Bengtskärin majakka liitetään sähköverkkoon

0
Vuonna 1906 rakennetulla Bengtskärin majakalla vierailee vuosittain yli 10 000 matkailijaa. Kuva: SSS/Kati Järvinen

Suomenlahden edustalla sijaitseva Bengtskärin majakka liitetään ensi vuonna sähköverkkoon.

Yhteys valtakunnalliseen verkkoon saadaan merikaapelilla, jota rakennetaan loppukesän ja syksyn aikana noin 12 kilometriä, Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Bengtskärin rakennushistorian toiseksi suurin investointi maksaa noin miljoona euroa, ja se rahoitetaan liittymäsopimusmaksuin. Rahoittajina ovat Bengtskärin matkailuyritys Ab Bengtskär Oy, Telia, Elisa, Rajavartiolaitos sekä Erillisverkot.

Saaristomeren uloimman luodon sähkönsaanti on tähän asti ollut dieselgeneraattorin varassa, ja polttoöljyä kuluu vuosittain yli 30 000 litraa.

Luodon sähköistäminen parantaa majakan toimintavarmuutta ja käytettävyyttä sekä vähentää oleellisesti käyttösähkön ja lämmityksen hintaa. Samalla vähenevät myös operaattoreiden, viranomaisten ja matkailuyrityksen toimintojen haitalliset ilmastovaikutukset.

Merikaapelin lisäksi majakalla tarvitaan teknistä varustusta ja asennuksia. Esimerkiksi huoltorakennusten eteläkatoille asennetaan aurinkovoimala.

Noin puolet hankkeen rahoituksesta tulee rahastoista ja loput, noin 100 000 euroa, pyritään saamaan kasaan keräyksillä ja avustuksilla. Sekä yksityishenkilöt että yritykset voivat osallistua hankkeen rahoitukseen.

Pohjoismaiden korkein majakka avattiin yleisölle vuonna 1995. Bengtskärissä vierailee vuosittain yli 10 000 matkailijaa kesäkauden aikana. Majakan sähköistäminen mahdollistaa matkailutoiminnan kehittämisen ja mahdollisesti myös matkailukauden pidentämisen.