Hyvä, parempi, VakifBank – turkkilaisjoukkuetta kannattaa Salohallissa katsoa, sillä vastaava tilaisuus ei kenties toistu pitkään aikaan

0
VakifBankilla on niin paljon maailman huippuluokan pelaajia, että avauspelissään Monzan 3-1 voittanut joukkue ansaitsee päästä Salon paikallislehteen koko joukkueen voimin.

Onhan Salohallissa vieraillut aivan huippuluokan naislentopallojoukkueita usein aiemminkin.

On piipahtanut venäläinen Dinamo Krasnodar, joka lopetti LP Salon upean Challenge Cup -urakan välierään kaudella 2012–2013.

On käynyt Fenerbahcea, joka kyseisen kauden 2013–2014 päätteeksi voitti kakkostason turnauksen eli CEV Cupin.

On kohdattu italialainen Busto Arsizio, joka eteni kaudella 2014–2015 aina Mestarien liigan finaaliin asti. Tuolloin LP Salolla oli muuten kotipelissään kaksi ottelupalloa Busto Arsiziota vastaan.

Aina vaan paranee, kun mietitään Eczacibasia. On nähty tämäkin turkkilaisryhmä, joka olisi ollut varteenotettava voittajaehdokas Mestarien liigan kaudella 2019–2020, jos se olisi pystytty pelaamaan loppuun. COVID-19 päätti toisin.

Eczacibasi ei kuitenkaan voittanut tuolloin Turkin liigan runkosarjaa vaan hävisi pystyyn 0–3-lukemin maaliskuussa VakifBankille. Eczacibasin viimeisin Turkin mestaruus on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2012.

Niin, sitten on VakifBank, joka tulee Saloon keskiviikkona ja pelaa Salohallin areenalla. Nyt puhuminen maailman parhaasta joukkueesta ei ole liioittelua vaan silkkaa realismia.

Jaa, että perusteluja kaivataan? Tässäpä niitä:

1) Vuodesta 2011 lähtien VakifBankilla on Mestarien liigasta neljä voittoa, kolme toista sijaa ja yksi kolmas sija.

2) Se on yltänyt kolmen parhaan joukkoon seitsemänä peräkkäisenä vuonna, jolloin turnaus on saatu pelattua loppuun.

3) Mikään muu joukkue ei ole edes lähellä moisia lukemia.

Tässä tapauksessa puhutaan nimenomaan parhaasta joukkueesta.

– Jopa vielä parempia yksilöitä Salossa on kenties käynyt, mutta ei tällaista kokonaisuutta ole aiemmin ollut, toteaa LP Salon päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Tämä on helppoa uskoa. VakifBankin niin sanottu kakkoshakkuri Isabelle Haakin takana on Turkin maajoukkuetähti Meryem Boz.

Mahdollisesti aloittavat yleispelaajat ovat viimeisimmän noin puolen vuoden sisällä meritoituneet kovilla saavutuksilla. Michelle Bartsch-Hackley saavutti Yhdysvaltain riveissä elokuussa olympiakullan, ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi yleispelaajaksi.

Saman pelipaikan kollega Gabi loistaa muun muassa vastaanottopelaamisessaan. Hän oli Brasilian joukkueessa finaalissa, jossa tuli siis tappio Yhdysvalloille.

Tuleeko lisää? Tulee, tulee.

Passari Cansu Özbay ja keskitorjuja Zehra Günes lukeutuvat kotimaansa Turkin avainpelaajiin. Eikä kyseessä ole vähäpätöinen maajoukkue, vaan esimerkiksi kolme peräkkäistä EM-mitalia saavuttanut ryhmä. Toinen keskitorjuja Chiaka Ogbobu on niin ikään olympiavoittaja Tokiosta.

Ja on päävalmentajan osuus joukkueessa miten suuri tahansa, ei VakifBankilla homma kaadu häneenkään. Giovanni Guidetti on ollut ”VakifBankin Lemminkäinen” menestyksen osalta.

Joukkuetta jo vuodesta 2008 luotsanneella italialaisella on mainittujen yhdentoista Mestarien liigan mitalisijan lisäksi kuusi peräkkäistä EM-mitalia kolmen eri maan päävalmentajana.

Hengästyttää jo tällaisten meriittien luetteleminenkin. Vaikka moiset huippujoukkueiden vierailut Salohallissa saattavat tuntua arkipäiväisiltä, kannattaa ottelua tällä kertaa silti seurata poikkeuksellisen tarkasti. Tämä todettuna neutraalin katsojan, ei LP Viestin markkinointihenkilön ominaisuudessa.

Ei nimittäin ole lainkaan taattua, että edes lähelle VakifBankin kaltaisen kaliiberin tulo Saloon toistuu lähivuosina. Ensinnäkin LP Viestin pitää toki voittaa Suomen mestaruus, jotta se voi varmuudella tietää pelaavansa Mestarien liigassa.

Toiseksi on hyvin mahdollista, ettei suomalaisjoukkueelle ole enää ensi kaudella tarjolla suoraa paikkaa lohkovaiheessa. Karsintojen kautta mukaan pääsy ei ole helppoa, kuten on ehditty salolaistenkin osalta nähdä.

Mestarien liigaa, LP Salo–Vakifbank torstaina kello 19 Salohallissa.

VakifBankin pelaajaluonnehdintojen lähde: Lentopalloliitto