Härkätien Puhelin teki yrityskaupat Lounean kanssa – teleliiketoiminta siirtyy Marttilasta Saloon

0
Lounea kasvaa jälleen yhdellä yrityskaupalla, kun se ostaa marttilalaisen Härkätien Puhelimen liiketoiminnan.

Marttilalaisen Härkätien Puhelin Oy:n teleliiketoiminnasta tulee osa salolaista Louneaa. Yhtiöt ovat sopineet yrityskaupasta liiketoimintasiirrolla, jossa liikutellaan rahan sijasta osakkeita.

– Olemme hakeneet kumppania, tutkineet erilaisia vaihtoehtoja ja pyytäneet tarjouksia. Lounea on meille paras vaihtoehto. Sekin panostaa paikallisuuteen ja paikallisiin palveluihin, mikä on meille ensiarvoisen tärkeää, Härkätien Puhelimen toimitusjohtaja Jouni Jaakkola sanoo.

Härkätien Puhelimesta tulee kaupan jälkeen Lounean toiseksi suurin osakkeenomistaja Elisan jälkeen. Perinteisen marttilalaisyrityksen teleliiketoiminnan on tarkoitus siirtyä Lounealle tammikuun loppuun mennessä.

– Härkätien Puhelimen liiketoiminnan osto on meille taloudellisesti kannattavampaa kuin investoiminen uuteen valokuituverkkoon. Nekin ovat hyviä, mutta Härkätien osto on vielä parempi, Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen toteaa.

Valtakunnalliseksi toimijaksi kasvanut Lounea neuvottelee parhaillaan valokuituverkkojen tai liiketoimintojen ostosta viiden muunkin yhtiön kanssa.

Vakaata tulosta tahkonnut Härkätien Puhelin on rakentanut valokuituverkon toimialueelleen Marttilaan, Koskelle ja Tarvasjoelle ja hakenut kasvua uusilta kuitutyömailta etenkin Paattisilta. Suunnitelmat laajenemisesta Auran suuntaan ovat valmiina. Kuituasiakkaita yrityksellä on nyt noin 1 800.

Jaakkolan mukaan tämä ei jatkossa riitä.

– Olemme saaneet alueen valokuiduttamisen niin huipputasolle kuin vain voi. Laajentua pitäisi, mutta olisi mentävä kauemmas. Silloin kaikki paikat eivät olisi enää yhden päivän pakettiautomatkan päässä.

Vanha kupariverkko on ajettu alas tänä vuonna, ja puhelinyhtiön tuotto on pudonnut. Samanaikaisesti ovat pienentyneet myös kupariverkon kulut, mutta henkilöstöä ei Jaakkolan mukaan voi karsia nykyisestä kahdeksasta.

– Punnitsimme asioita etsiessämme fiksua ratkaisua. Väkeä ei voi enää vähentää, jos haluaa antaa hyvää palvelua kustannustehokkaasti niin, että myös henkilöstön ammattitaito ja varamiehitys pysyvät kunnossa.

Lounea sai Härkätien Puhelimelta tarjouspyynnön elokuussa. Aiesopimus allekirjoitettiin lokakuun alussa. ”Yhdistymisen odotetaan tuovan selkeitä etuja asiakkaille”, Härkätien Puhelimen hallituksen puheenjohtaja Olli Raunio toteaa Härkätien Puhelimen ja Lounean yhteisessä tiedotteessa.

Härkätien Puhelimesta olivat tiettävästi kiinnostuneita myös pääomasijoittajat. Niiden lähestymistapa ei kuitenkaan miellyttänyt marttilalaisyhtiötä, jonka palvelulupaus on ”Paikallisena parempi”.

– Ratkaisussa tärkeintä oli se, että kumppanimme on asiakasomisteinen toimija eikä infrasijoittaja. Lounea pitää ohjenuoranaan paikallisuutta valtakunnallisuuden keskelläkin, Jouni Jaakkola huomauttaa.

Suomessa ainakin CapMan Infran ja Telian yhteisyritys Valokuitunen sekä hollantilaisen sijoitusyhtiö DIF Capital Partnersin ja valtio-omisteisen Cinia Oy:n Täyskuitu ovat kehuneet sijoittavansa Suomessa satoja miljoonia euroja valokuituverkkoon.

Härkätien Puhelimen ja Lounean välinen liiketoimintasiirto vaatii vielä yhtiökokousten siunauksen. Härkätien Puhelimen ylimääräinen yhtiökokous on 4. tammikuuta. Lounea kutsuu osakkeenomistajat ylimääräiseen yhtiökokoukseen lähiaikoina päättämään suunnatusta osakeannista.

Yrityskaupan summaa osapuolet eivät kerro, mutta Härkätien Puhelimesta tulee liiketoimintasiirron jälkeen Lounean toiseksi suurin omistaja Elisan jälkeen. Pörssiyhtiö Elisalla on liki 13 000 Lounean osaketta, joiden markkinahinta on tällä hetkellä 910 euroa kappaleelta.

– Meille jää Lounean osakkeiden lisäksi sijoitus-, rahoitus- ja kassavarat, joita olisi mahdollisuus käyttää jatkossa johonkin kokonaan uuteen liiketoimintaan, toimitusjohtaja Jouni Jaakkola valottaa.

Jatkosuunnitelmista yritys aikoo Jaakkolan mukaan kertoa vasta kevään yhtiökokouksessa, jonka jälkeen myös yhtiön nimi vaihtuu.

Lounealle kauppa Härkätien Puhelimesta on osa yhtiön kasvustrategiaa. Yritys haluaa olla Suomen suurin valokuituoperaattori.

– Tällä päästään mukavasti eteenpäin, vaikka kaksituhatta liittymää ei olekaan kovin paljon, kun tavoittelemme yli kymmentätuhatta uutta liittymää joka vuosi. Härkätien Puhelimen verkko ja asiakkaat ovat arvokkaita, ja näitä on tarkoitus saada lisää roppakaupalla.

Lounea aikoo investoida valokuituverkkoon ensi vuonna peräti 25 miljoonaa euroa. Tänä vuonna investoinnit ovat noin viisitoista miljoonaa. Pari viikkoa sitten yhtiö kertoi aloittavansa valokuituverkon rakennustyöt Seinäjoella, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa.