Salon taksikilpailutus meni pieleen – markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen

9
Taksiautoilijat olivat huolissaan elinkeinonsa puolesta viime keväänä (SSS 7.5.)

Salon viime keväinen hankintapäätös vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuksista on kaatunut Markkinaoikeudessa.

Oikeus on kumonnut sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen ja kieltänyt kaupunkia panemasta sitä täytäntöön 250 000 euron sakon uhalla.

Markkinaoikeuden mukaan Salo menetteli hankintasäännösten vastaisesti.

Salo kilpailutti vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset kahdeksi vuodeksi viime keväänä. Lisäksi hankinnassa oli kahden vuoden optio.

Kokonaisuudessaan noin 9,5 miljoonan euron hankinta jaettiin viiteen osa-alueeseen. Jokaiseen valittiin kymmenen yritystä, joilta kyytejä voi hankkia edullisuusjärjestyksessä.

Halvimman tarjouksen jokaisella osa-alueella teki helsinkiläinen Mr. Taxi Oy, jolla ei ollut aiemmin toimintaa Salossa.

Paikalliset taksit tekivät päätöksestä kaksi erillistä oikaisuvaatimusta, jotka lautakunta hylkäsi.

Salon ja Halikon taksien yhteenliittymä sekä Marianna Lammervo jatkoivat valittamalla päätöksestä markkinaoikeuteen.

Paikallisten taksien mielestä Mr. Taxin tarjous olisi pitänyt hylätä, koska yritys ilmoitti kaluston määrän epätäsmällisesti tai ehdollisena.

Yritys ilmoitti tarjoavansa Salon keskustan alueelle ”tarvittaessa” 15 autoa ja muille alueille kymmenen autoa. Yritys ilmoitti sitoutuvansa määrään, ”jos ajojen todellinen määrä sitä vaatii”. Se ilmoitti myös, että ”lopullinen automäärä tarkennetaan yhdessä käytyjen neuvottelujen pohjalta”.

Paikallisten taksien mielestä helsinkiläisfirman tarjous oli myös epärealistisen halpa.

Salolaiset taksit olivat huolissaan oman elinkeinonsa puolesta. Takseja huolestutti, miten tulevissa kilpailutuksissa käy, jos suuret yhtiöt lähtevät kahmimaan kyytejä rajulla hinnoittelulla (SSS 7.5.2021).

Markkinaoikeus asettui päätöksessään paikallisten taksien kannalle. Sen mielestä ajoneuvojen kappalemäärä oli Salon tarjouskilpailussa selvästi ilmaistu vaatimus.

Mr. Taxin käyttämät sanamuodot ”tarvittaessa” ja ”jos ajojen todellinen määrä sitä vaatii” eivät täyttäneet tarjouspyynnössä asetettua ehtoa, jonka mukaan tarjoajan tulee ilmoittaa tarjottavan kaluston kokonaismäärä.

Markkinaoikeuden mielestä kaupungin olisi pitänyt hylätä Mr. Taxin tarjous. Kaupunki rikkoi hankintasäännöksiä hyväksyessään tarjouksen.

Oikeus kieltää Salon kaupunkia tekemästä hankintasopimusta sote-lautakunnan päätöksen perusteella. Päätöksen täytäntöönpano kielletään sakon uhalla.

Jos kaupunki aikoo edelleen hankkia kuljetukset, sen on vertailtava tarjoukset uudelleen ja tehtävä uusi perusteltu hankintapäätös, jossa markkinaoikeuden päätös otetaan huomioon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Mr. Taxin tarjous hylätään.

Markkinaoikeus määräsi kaupungin maksamaan myös valittajien oikeudenkäyntikulut 6 100 euroa korkoineen.

”Päätös tuntuu hyvältä ja oikeudenmukaiselta”

Taksiautoilija Marianna Lammervo on tyytyväinen ja helpottunut markkinaoikeuden päätöksestä.

– Päätös tuntuu hyvältä ja oikeudenmukaiselta, vaikka asioista valittaminen tuntuu aina ikävältä. Me näimme virheen heti ja tiesimme, että olemme oikealla asialla, hän toteaa.

Lammervon mielestä kaupungin olisi pitänyt oikaista päätös heti, kun taksiautoilijat vaativat sitä. Oikaisuvaatimuksessa oli esitetty samat perustelut, joilla markkinaoikeus lopulta teki päätöksensä.

– Nyt on aiheutettu paljon lisätyötä virkamiehille, asiakkaille ja autoilijoille. On tehtävä uusi päätös, uudet sopimukset ja ohjeistettava asiakkaat uudelleen, Lammervo sanoo.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
EläköönElämä
8 kuukautta sitten

Potentiaalisena taksin käyttäjänä ja kuntamme taksiyrittäjien puolesta olen hyvilläni kilpailutuksen hylkäämispäätöksestä. Ihmettelinkin päätöstä ottaa tärkeään tehtävään jokin, mikä oli olemassa vain siellä jossakin mutu-tuntumassa.
Kuvitellusta halvasta voi koitua suuret kustannukset käyttäjälleen, muistakaa se vastaisuudessa, tahoja nimeämättä.

keijo.k
8 kuukautta sitten

Nyt voisi aivan muistin virkistämiseksi uutisoida uudelleen, tämän niin edullisen päätöksen taustat. Eihän kaikkien päätösten pitäisi Salossa noudattaa tätä tuttua linjaa.Sanotaan että virheistä pitää ottaa opiksi. Nyt voisi kysyäkin, mitä päättäjät ovat oppineet ja opiksi ottaneet.

Mikael Nissi
8 kuukautta sitten

Joka päivä parempi Salo.

keijo.k.
8 kuukautta sitten

Jälleen, ja kaupunkilaisten piikkiin!

Allan
8 kuukautta sitten

Tällaiseen sohlailuun riittää rahaa. Turhia oikeudenkäyntikuluja yli 6 000 euroa, eikä kukaan joudu vastuuseen. Veronmaksajat maksaa.
Perhepäivähoitajille ei riitä pientä lisäsiivua kiinteeseen kuukausipalkkaan.
Siinä on taas Salolla arvot kohdillaan.

Olli P
8 kuukautta sitten

Ei mitään uutta taivaan alla Salossa, tosin nyt oltiin markkinaoikeudessa eikä hallinto-oikeudessa.

Salolla ei nyt mene hyvin
8 kuukautta sitten

Ja vammaispalvelu myös säästää tarjoamalla vaikeasti vammaiselle sosiaalihuoltolain alaisia kuljetuksia, vaikka asiakas olisi oikeutettu vammaispalvelulain alaisiin kuljetuksiin. Säästyy siinä 8 edestakaista matkaa, ja ettei asiakas pääse harrastamaan Salon alueen ulkopuolelle, vpl-kyydillä pääsisi naapurikuntiin. Ei Salolla ole oikeutta päättää missä vaikeasti vammainen harrastaa. Sote-puolen toiminta ja talous 30.9: vammaispalvelun kuljetuksien määrä on romahtanut 2021, onko syynä se että vpl-kyytejä ei enää myönnetä niin auliisti? Vai onko tämä kilpailutushässäkkä vaikuttanut tähänkin päätöksentekoon? Ei kyllä saisi, koska laki tässäkin on takana.

Hallitus vaihtoon
8 kuukautta sitten

Väärin sammutettu.

taxinkäyttäjä
8 kuukautta sitten

Harmillinen päätös, mieluusti näkisi uutta väriä Salossakin, vanhojen sijaan.