Salossa tislataan vodkaa – Mikko Kukkosen täydellinen tislain valmistettiin Kiinassa

2
– Näkisittepä, tämä on kuin hieno taideteos, kun se pulputtaa ja alkoholi itkee lasia pitkin, Mikko Kukkonen esittelee tislainta. SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ensimmäinen erä salolaisen Pure Nordic Distilleryn valmistamaa vodkaa on saatu myyntiin ja maistettavaksi.

Palautteet juomasta saavat toimitusjohtaja Mikko Kukkosen myhäilemään. Vuosien työ tuntuu menneen nappiin.

– Pääpointtini oli pehmeä vodka. Halusin, että se on mahdollisimman hyvää, ei ainoastaan ihan hyvää. Sellaista, jota tykkään itse nauttia shotteina.

Moni saattaa haaveilla pehmeän makuisesta juomasta, mutta harva rakentaa tislaamoa sitä varten. Hän arvelee Suomeen perustetun viime vuosina kymmenkunta vastaavaa pientislaamoa. Ne eivät varsinaisesti kilpaile keskenään, sillä tuotteet ovat tunnetuimpia lähialueillaan.

Kukkosen ajatus tislaamosta alkoi toteutua vuonna 2015. Mutta, jos tarkkoja ollaan, kiinnostus tislausprosessia kohtaan virisi jo 1990-luvulla.

– Kaikessa mukana oleva isä muistaa aina kertoa tarinaa, miten 7. luokalla kysyin kemian opetusluokassa, voisiko näillä laitteilla tislata viiniä!

Jo eläkkeellä oleva Ahti Kukkonen työskenteli Someron yläkoulun ja lukion kemian, fysiikan ja matematiikan opettajana.

Insinöörinä Mikko Kukkosella oli tarkka tieto, mitä hän halusi.

– Tärkein pointti oli, että valmistaja muokkaa tislaimen pyyntöjeni mukaan uusinta teknologiaa hyväksi käyttäen. Oleellista on, että lämpötila pystytään säätämään 0,1 asteen tarkkuudella.

Kaikki pyynnöt huomioinut laitevalmistaja löytyi Kiinasta. Valmiit osat tulivat laivalla Suomeen, ja Kukkonen kokosi tislaimen itse. Päämateriaali on ruostumatonta terästä, kuparia on käytetty vähän.

– Näkisittepä, tämä on kuin hieno taideteos, kun se pulputtaa ja alkoholi itkee lasia pitkin, hän esittelee tislainta, joka ei nyt ole toiminnassa.

Tislaimessa käytetään Altian 96,1-prosenttista alkoholia, joka prosessoidaan 42-prosenttiseksi alkoholiksi. Valmiin juoman pehmeys perustuu useisiin seikkoihin: tisleestä käytetään vain paras osa, tislaus on viisinkertainen ja lopuksi juoma filtteröidään. Tätä varten Kukkonen on rakentanut oman laitteen.

– Erittäin hitaassa filtteröinnissä vodkaa tippuu aktiivihiilen läpi vain kaksi tippaa sekunnissa. Kun juomaa saadaan näin vähän ja vain paras osa otetaan talteen, hinta nousee, hän perustelee.

Etiketin on suunnitellut Ari Kostamo. SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pure Nordic Distilleryn ensimmäinen vodkaerä tehtiin viime vuonna. Tynnyrisäilytyksessä juoma kehittyi ja valmistui niin, että se voitiin pullottaa tämän vuoden kesällä ja syksyllä. 831 puolen litran pulloa, joista jokainen on numeroitu.

– Minulla ei ollut kiirettä saada sitä myyntiin, sillä se paranee odottaessa pullossa, Kukkonen toteaa.

Häntä oli varoitettu, että myyntiluvan saaminen Alkosta voi kestää puolesta vuodesta vuoteen. Siitä, kun hän oli toimittanut vaadittavat tiedot ja näytteet, hyväksyntä tuli viikossa. Heinäkuussa Alko julkaisi vodkan tilausvalikoimassaan.

– Halikon ja Perniön Alkossa paikallinen tuote haluttiin heti hyllyyn. Salon keskustan Alkosta en ole vielä saanut vastausta.

Lisäksi kolme salolaista ravintolaa on ottanut sen valikoimiinsa.

Hillityn etiketin on suunnitellut Mikko Kukkosen ystävä Ari Kostamo. Lukemattomista versioista parhaan valitsi Kukkosen vaimo.

– Tästä on tullut koko perheen harrastus. Auttamassa ovat olleet myös 7- ja 9-vuotiaat lapset. He ovat ihan pro pullotus- ja etikettikoneella.

Lisäksi tukea ja neuvoja on tullut ystäviltä. Alusta asti mukana ovat olleet Seurahuoneen Kalle Hämäläinen ja Mikko Halkilahti Rikalan Krouvista.

– Tämä on kivaa tekemistä, sillä tämä ei ole työtä, projektipäällikkönä Link Design Oy:ssä työskentelevä Kukkonen sanoo.

Tislaamon toinen tuote tulee olemaan gini, joka on tekeytymässä tynnyreissä. Katajanmarjalla, lakritsijuurella ja monella muulla mausteella maustettu juoma tulee myyntiin aikaisintaan kesällä.

Kuivattua sitrusta, lakritsijuurta, korianteria, katajaa. Tislaamon seuraava tuote on gini, jonka makuvivahteita on testattu kymmenillä mausteyhdistelmillä. SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Antti
1 kuukausi sitten

Onnittelut! Todella hienon näköinen laitteisto. Itsekin harjoittelin alkoholin valmistusta meijerin kunnossapitoasentajien valmistamalla laitteistolla. Apuna oli tanskalainen kotipoltto-opas ja digitaalinen, ohjelmoitava lämpötilansäädin, joka huolehti tislauksen eri vaiheista. Tislasin spriitä vain omaan käyttöön ja vain pari kertaa vuodessa. Osallistuin pohjoismaisten myyntimiesten kokouksessa maukkaimman pontikan kilpailuun ja menestyin. Työläintä ja tärkeintä on laitteiston puhtaanapito. Laitteisto on lahjoitettu sittemmin kierrätykseen.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Antti

Meillä on paljon harrastettu äidin puolen suvussa tislausta jo vuosisatojen ajan.

Hieno juttu, että Salossa kehitellään tällaistakin.