Tulonsiirtoja rikkaille

0

REIMA SUOMI. Köyhyys ei ole mikään ilo, sanotaan. Köyhyyttä yritetäänkin vähentää monin keinoin, myös tulonsiirtojen kautta. Progressiivinen verotus on yksi keskeinen tulonsiirtojen väline, jolla köyhiä yritetään auttaa rikkailta perittävillä köyhiä korkeammilta veroilta.

Melkein kaikki muu maailmassa sitten toimiikin toiseen suuntaan. Ei mikään tule niin kalliiksi kuin köyhyys, on myös kulttuurin, liike-elämän, politiikan ja talouden yleisnero Matti Kurjensaari jo kauan sitten todennut.

Rikkaana on mukava olla, kun on aina hiukan rahaa irrotettavaksi tarpeen tullen. Voi tarttua parhaisiin tarjouksiin, kun ne ilmestyvät, ja voi myös ottaa hallittuja varallisuuteen suhteutettuja riskejä, kuten verkko-ostokset vaikkapa Kiinasta.

Köyhän täytyy ostaa lähikaupasta kalleimmalla hinnalla silloin, kun rahaa sattuu olemaan, riskejä – pieniäkin – on pakko väistää.

Rikkaana kuluttaa yleensä enemmän kuin köyhänä. Tämä johtaa suurempaan ostamisen määrään, joka yleensä myös tarkoittaa paljousalennuksia. Rikas maksaa yleensä aina vähemmän kuin köyhä. Katselkaa vaikka plussa- ja s-korttienne saldoja.

Moni on varmasti ihmetellyt, minne korona-epidemian vuoksi markkinoille lanseeratut elvytysrahat, niin keskuspankkien kuin valtioidenkin toimesta, ovat menneet. Eivät ainakaan köyhille. Rahat ovat tietenkin menneet pörssien pelaamiseen ja yrityksille, ylipäätään niille, joilla pääomaa oli jo ennestään. Tavalliselle köyhälle kaiken ylikuumeneminen on näkynyt vain kohonneina hintoina.

Arvopaperimarkkinat ja pörssit ovatkin yksi keskeinen köyhiltä rikkaille tapahtuvan tulonsiirron mekanismi. Siellä vaikuttavat vain ne, joilla on jo ennestään ylimääräistä varallisuutta sijoitettavaksi ja tietysti myös riskeerattavaksi.

Pörssien ennätyspitkä nousu on ollut aivan keskeinen maailmanlaajuinen tulonsiirto köyhiltä rikkaille, kaikkialla maailmassa. Köyhiä ja nuoria kehotetaan ankarasti osallistumaan arvopaperimarkkinoiden kautta tapahtuvaan sijoittamiseen: tarvitsevathan rikkaiden huippuunsa viritetyt sijoitusalgoritmit ja kaupankäyntirobotit toki massaa, jolta voittoja repiä.

Suomalaisten oma helvetinkone tulonsiirtojen tekemiseksi köyhiltä rikkaille on tietenkin asumistuki, jonka tarkoituksenmukaisuutta oikeistopoliitikotkin jo kyseenalaistavat. Kaunis ajatus köyhien asumisolojen parantamisesta on käytännössä muodostunut valtavaksi yli 2 miljardin euron tulonsiirroksi niille, jotka vuokrattavia asuntoja omistavat, siis rikkaille.

Yleinen vuokrataso nousee tuen vuoksi, ja eniten kärsivät veronmaksajat ja ne köyhät, jotka eivät asumistukea saa.

Köyhyys ei tietenkään liity vain rahan määrään, monenlaisesta muustakin voi olla pulaa: tiedosta, taidoista, sosiaalista suhteista, ystävistä, luottamuksesta, uskalluksesta, melkein mistä tahansa. Yleensä rahallinen köyhyys johtaa myös muuhun köyhyyteen, ja köyhyydet kumuloituvat. Rikkaille käy toisin päin: kumuloituvat tekijät johtavat vaurastumiseen entisestään.

No, aivan tasa-arvoinen maailma ei ole toisinkaan päin. Köyhyydestä noustaan rikkauteen nopeasti vain lottovoiton tai muun vastaavan kautta. Suurestakin vauraudesta köyhyyteen sitä vastoin on melko helppo suoriutua vain muutamassa kuukaudessa. Raamatun sanoin: Köyhät teillä on aina keskuudessanne.

”Rikas maksaa yleensä aina vähemmän kuin köyhä.”

Kirjoittaja on tietojärjestelmätieteen professori.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments