Voimat kanssamme

0

Epämääräiseksi aluksi todettakoon, että maailmassa vaikuttaa monenlaisia voimia. Seuraavassa keskitytään törmäys- ja vetovoimaan. Vetovoiman rinnalla puhutaan myös pitovoimasta, kun esimerkiksi mietitään, miten kuntaan saadaan uusia asukkaita ja miten nykyiset saadaan pysymään siellä.

Kun maalla tarkoitetaan valtiota, voidaan sanoa, että maahan ei haluta ulkomaalaisia. Jos sillä tarkoitetaan maapalloa, arvioidaan, mitä tai keitä halutaan planeetallemme.

Jos maapallon ulkopuolella on elämää, joka haluaa laajentaa kinkeripiiriään vastoin maalaisten tahtoa, piikkilangalla ja vesitykeillä ei todennäköisesti ole mitään virkaa, tuskin hallitukselle esitetyllä välikysymykselläkään. Silti sellainenkin tullaan vielä tekemään tällä vaalikaudella aiheiden huvetessa.

Toistaiseksi on pitäviä todisteita vain siitä, että maapallolle on tullut luvatta elotonta ainesta. Sitä vastaan kokeillaan nyt uutta keinoa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti avaruuteen aluksen, joka ohjataan päin yhdentoista miljoonan kilometrin päässä olevan asteroidin kuuta. Näin testataan, pystytäänkö Maata kohti tuleva asteroidi suistamaan radaltaan törmäysvoimalla.

Edellinen asteroidiin vaikuttaminen päättyi taivaankappaleen räjäytykseen. Koko tapahtumasarja on dokumentoitu Armageddon elokuvaan, jossa operaation suorittivat Bruce Willis ja Liv Tyler jälkimmäisen isän laulaessa taustalla.

Nasan avaruuteen sinkoama alus painaa hieman enemmän kuin mopoauto. Vaikka alus ei saisikaan työnnettyä asteroidia tieltään, saadaan joka tapauksessa selville, miten mopoautolle käy, jos sen päälle putoa avaruudesta kivi.

Törmäysvoimasta vetovoimaan.

Salon väkiluku jatkaa laskuaan, ja kaupunkiin pitäisi saada uusia asukkaita. Tarvitaan vetovoimaa. Viimeisimpänä houkutuksena on mahdollisuus rakentaa minitalo Viitanlaakson alueelle. Minitaloissa on asuinneliöitä vähän vähemmän kuin perinteisissä rintamamiestaloissa.

Suunnitelma vaikuttaa nimistöä myöten loppuun asti harkitulta. Minitaloja saa rakentaa Pihaniitynkujan varteen. Pihaniitty on pienempi kuin oikea niitty, ja kuja vähäisempi kuin katu.

Vaikka minitaloille kuinka olisi tarvetta ja kysyntää, on yksi ihmisryhmä, joille tontteja ei kannata kaupata: yritteliäät pohjalaiset. Uhosta uupuu terä, jos raitilla lauletaan, että Minitalon Antti ja Rannanjärvi.

Korona jyllää edelleen keskuudessamme muun muassa siksi, että osa kansalaisista ei syystä tai toisesta halua ottaa rokotetta. Kokonaan rokottamatta on satoja tuhansia aikuisia, ja heidät pitäisi jotenkin houkutella piikille.

Koronarokotteesta pitää tehdä vetovoimainen. Muuten jatkamme elämää maailmassa, jossa rokotetut suojelevat rokottamattomia. Valmiutta siihenkin tuntuu edelleen olevan.

Vapaan valinnan vaihtoehto on pakko. Silläkin on omat riskinsä. Rokotepakon jälkitautina voi tulla pakoterokko.