Takapakkia taistelussa

2
Eduskunnan koronajohtoryhmä päätti keskiviikkona, että eduskunnan sisätiloissa on taas käytettävä maskia. Kuvassa pääministeri Sanna Marin (sd.). Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Maailman terveysjärjestöllä WHO:lla on synkkä näkemys tulevasta talvesta. Jos käynnissä oleva kehitys jatkuu, koronavirukseen liittyvät kuolemat lisääntyvät Euroopassa ensi maaliskuuhun mennessä 700 000:lla. Se tarkoittaisi 2,2 miljoonaa kuollutta kaksi vuotta päällä olleen pandemian aikana.

Sairaaloiden teho-osastot kuormittuvat raskaasti lähes jokaisessa Euroopan maassa, WHO ennustaa.

Selitykset tilanteen pahenemiselle ovat tuttuja Suomessakin. Covid19:n deltamuunnos tarttuu herkästi, rokotuskattavuus on liian alhainen ja rajoituksia on höllennetty. Tuttuja ovat myös lääkkeet: rokotukset, etäisyydet, käsihygienia ja kasvomaskien käyttö – kaikki nämä yhdessä.

Suomessa rokotuskattavuus on Euroopan korkeimpia. Kaksi rokotetta saaneiden määrä on hienoisessa kasvussa, ja torstaina rokotuskattavuus nousi yli 81 prosentin. Suunta on oikea, mutta edelleen 660 000 yli 12-vuotiasta ei ole saanut ensimmäistäkään annosta. Toivottavasti rajoitusten tiukentaminen ohjaa rokotuspaikoille kaikki, joilla ei ole todellista terveydellistä syytä jättää rokotetta väliin.

Taistelussa koronaa vastaan on tullut takapakkia. Varsinais-Suomessa otettiin tällä viikolla käyttöön laaja etätyösuositus. Niin tehtiin myös pääkaupunkiseudulla. Tavoite on vähentää työmatkaliikennettä ja ihmisten välisiä kontakteja.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti myös rokotetuille suu-nenäsuojusten käyttöä ulkona ja sisällä, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään. Kyse on edelleen suosituksista, mutta viesti on selvä: vapaa maskiton elämä on taas ainakin joksikin aikaa ohi.

Mikäli maakunnan koronanyrkistä riippuisi, toimet olisivat vielä tiukempia ja koskisivat esimerkiksi ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja. Jo nyt ravintoloiden olisi mahdollista vaatia asiakkailta koronapassia koko aulioloaikana.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi EU-maiden eurooppaministerien kokouksen jälkeen, että Itävallassa ensi helmikuussa voimaan tuleva rokotuspakko tuskin yleistyy unionin alueella.

Euroopassa uskotaan edelleen vapaaehtoisuuteen. Hyvä niin, mutta se edellyttää myös kansalaisilta vastuullisuutta. Siinä on vielä parannettavaa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Rollimuori
19 tuntia sitten

Tapahtui eräässä ison liikkeen kassajonossa. Maskiton nuorimies tulee ihan lähelle seisomaan. Pyydän, että seisoisi kauempana, tilaa oli. Omankin maskini olin ottanut pois hiestä kosteana ja hengitysvaikeuksissa.

Mies hoki vain, että ole hiljaa, eikä siirtynyt. Kassa antoi minulle kapulan, että tämä kassa suljetaan, ja suositteli miehelle pikakassaa yhden ostoksen maksamiseen. Mies ei lähtenyt, vaan tahtoi juuri tässä maksaa ostoksensa. Olimme kassan kanssa aivan ymmällä ja voimattomia. Yritin kiiruhtaa suuren tavaramääräni kanssa.

Tällaiseen ei ollut toimintamallia. Jälkeenpäin ajattelin, että onko joukossamme tahalliseen koronatartunnan tilanteisiin hakeutujia tai tartuttajia?

Ajatus on masentava. Tämä ei ollut tullut koskaan aiemmin mieleen edes pahimmissa tautiskenaarioissa.

Pertti
16 tuntia sitten
Reply to  Rollimuori

Ikävä kyllä, osa nuorista on nykyään hyvin huonokäytöksisiä. Johtuu kai osaksi siltä, että ovat isin ja ädin kullanmuruja, joiden ei tarvitse muista välittää. Kotona ei osata käyttäytyä oikein, eikä sitä kautta opettaa lasta tai nuortakaan.

Kävi tässä juuri äsken niin, että iäkäs nainen oli menossa kerrostaloon ulkoapäin. Ovesta tuli ulos fiksun näköinen hyvin pukeutunut nuori poika, ehkä noin 15-vuotias. Hän päästi oven lukkoon aivan naisen edestä, ei ymmärtänyt pitää ovea auki kymmentä sekuntia. Avasin oven vanhukselle avaimellani.