Salon valtuustoseminaarissa tuloskortit vaihtuvat yksinkertaisiin tavoitteisiin

2
Salon valtuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen (ps.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) ja vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen kertoivat valtuustoseminaarin tuloksista Caribian kylpylässä tiistaina.

Salon uudet päättäjät palasivat alkuviikon valtuustoseminaarissaan perusasioiden äärelle.

Kaksipäiväisessä seminaarissa haudattiin monimutkaisiksi koetut tuloskortit, ja kaupungille sorvattiin yksinkertaiset tavoitteet alkavalle nelivuotiskaudelle.

Pääotsikoita ovat palvelut, elinvoima, henkilöstö ja talous.

– Tuloskortteja oli aiemmin kymmeniä sivuja, ja niiden tavoitteet olivat vaikeasti mitattavia. Viime vuosina on huomattu, ettei tuloskortteja lue oikein kukaan. Nyt tavoitteita karsittiin isolla kädellä, ja niistä on koitettu tehdä helposti seurattavia, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen kertoi tiistaina seminaarin päätteeksi.

Seminaarin ryhmätöissä kerättiin Tammisen mukaan valtava määrä tietoa siitä, mitä uudet päättäjät haluavat.

Ydinkohdat tiivistettiin linjauksiksi alkavasta kaudesta, ja ne valmistellaan hyväksyttäväksi valtuuston talousarviokokouksessa joulukuussa.

Tärkeimpiä linjauksia on, että vanhoissa kuntakeskuksissa ja suuremmissa taajamissa säilytetään keskeiset peruspalvelut koulusta päiväkotiin, kirjastoon sekä liikunta- ja nuorisotiloihin.

Lisäksi päättäjät haluavat kehittää sähköistä asiointia ja digitaalisia palveluita niin, että palvelut ovat nykyistä paremmin asukkaiden saavutettavissa.

– Se ei saa tarkoittaa, että esimerkiksi vammaisryhmien, eläkeläisten ja seniorien palvelut heikkenevät muita huonompien digitaitojen takia, Tamminen korostaa.

Elinvoiman vahvistaminen pitää sisällään tavoitteen saada kaupunkiin lisää työpaikkoja. Yrittämisen ja työllistämisen esteitä halutaan poistaa, ja esimerkiksi yritystontteja on saatava tarjolle nykyistä enemmän.

Koulutuksen ja yrityselämän yhteistyötä halutaan tiivistää, jotta koulutus palvelee paremmin yritysten tarpeita. Myös työperäinen maahanmuutto kuuluu tavoitteisiin.

– Työvoimasta on pulaa monella alalla ja yrityksessä. Se nousi vahvasti esille puheissa, ja sitä täytyy pitää esillä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) sanoo.

Keskustan kehittäminen pitäisi saada liikkeelle niin, että rakentaminen vauhdittuu ja viihtyvyys paranee. Ydinkeskustan lisäksi toiveissa on ehostaa myös muita kuntakeskuksia.

Salon veto- ja pitovoimaa halutaan parantaa monella eri tavalla. Päättäjät haluavat pitää huolta esimerkiksi vuokra-asunnoista, jotka ovat erityisen tärkeitä työn perässä muuttaville nuorille.

Kaupungin markkinointia halutaan tehostaa, ja Salosta pitää tuoda esille monenlaisia alueita kaupungista kyliin ja luontoon.

Työntekijöistä on pulaa yksityisten yritysten lisäksi kunnilla. Salo haluaa parantaa henkilöstön asemaa, ja siksi johtamisen on oltava johdonmukaista, avointa, vuorovaikutteista ja oikeudenmukaista. Henkilöstölle halutaan myös nykyistä enemmän vaikutusmahdollisuuksia.

– Sairauspoissaolojen vähentäminen, henkilöstön hyvinvointi ja työssä jaksaminen ovat hyviä tavoitteita, Nikkanen täydentää.

Salon taloustilanne on ollut tukala jo toistakymmentä vuotta, eikä tulevaisuus ainakaan hälvennä epävarmuutta.

Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen mukaan vuonna 2023 toteutuvaan sote-uudistukseen liittyy vielä paljon kysymysmerkkejä.

Uudelle maakunnalliselle hyvinvointialueelle siirtyy yli puolet kaupungin toiminnasta ja tuloista. Jääkö Salolle sen jälkeen riittävästi pelimerkkejä kehittää esimerkiksi koulujaan ja elinkeinopalveluitaan?

– Totta on, että paljon pitää tehdä työtä, jotta nykyinen palvelutaso pystytään säilyttämään ja talous saadaan tasapainoon, Heikki Tamminen myönsi.

 

Kommentti: kuntalainen nukkuu hyvin, kun päättäjä miettii elinvoimaa

Salon valtuustoseminaarin info ei tarjonnut tiistaina suuria uutisia. Toimittajaa se voi harmittaa, mutta kuntalaisena on syytä iloita. Toisenlaisiakin infoja on nähty.

Muistan hyvin vuoden 2010 seminaarin Turun Ruissalossa, jossa elettiin kriisitunnelmissa Salon yhteisöverotulojen romahduksen keskellä.

Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko avasi päivän ilmoittamalla, että rahaa puuttuu 30 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysjohtaja Kai Saarimaa esitti lääkkeeksi muun muassa Kajalakodin ja Särkisalokodin lakkautusta.

Säästöistä, leikkauslistoista ja niihin liittyvistä poruista on saanut sittemmin uutisoida riittävästi, liikaakin.

Lyhyesti: kuntalainen voi nukkua yönsä sikeästi, kun päättäjät miettivät seminaarissaan elinvoiman kehittämistä. Se tarkoittaa, ettei mitään akuuttia kriisiä ole päällä.

Seminaarin 16 000 euron hintalappu tekee parisataa euroa osallistujaa kohti.

Sanoisin, että hinta on suorastaan kadehdittavan kohtuullinen. Olen järjestänyt aika monta teinityttöjen koripalloreissua hotelleineen, ja ihan aina en ole päässyt yhtä halvalla.

Vesa Käiväräinen

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pasi Lehtovaara
1 vuosi sitten

Uusi valtuusto haluaa säilyttää keskeiset palvelut myös vanhoissa kunnissa. Hei vaalit meni jo, ei enää tarvitse puhua äänestäjiä äänestämään.

Mitenkähän käy Halikon nuorisotilan ja kirjaston?

Keijo K.
1 vuosi sitten

Toisaalta seuraavat vaalit ovat heti alkuvuodesta ja joskus tulee mietittyä, että useamminkin voisi vaaleja olla.

Vaalien alla lupauksia kuntalaisille satelee kaikilta puolueilta pilvin pimein, ja jos niistä vaalien jälkeen vaikka vain kymmennys toteutuisi, niin mikä olisi yltäkylläisyydessä elellessä.