Siitä jatketaan, mihin viimeksi jäätiin? Elmo Heinonen yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen jalkapalloilun SalPassa

0
Elmo Heinonen ja SalPa ovat taas yhtä.

Jos Elmo Heinonen jatkaa siitä, mihin hän viimeksi Salon Palloilijoiden edustusjoukkueessa jäi, ei SalPan tarvitse sarjanousua tavoitellessaan murehtia maalinteosta viime kauden tapaan.

Kaudella 2019 Heinonen viimeisteli kolmessatoista ottelussa 11 osumaa. Vaikka siitä ajasta on kulunut vain hieman yli kaksi vuotta, on nyt 24-vuotiaan Heinosen uralla ehtinyt tässä välissä tapahtua paljon.

Mainitut tehot SalPassa houkuttelivat veikkausliigajoukkueen, hyökkääjäpulassa tuskailleen FC Hongan pelaajakaupoille. Lapsuuden ympäristön ja argentiinalaisen takavuosien maalintekijälingon myötä ”Kiskon Batistuta” -lempinimellä näillä palstoilla kuorrutetun Heinosen kanssa solmittiin Espoossa pitkä sopimus.

Lopulta suurin osa ajasta vierähti Turun Palloseurassa. Päättynyt kausi tarjosi tunneskaalaa kevään heikkojen pelien, loppukesän voittoputken ja syksyn karvaan pettymyksen muodossa.

TPS ei hankkinut varsinaista ykköshyökkääjää missään vaiheessa, kun Eliecer Espinosan terveystilanne ei riittänyt täysiin otteluihin. Niinpä oli vaiheita, joissa Heinonen oli ainoa täyden vireen kärkipelaaja. Tai no, aina ei ollut priimakunnossa edes hänkään, vaikka kentällä pelissä aikaa viettikin.

Näin ollen takareisivamma haittasi tekemistä kauden aikana melko pitkään.

– Kausi oli henkilökohtaisesti tosi vaikea. Alussa ei ollut oikeastaan sisäistä kilpailua pelipaikoista ollenkaan, kun välillä oli lähes kymmenen pelaajaa loukkaantuneena. Joukkueen ilmapiiri oli tosin hyvä, vaikka tulokset eivät alussa olleet sitä mitä piti, Heinonen muistelee.

– Loppukesällä ”Kappe” (Kasper Hämäläinen) toi porukkaan nostetta omalla tekemisellään ja olemuksellaan, hän lisää.

Säännöllinen merkittävä vastuu jäi Veikkausliigassa ja Ykkösessä toistaiseksi lunastamatta. Heinonen kokee silti olevansa nyt merkittävästi parempi pelaaja kuin runsaat kaksi vuotta sitten.

Elmo Heinonen nousi pääpallossa korkeimmalle, mutta TPS:n kausi päättyi pettymykseen. Osa siitä oli tappio kuvan ottelussa VPS:lle, joka nousi lopulta Veikkausliigaan. (kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska)

– Honkaan siirtyessäni olin paljon jäljessä taktisissa jutuissa, mutta opin siellä niistä paljon. Tepsissä taas sain merkittäviä vinkkejä entisiltä hyökkääjiltä eli valmennuskaksikolta Jonatan Johansson–Jon Daly, hän kuvailee.

– Hyökkääjän näkökulmasta suurin ero on ehdottomasti Veikkausliigan ja Ykkösen välillä. Liigassa puolustus on paljon organisoidumpaa – Ykkösen heikompien ja Kakkosen parhaiden joukkueiden välillä tasoero ei ole samaa luokkaa.

Päätöstä palaamisesta SalPaan Heinonen luonnehtii varsin helpoksi. Ajatuskulku eteni pitkälti samoja latuja kuin niin ikään Saloon takaisin tulevalla seuran omalla kasvatilla Oskari Jakosella, joka on 20 päivää Heinosta nuorempi. Molemmat miehet asuvat jatkossakin Turussa.

– Haluan edelleen pelata tavoitteellista jalkapalloa ja samalla viedä opiskeluja eteenpäin. Oman päätökseni kannalta on tosi tärkeää, että Salossa on nyt tällainen uusi projekti, jossa on selkeät tavoitteet sarjanoususta, mainitsee luokanopettajaksi opiskeleva Heinonen.

Jakosesta puheen ollen: vaikka kaksikko on näinkin samanikäinen ja viettänyt junioriuransa samassa seurassa, ovat he loppujen lopuksi siihen nähden pelanneet varsin vähän yhdessä. Tiet kun veivät pitkälti eri-ikäisten junnujoukkueisiin, ja Jakonen nousi aiemmin vastuulliseen rooliin miesten edustusjoukkueessa.

SalPan pelaajarunko säilyy merkittäviltä osin samana ensi kaudeksi. Myös Heinosen pelikavereina on siis varsin paljon heitä, jotka edustivat joukkuetta jo vuonna 2019.

– Silloin homma toimi, ja siitä on siksi hyvä jatkaa.

SalPa on kiinnittämässä tai jo kiinnittänyt joukkueeseen vielä muutamaa lisäpelaajaa. Tarve on ensisijaisesti puolustukseen ja toisaalta hyökkääväksi laitapelaajaksi. Kun nämä hankinnat ja mahdolliset nostot omasta junioriporukasta saadaan maaliin, on ryhmä valmis aloittamaan harjoittelun täydellä höyryllä tammikuun puolivälissä.

Kakkosen alustava, joulukuussa vahvistettava lohkojako näyttää siltä, että helpolla ei mikään joukkue tule pääsemään. Samaan porukkaan kun on tulossa näillä näkymin useita sarjanousutavoitteella varustettuja joukkueita.

ELMO HEINONEN

Syntynyt: 2.4.1997
Pituus: 190 cm
Pelipaikka: hyökkääjä
Seurat: SalPa –2019, FC Honka 2019–2020, TPS 2020–2021, SalPa 2022–

Veikkausliigassa: 12 ottelua, 0 maalia
Ykkösessä: 20 ottelua, 3 maalia
Kakkosessa: 73 ottelua, 28 maalia