Harkimolta ei heru luottoa sote-uudistukselle – Liike Nytin puheenjohtaja vieraili Salossa aluevaalien alla

2
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo (vas.) puhui puolueen salolaisille paikallisvaikuttajille aluevaaleista. Kuva: SSS/Marko Mattila.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo tapasi puolueensa paikallisvaikuttajia Salossa lauantaina.

Yritys- ja mediapersoonana tunnetuksi tullut Harkimo oli liikkeellä lähestyvien aluevaalien tiimoilta.

– Vaaleista tulee vaikeat. Äänestäjillä ei ole tietämystä siitä, mistä on kyse ja mitä päätetään, Harkimo näkee.

– Keskitymme vielä ehdokashankintaan. On muistettava, että myös ehdokkaat tarvitsevat koulutusta, sillä kenelläkään ei ole aikaisempaa kokemusta aluevaaleista, hän lisää.

Aluevaalien ehdokashakemukset on jätettävä vaalilautakunnille viimeistään 14. joulukuuta. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta, ja aluevaltuustot aloittavat työnsä 1. maaliskuuta.

Harry Harkimo on toisen kauden kansanedustaja. Hän aloitti kokoomuksen riveissä, mutta siirtyi perustamaansa Liike Nytiin vuonna 2018. Kuva: SSS/Marko Mattila.

Liike Nytin mielipide sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on käynyt ilmi Harkimon kannanotoista: hyvinvointialueita on liikaa, rahaa kuluu byrokratiaan ja kunnat kriisiytyvät entisestään.

– Alueita on yhteensä 21, mikä on järjetön määrä. Ne ovat epätasaisia kooltaan ja taloudeltaan, Harkimo sanoo.

– Mielestämme hyvinvointialueet olisi rakennettava viiden yliopistollisen keskussairaalan ja niiden erityisvastuualueiden ympärille, hän kiteyttää.

Harkimon mukaan uudistus keskittyy enemmän hyvinvointialueiden hallinnon kehittämiseen kuin itse hoitotoimenpiteisiin.

– Nyt on tehty ensin lait ja vasta sitten pohdittu resursseja. Ilman hoitohenkilökuntaa ei pääse puusta pitkälle, vaikka hoitajamitoitus olisikin juridisesti pätevä.

– Tilanne on ristiriitainen, sillä ennen pitkää laitoksia joudutaan sulkemaan, koska ne eivät noudata lakia. Sama utopistisuus koskee myös lausuntokierroksella olevaa seitsemän päivän hoitotakuusuunnitelmaa, Harkimo sivaltaa.

Hän uskoo kuntien joutuvan syvään suohon, kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille.

– Kunnille myönnettävät valtionosuudet romahtavat. Edessä on pakkoliitoksia tai ainakin keskeisten hallintoelimien yhdistämisiä.

– Toisaalta en myöskään usko, että kaikki hyvinvointialueet tulevat pärjäämään omillaan. Niitäkin on vääjäämättä sulautettava toisiinsa.

Liike Nyt tavoittelee Harkimon mukaan 400 aluevaaliehdokkaan listaa. Kuvassa salolaiset ehdokkaat Satu Paananen (vas.) ja Venla Elovaara. Kuva: SSS/Marko Mattila.

Puolueensa ainoana kansanedustajana istuva Harkimo uumoilee aluevaalien näyttävän tietä kohti vuoden 2023 eduskuntavaaleja.

– Mitään suuria johtopäätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä. En usko aluevaalien äänestysprosentin nousevan kovin korkeaksi. Toisaalta saamme tietoa siitä, millaiset ehdokkaat saavat ääniä.

Harkimon mukaan Liike Nytillä on tällä hetkellä kolmisensataa aluevaaliehdokasta.

– Uskomme 400 ehdokkaan rajan ylittyvän, hän laskelmoi.

Salosta ehdolle on asettunut toistaiseksi viisi henkilöä: Laura Riski, Venla Elovaara ja kaupunginvaltuutettunakin toimiva Mika Nummenpalo lähtivät kisaan jo aikaisemmin. Lauantaina ilmoitettiin myös Janno Kikaksen ja Satu Paanasen ehdokkuuksista.

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon valitaan yhteensä 79 jäsentä.

– Tänne saamme maakuntatasolla 30–40 ehdokasta, Harkimo arvioi.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hellu
9 kuukautta sitten

Harkimo puhuu asiaa, tästä on tulossa mahdoton soppa ja kallis kansalle. Ne ketkä äänestävät, niin valitkaa vain asioista tietäviä.

Yks boomer-täti
9 kuukautta sitten
Reply to  Hellu

Terveyskeskus uudisti vanhan mutta toimivan kunnanlääkärin vastaanotot. Uudistus olikn ensin ok, vastaanotolle pääsi kuten ennenkin ja tutkimuksiin sekä erikoislääkärille sai lähetteet. Sitten sinne tuli säästökuurit, kun TK tulikin kunnille kalliiksi. Viimeiseksi nyt lääkärille pääsy vähäisen vaivan, (puhelinvastaajan diagnoosi), takia lähes toivoton. Olisivat lähteneet TK-järjestelmää uusimaan ja päivittämään toimivaksi kuin tehdä kokonaan uusi systeemi, jonka sisäänajo ei toteudu hetkessä. Helpommaksi tuskin tulee tavisten hoitoonpääsytkään. Se on vain joidenkin itselleen ajamaa etuisuutta. Harkimon kanssa samaa mieltä.