Joulukirkkoon ja -hartauksiin pääsee koronarajoituksista huolimatta

0
Kirkollisia toimituksia, jumalanpalveluksia ja hartauksia voidaan järjestää koronarajoituksista huolimatta. Kuvassa Uskelan kirkko. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salossa pääsee jouluhartauksiin ja -kirkkoon koronapandemiaan liittyvistä rajoituksista huolimatta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti maanantaina kieltävänsä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset keskiviikosta alkaen vuoden loppuun saakka.

Lisäksi suljetaan asiakas- ja yleisötilat tanssi-, kuoro- ja harrastajateatteritilojen sekä kauppakeskusten yleisten tilojen osalta. Rajoituksista ei voi vapautua koronapassilla.

Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset eivät kuitenkaan koske uskonnollisia tilaisuuksia. Niistä päättää Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli, joka on keskustellut avin kanssa ja antanut omat ohjeensa seurakunnille.

Tuomiokapitulin mukaan uskonnon harjoittaminen auttaa ihmisiä jaksamaan ja turvaa henkistä kriisinkestävyyttä.

Tuomiokapitulin mukaan kirkollisia toimituksia, jumalanpalveluksia ja hartauksia voidaan järjestää, kunhan käytettävään tilaan otetaan sisälle maksimissaan kolmasosa tilan enimmäiskapasiteetista.

Seurakunnan on huolehdittava myös tilaisuuksien terveysturvallisuudesta. Etäisyyksien lisäksi on huolehdittava mahdollisuudesta käsien pesuun. Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.

Tilaisuuksissa on vahva maskisuositus. Laulajien määrää on hyvä rajoittaa, ja ehtoollisen jaossa pitää noudattaa erityisen tarkkaa hygieniaa.

Leiritoimintaa on ohjeistuksen mukaan syytä välttää. Lasten ja nuorten toiminnassa on hyvä seurata alueen koulujen tilannetta.

Salon seurakunnalla on jouluaattona kaikkiaan kaksikymmentä jouluhartautta alueen kirkoissa, kappeleissa ja hautausmailla. Joulukirkkoon pääsee joulupäivän aamuna yli kymmenessä kirkossa.

– Emme ole lähteneet perumaan joulukirkkoja. Sen sijaan tilaisuuksia järjestetään tarkoituksella paljon, ettei missään tulisi ruuhkia. Uskoisin, että ihmiset jäävät paljon kotiin nykyisessä tilanteessa, kirkkoherra Timo Hukka sanoo.

Joulun tapahtumista Perniön messu on peruttu. Uskelan kirkon jouluyön messu on muutettu sanajumalanpalvelukseksi.

Halutessaan jumalanpalvelusta voi seurata suorastriimauksena Uskelan kirkosta. Lähetyksiä on jouluaattona kello 15 ja Tapaninpäivänä aamukymmeneltä. Lähetyksiä voi kuunnella myöhemmin tallenteina.

Avin rajoitusten takia seurakunta joutuu peruuttamaan yleisötilaisuutensa hartauksia, jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia lukuun ottamatta.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi kauneimmat joululaulut jäävät laulamatta loppuvuoden aikana.

Rajoitusten takia myöskään kuorot eivät esiinny tilaisuuksissa, koska kuorolaulu mainittiin erikseen avin rajoituksissa.

– Muutama ihminen voi tulla esilaulajaksi kirkollisiin tilaisuuksiin, Hukka sanoo.