Tältä näyttää Salon keskustaan nouseva seurakuntatalon laajennusosa – valtava ikkuna kohti Kirkkokatua

10
Havainnekuva rakenteilla olevasta uudesta seurakuntatalosta. Kuva: Vizgravity Oy.

Heinäkuussa käynnistynyt Salon seurakuntatalon remontti edistyy jotakuinkin uomissaan.
Urakka kohtasi tosin pieniä vastoinkäymisiä heti alkumetreillä, kun paalutustyöt viivästyivät toimitusongelmien vuoksi.

– Tolppia tarvittiin suuri määrä emmekä saaneet koko lastia kerralla, Salon seurakunnan vs. kiinteistöpäällikkö Markku Johansson selventää.

Rakennusprojektin on määrä kestää noin puolitoista vuotta. Heinäkuinen arvio (SSS 9.7.) oli, että uusi seurakuntatalon laajennusosa olisi käyttövalmis helmikuussa 2023.

– Olemme varautuneet pieniin viivästyksiin materiaalitoimituksissa. Esimerkiksi teräksestä on tällä hetkellä pulaa ja sitä mekin tarvitsemme, Johansson toteaa.

– En kuitenkaan usko, että urakka myöhästyisi kokonaisuudessaan paria tai kolmea viikkoa enempää, hän lisää.

Työt Salon ydinkeskustassa Torikadun ja Kirkkokadun kupeessa jatkuvat nyt elementtien nostamisella.

– Seiniä pystytellään talven tullen, Johansson mainitsee.

Seurakuntatalon uuteen osaan on tulossa neljä kerrosta. Alimpaan kerrokseen on suunniteltu sijoitettavaksi juhlasali, olohuone ja kahvio, kolmeen ylimpään seurakunnan työntekijöiden toimistotiloja. Lisäksi tontille rakennetaan uusi maanalainen pysäköintihalli.

Suunnitelmana on koota uuteen rakennukseen kaikki seurakunnan työntekijät keskusta-alueelta. Vanhan seurakuntatalon kaksikerroksiseen osaan sijoitetaan päiväkerho ja nuorisotilat.

Uusi rakenteilla oleva osa kattaa pinta-alaltaan noin 2 300 neliötä, ja remonttihankkeen kustannusarvio on kaikkiaan noin 14 miljoonaa euroa.

Seurakuntatalon uuteen osaan on tulossa neljä kerrosta. Vanhan seurakuntatalon kaksikerroksiseen osaan (kuvassa) sijoitetaan päiväkerho ja nuorisotilat. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Kesäkuussa uutisoitiin Salon seurakunnan aikeista luopua öljylämmityksestä kaikissa kirkoissaan (SSS 1.6.). Korvaavaksi lämmitysmuodoksi on kaavailtu maalämpöä.

Seurakunnalla on yhteensä 14 kirkkoa, joista enää kolmea (Perttelin, Kiikalan ja Muurlan kirkot) lämmitetään öljyllä. Johansson kertoo, että myös näissä lokaatioissa ollaan siirtymässä maalämpöön kuluvan vuoden aikana.

– Perttelissä ja Kiikalassa lämpökeskuksien muutostöitä on jo tehty, ja Muurlassakin ne on tarkoitus aloittaa pian.

Seurakunta arvioi kesäkuussa, että muutostyöt maksaisivat noin 120 000 euroa kirkkoa kohti.

– Todellisuudessa tuo arvio oli jopa hieman yläkanttiin, Johansson paljastaa.

Kolmen kirkon lisäksi maalämpö tulee Perttelin seurakuntatalolle. Salon seurakunnan kohteista öljylämmitys jää vielä Kiikalan, Kuusjoen ja Kitulan seurakuntataloihin, Mahlakankareen seurakuntakotiin ja Helisnummen kappeliin.

Esimerkiksi Perniössä kirkko ja seurakuntatalo käyttävät kaukolämpöä, samoin Kiskon kirkko. Särkisalon kirkko käyttää maalämpöä. Halikon, Suomusjärven ja Angelniemen kirkoissa on sähkölämmitys.

– Toiveissa on, että loputkin öljylämmityskohteet saataisiin muutettua lähivuosina, Salon seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström totesi kesäkuussa.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Repa
8 kuukautta sitten

Aikamme monumentti, jonka rakentamisen vuoksi seurakunta joutuu säästämään palveluistaan ja toiminnoistaan. Seurakunta panostaa seiniin, ei seurakuntalaistensa hyvinvointiin.

Z.Z.Zalolainen
8 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Näin tuntuu olevan kun on liikaa rahaa. Mutta kuka helkutti on hyväksynyt noin ruman harmaan kuutiomöhkäleen suunnitelman? Ei sovi seurakuntajuttuihin mitenkään. Pitääkö erota kirkosta?

Keijo K
8 kuukautta sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Toinen ”monumentti” syntyi kuntaliitoksen jälkeen ”konkkalinna”.

Yks mamma75
8 kuukautta sitten

Eikö olisi voinut tehdä yhden kerroksen tai kaksi hoivapalvelukodiksi. Sijainti olisi erinomainen ollut.

Huomasin puutteen
8 kuukautta sitten

Havainnekuvassa en näe seurakuntataloon olennaisena osana kuuluvaa ristiä julkisivussa tai katolla. Julkisivua koristaa katolle nousutikkaat, jotka näkyvät kuvassa oikealla ylhäällä. Onko risti jätetty vai jäänyt vahingossa pois?

Risti seinälle
8 kuukautta sitten

Eivät uudet kirkkorakennuksetkaan enää ulkoapäin näytä kirkolta. Eivät ne kyllä sisäpuoleltakaan saa minulle tunnetta, että olen kirkossa. Puuttuu kaikki se, mikä vanhoissa kirkoissa luo sen tunnelman. Uusi rakennus saattaa valmiina muistuttaa enempi jotain kulttuuritaloa. Risti ulkoseinälle ja näkyvästi, se on toiveena.

Mä vaan
8 kuukautta sitten

Joku voi lahjoittaa sen ristin. Jos siltä tuntuu että se puuttuu. Sisin ratkaisee. Rakennuksissakin.
Usko on jokaisen henkilökohtainen asia omassa sisimmässään. Sitä ei rakenneta teoilla eikä taloilla.

Inkere
8 kuukautta sitten

Seurakunta tuntuu unohtaneen sen tärkeimmän eli ihmiset. Keskitytään kiinteistöhankkeisiin eikä enää kuunnella seurakuntalaisia ja heidän toiveita ja tarpeita. Seurakunnan toimintaan ollaan pettyneitä ja siitä pitäisi olla seurakunnankin huolissaan.

Vanha seurakuntalainen
8 kuukautta sitten

Seurakunta on siirtynyt ”ympäristösyistä” metsissään ns. jatkuvaan kasvatukseen. Kuitenkin uusi seurakuntatalo sitten rakennetaan betonista ja tiilestä? Huomaako kukaan muu tässä mitään ristiriitaa?

Rakennusalan yleinen murhe
8 kuukautta sitten

Betoniongelman kanssa painii koko rakennusala. Teoriana ja suosituksena on, että pitäisi rakentaa puusta. Mutta kun isompia rakennuksia aletaan suunnitella, paloturvallisuusmääräykset ym. ohjaavat vahvasti betonin suuntaan. Somerollakin osoittautui betonirunko palvelutalossa selvästi halvemmaksi. Puun kanssa pitäisi olla kai sprinklerlaitteistot, ja niiden osalta taas pelätään että jos tuleekin virhehälytys ja vesi pilaa rakennuksen.