Puhelinvaras vei tiedot yrityksen projektisuunnittelusta – rikoksia tehtaileva salolaismies sai ehdollista

7
Salolaismies on runsaan vuoden aikana tuomittu yli viidestäkymmenestä rikoksesta. Kuva: SSS-arkisto/Tommi Loimovuori

Työmatkalta palannut projektipäällikkö menetti tärkeitä suunnittelutietoja ja lisensioituja ohjelmistoja, kun salolaismies varasti hänen työpuhelimensa. Varas on tuomittu yli viidestäkymmenestä muustakin rikoksesta runsaan vuoden aikana.

”Aikaisempi rikollisuus osoittaa hänessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa lokakuisessa tuomiossaan.

Projektipäällikkö oli pari vuotta sitten yöllä palannut työmatkalta itäisestä Euroopasta ja käynyt aamulla Salossa kaupassa. Ostokset tehtyään hän oli kävellyt autolleen ja huomannut, että puhelin oli kadonnut.

Valvontakameran kuvista selvisi, että projektipäällikkö oli laskenut puhelimensa maksupäätteen viereen, josta jonossa seuraavana ollut mies oli ottanut sen kenenkään huomaamatta. Projektipäällikkö oli tietämättään poistunut kaupasta samanaikaisesti puhelinvarkaan kanssa.

Käräjäoikeudessa projektipäällikkö kertoi, että puhelimessa oli ollut millimetrin tarkkoja mittakuvia ja muita dokumentteja, jotka hän oli tallentanut useita päiviä kestäneellä työmatkallaan. Lisäksi puhelimessa oli ollut hänen nimiinsä lisensioituja suunnitteluohjelmia.

Projektipäällikkö vaati vahingonkorvausta paitsi uuden puhelimen käyttöönotosta myös menetetyistä tiedoista. Puhelin oli projektipäällikön ainoa, mutta laitteen omisti työnantaja.

”Hänellä ei voida katsoa olevan oikeutta saada työnantajansa puolesta puhelimessa olleista, menetetyistä tiedoista korvausta”, käräjäoikeus totesi.

Oikeus katsoi kohtuulliseksi korvaukseksi tuhat euroa. Projektipäällikön laskelma ajanhukasta ja rahankulusta oli tuntuvasti suurempi. Se perustui hänen työnantajansa palveluhinnastoon.

Salolainen 37-vuotias huumeidenkäyttäjä oli tällä kertaa tuomiolla kymmenestä eri rikoksesta. Poliisi oli löytänyt häneltä muun muassa varsi- eli jalkajousen, jolla erityisesti huumerikollisten tiedetään aseistautuvan.

Vuosi sitten syyskuussa mies sai Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa kerralla tuomion 47 eri rikoksesta. Huumerikosten lisäksi hän oli syyllistynyt muun muassa näpistyksiin, varkauksiin ja nettipetoksiin.

Salon sairaalan polkupyöräkatoksesta mies oli viime vuonna varastanut yli 2 200 euron arvoisen maastopyörän rikkomalla pyörän lukituksen voimapihdeillä.
Autoa hän on ajanut toistuvasti amfetamiinipäissään.

Aikaisempien rikosten takia syyttäjä vaati miehelle nyt kovennettua rangaistusta. Vuosi sitten syyskuussa käräjäoikeus tuomitsi hänet vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Tällä kertaa oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi seuraamukseksi 75 päivää ehdollista vankeutta.

”Yksi aikaisempi tuomio ei vielä edellytä ehdotonta vankeusrangaistusta”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi.
Tuomio on lainvoimainen.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Päkä
11 kuukautta sitten

Jahas, eikä voi edes tuomita vankeuteen, kun koko ajan rötöstelee?

Keijo K
11 kuukautta sitten
Reply to  Päkä

Huumeveikkoja pitää varjella, pääsisivät vielä linnassa vahingossa irti huumeista. Ainakin kunnon vieroitusoireet olisivat taattu.

Tarmo
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Ihan sama tuomitaanko joku narkomaani pariksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen, tulevat takaisin sen jälkeen ja sama touhu jatkuu ainakin yhdeksällä kymmenestä.

Make
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Kuuntelin Immu – Vanki numero 1861 -äänikirjan taannoin, ja sen mukaan huumeiden saanti vankilassa ei ole ongelma.

Keijo K.
11 kuukautta sitten
Reply to  Make

Paremmin vankiloissa olevat ovat palvelujen suhteen ilmeisesti muutenkin kuin maamme hyvinvoinnin eteen raataneet vanhukset.

Allan
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Jep. Saavat lakisääteisesti ulkoilla päivittäin, ja ilmastointikin on nykyään pakollinen.

Vanhuksillapa ei näitä etuja ole lakisääteisesti.

Z.Z.Zalolainen
11 kuukautta sitten

Ikävää on. Oikeuskäytäntö on todella löperöä, kun edes taparikollista ei laiteta lusimaan.