Sininen valo vähensi päiväkoti Aurinkoleijonan sairauspoissaolot kolmannekseen entisestä

3
Päiväkoti Aurinkoleijonan wc- ja pesutiloja on desinfioitu siniseen valoon perustuvalla järjestelmällä vuonna 2018. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Montessoripäiväkoti Aurinkoleijonan Salon yksikön sairauspoissaolot vähenivät merkittävästi sen jälkeen, kun päiväkodin wc- ja pesuhuoneissa oli otettu käyttöön siniseen valoon perustuva automaattinen desinfiointijärjestelmä. Salolaisen LED Tailorin innovaatio vähensi työpaikan sairauspoissaoloja kahdessa vuodessa peräti 70 prosenttia.

– Henkilökunnan sairauspoissaolot olivat Salon yksikössä enää vain kolmanneksen Halikon yksikköön verrattuna. Lasten sairastaminen ei ole vähentynyt yhtä rajusti, mutta huomattavasti sekin, Aurinkoleijonan johtaja Päivi Isopuro toteaa.

Hän innostui hankkimaan sinivaloteknologian Salon yksikköönsä vuonna 2018 saatuaan siitä tietoa yrittäjäyhdistyksen tilaisuudessa.

– Yksityisen päiväkodin yrittäjänä halusin olla edelläkävijä. Erityisen hienoa oli, että teknologia on paikallista, Isopuro korostaa.

– Ratkaisun taustalla oli myös painetta siitä, että hoitolasten vanhemmat haluavat käydä töissä, eivätkä olla poissa lastensa sairastamisen takia.

Aurinkoleijonan johtaja Päivi Isopuro on tyytyväinen tehonsa osoittaneeseen siniseen valoon perustuvaan desinfiointijärjestelmään. – Säästöä tulee sitä enemmän, mitä vähemmän väki sairastaa. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Päivi Isopuro varautui seuraamaan uuden teknologian vaikutuksia parin vuoden ajan.

– Ensin työntekijät huomasivat, että Halikossa on enemmän sairauspoissaoloja kuin Salon yksikössä, ja samaa todisti myös Excel-taulukkoni, kertoo Isopuro, joka asennutti sinivaloteknologian tänä vuonna myös Halikon yksikköön.

– Desinfiointiratkaisut ovat nousseet entistä suurempaan rooliin koronan takia, hän huomauttaa.

Aurinkoleijona työllistää kaikkiaan 18 ihmistä Salossa ja Halikossa.

– Tartuntataudit ovat vähentyneet meillä selvästi. Tänä vuonna esimerkiksi vatsatautia ei ole ollut ollenkaan ja räkätautejakin todella vähän, Päivi Isopuro iloitsee.

– Se on selvää, että uuden työntekijän aloitettua työnsä päiväkodissa, hän sairastaa vähintään yhden tartuntataudin, sillä vastustuskyky pitää ensin hankkia.

Tavallisilta valaisimilta näyttävät desinfiointilaitteet voidaan asentaa kiinteästi kattoon tai käyttää pyörillä liikuteltavia laitteita. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Isopuro toteaa sinivaloteknologian hankinnan olevan kertainvestointina kallis, mutta esimerkiksi Aurinkoleijonassa se maksaa itsensä takaisin vuodessa–puolessatoista vähentäessään sairauspoissaoloja.

– Säästöä tulee sitä enemmän, mitä vähemmän väki sairastaa.

Isopuro toteaa, että tehokas desinfiointijärjestelmä on korona-aikana luonut myös turvallisuuden tunnetta.

– Meillä ei ole ollut yhtään koronatapausta eikä edes altistumista, hän painottaa.

LED Tailor on kehittänyt Spectral Blue -sinivaloteknologiaa vuodesta 2016. Sininen valo alkaa yhä useammissa paikoissa korvata perinteisiä desinfiointitapoja. Sitä on käytössä muun muassa sairaaloissa, ambulansseissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa niin Suomessa kuin ulkomailla.

Näkyvä sininen valo tuhoaa mikrobit ilmasta ja pinnoilta. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Desinfiointijärjestelmä tehoaa kaikkiin mikrobeihin, kuten koronaviruksiin, influenssaviruksiin ja vastustuskykyisiin bakteereihin, ja vähentää siten tartuntoja. Sininen valo toimii jatkuvasti ja pitää tilat turvallisina ympäri vuorokauden. Patentoitu menetelmä on turvallinen käyttäjille, tiloille ja ympäristölle.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jone
1 vuosi sitten

Onkohan tässäkin jutussa vedetty mutkat suoriksi? Olisiko vaikutusta asiaan myös jatkuvalla käsien desinfioimisella ja maskeilla. Ja muulla varovaisuudella.

Valoa kohti
1 vuosi sitten
Reply to  Jone

Tässähän verrattiin päiväkodin kahden eri yksikön työntekijöiden sairauspoissaoloja samalla ajanjaksolla. Varmastikin käsidesiä ja maskeja on käytetty kummassakin, mutta silti toisessa yksikössä sairauspoissaoloja oli huomattavasti vähemmän.

Yks Täti
1 vuosi sitten

Voisiko tätä käyttää myös muissa kaupungin tiloissa, m.m koulut, toimistot, päiväkodit yms, aina ajoittain. Jospa niistä häviäisivät myös väitetyt homeilmiöt, jos säästyttäisiin remonttikustannuksilta.