
Salon Rikalanmäellä päästiin vihdoin nauttimaan joulumyyjäisten tunnelmasta. Perinteiset joulumyyjäiset jäivät monien muiden tapahtumien tavoin viime vuonna väliin koronan takia.
Paikalla oli kävijöitä ja myyjiä monen vuoden takaa, mutta myös ensikertalaisia. Salolainen Sirpa Sointula oli paikalla ensimmäistä kertaa lastensa Kimi Koskisen , 10, ja Elle Koskisen , 8, kanssa.
– Glögin perässä tänne tultiin, naurahtaa Sointula. Hänet oli houkutellut paikalle Opaliinan omenainen glögi.
– Maistoin glögiä toisissa joulumyyjäisissä ja halusin sitä lisää, Sointula paljastaa.

Glögin valmistanut salolainen Veronika Eriksson kertoo myös joidenkin muiden tulevan myyjäisiin glögin houkuttelemana.
– Näin on osa asiakkaista kertonut, hän sanoo.
Eriksson kertoo omenaisen glögin syntyneen sattumalta.
– Kehittelin reseptin aikanaan Adalmiinan Helmen joulukahvilaan, jossa glögiä myytiin mukeissa. Asiakkaat alkoivat kysellä, saisiko glögiä ostaa pulloissa ja siitä se sitten lähti.
Opaliinan glögi valmistetaan keittämällä Paula Achrénin puutarhan omenamehua glögiksi. Mukana on lisäksi perinteisiä jouluisia mausteita.
Salolaiset ystävykset Pia Linnamaa ja Saija Laakso olivat viime viikonlopun tapaan yhdessä joulumyyjäisissä. Viimeksi he ihastelivat joulun tunnelmaa Wiurilassa.
– Ja täältä mennään taas yhdessä tallille. Samoin kuin viime viikolla, Laakso naurahtaa.
Naiset kertovat, ettei myyjäisistä lähdetä koskaan tyhjin käsin.
– Pukinkonttiinkin on löytynyt kaikenlaista, Laakso paljastaa.
Tällä kertaa Linnamaa osti itselleen lämpimät villalapaset Urpolan tilan emännältä Sari Witkalta , jolla on ollut lampaita 20 vuoden ajan.
Someron Pitkäjärvellä sijaitsevalla tilalla kasvatetaan vain alkuperäisiä suomalaisia lammasrotuja, suomenlampaita ja kainuunharmaita.
– Olemme mukana näiden rotujen säilytysohjelmassa, Witka kertoo.
Lampaiden hoitamisen lisäksi Witkan päivät täyttyvät käsitöiden tekemisestä. Hänen myyntikojunsa onkin täynnä omia käsitöitä sekä muun muassa tilan lampaiden taljoja. Hän myös värjää itse myynnissä olevat langat.
– Tyynyjä, hanskoja, myssyjä, korvanlämmittimiä… Witka luettelee myytävänä olevia tuotteita.
Yksi suosituimmista tuotteista on tällä hetkellä lampaantaljasta tehty vauvanpeitto.
– Peittoon saa painettua puuleimasimella esimerkiksi saajan nimen ja syntymävuoden. Peittoja annetaan paljon kastelahjoiksi. Peittoa voi myöhemmin käyttää vaikka istuinalusena, Witka kertoo.
Witka myöntää lampaiden kasvattamisen ja käsitöiden tekemisen vievän miltei kaiken ajan.
– Tämä on sellainen elämäntapa, josta ei vain voi luopua, hän sanoo nauraen.

Saloniemen tilan emäntä Riitta Saloniemi kauppasi kirpeässä pakkassäässä erilaisia omien vuohien ja lehmien maidosta valmistettuja juustoja, jogurttia, saippuoita ja makeisia. Kaikkiaan Saloniemen juustolan valikoimissa on yli 30 tuotetta.
– Kaikki tämä hullutus sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten muutamasta lemmikkivuohesta. Yrityksen ja erehdyksen kautta olemme tässä tilanteessa, Saloniemi naurahtaa.
Nyt Laitilan laitumilla tallustelee lehmien lisäksi 120 kuttua. Saloniemen luomutilan eläimet ovat kotimaisia alkuperäisrotuja, länsisuomenkarjaa ja suomenvuohia.
Saloniemelle on tärkeää, että eläimet ja ihmiset saavat mahdollisimman puhdasta ruokaa. Myös esimerkiksi kestävään maatalouteen kiinnitetään erityistä huomiota.
– Käytämme kaiken mahdollisen hyväksi. Esimerkiksi saippuassa on pohjanesteenä juuston teossa tullutta heraa. Loput herat juotetaan takaisin kutuille. Käytämme jopa kuttujen jyrsimät puut lämmitykseen, Saloniemi kertoo.

Rikalanmäen joulumyyjäiset vielä sunnuntaina 5.12. Rikalanmäellä Krouvin vintillä sekä ulkona kello 10–16.