Joutsenvalo ei ole palaamassa katukuvaan – Turuntien silta pysyy ilman valokoristeita tänäkin vuonna

11
Joutsen ja pyrstötähdet olivat tuttu näky Salossa joulun aikaan vuosien ajan.

Turuntien siltaa koristaneet joutsenet ja pyrstötähdet jäävät ilman seuraajia tänäkin vuonna. Kaupunkilaisille tutut jouluvalot hapertuivat käyttökelvottomiksi ja jäivät viime vuonna pois käytöstä. Korvaajia ei ole tiedossa.

– Asialle ei ole tehty mitään. Kukaan ei ole pyytänyt mitään, eikä valoista ole tullut palautettakaan. Tähän vuoteen niitä ei ainakaan saada, sanoo yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen.

Vuosi sitten marraskuussa Virtanen mietti, että joutsenvalojen korvaajaa voitaisiin ideoida yleisökilpailun avulla. Kilpailu jäi käytännössä ajatuksen tasolle. (Salon Seudun Sanomat 5.11.2020)

– Ei meidän osastollamme ole resursseja sellaisia järjestää, ne ovat kaupungin markkinointipuolen asioita, Virtanen sanoo nyt.

 

Kaupungin viestintäpäällikkö Teija Järvelä ei myöskään ole saanut palautetta jouluvaloista. Hän pitää ideointikilpailun järjestämistä aivan mahdollisena.

– Ensi vuonna voisi kerätä ideoita ja tehdä kustannusarvion ja vaikka seuraavaksi vuodeksi hankkia valot, hän pohtii.

Järvelä muistuttaa, että uusia jouluvaloja voi ehdottaa myös osallistuvan budjetoinnin kautta. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy osallistuvan budjetoinnin ensi vuoden talousarvioon, voidaan eniten ääniä saaneita kuntalaisten ehdotuksia toteuttaa siihen varatuista rahoista.

Värikkäät lahjapaketit loistavat Asemakadun varrella. Ne on hankkinut yrittäjä Jukka Alanko. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon katukuvaa ovat koristaneet monenlaiset valot. Koko pimeän kauden eli loppusyksystä helmikuulle keskustaa valaisevat pallonmalliset kausivalot, jotka on kiinnitetty Turuntien puihin.

Yhteensä 80 palloa hankittiin vuonna 2019, ja hankkeen arvonlisäveroton kokonaisarvo oli 9 300 euroa. Summa katettiin kaupungin talousarvioon varatuista keskustan kehittämisvaroista.

– Minun mielestäni joulupallot ovat ihan fiksut, enkä tiedä, tarvitaanko valoja enempää. Pallot kestävät viisi vuotta, minkä jälkeen ne on uusittava, Petri Virtanen sanoo.

Varsinaisten jouluvalojen ripustamisesta on jo vuosia vastannut Lasten laulukaupunki -yhdistyksen talkooporukka. Jouluvalot loistavat pääasiassa Helsingintien ja Turuntien alueella.

Tänä vuonna katukuvaan on ilmestynyt myös aivan uusia valoja. Asemakadulla hehkuvat kahden eri kiinteistön edustalla värikkäät lahjapaketit. Pakettien takana on yrittäjä Jukka Alanko.

– Viime vuonna meillä oli valoköynnökset puissa, mutta niiden asettaminen on äärimmäisen työläs homma, Alanko kertoo.

 

Joutsenet ja pyrstötähdet katosivat

Joutsenet ja pyrstötähdet nähtiin Turuntien sillan yllä viimeksi kaksi vuotta sitten. Vuosi sitten niitä ei enää ripustettu, sillä valot hapertuivat käyttökelvottomiksi.

Hehkulamppujen kannat olivat menneet rikki, vanhoja valoja ei ollut enää turvallista ripustaa ja vaijerit olivat venyneet niin, ettei niitä saanut enää kiristettyä kadun ylle, kertoi yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen Salon Seudun Sanomille.

– Parempi olisi ostaa tilalle nykyaikaiset ledeillä toimivat valot, Virtanen totesi vuosi sitten

Joutsenet ja pyrstötähdet ehtivät koristaa Salon kuvaa ainakin kaksikymmentä vuotta, arveli Kuva-Järvisen yrittäjä Pentti Järvinen. Hän muisteli olleensa ripustamassa lamppuja Kari Maaheimon vetämässä joulukatutoimikunnassa. (SSS 5.11.2020)

Jouluvaloista sanottua

  • Nuo nykyiset jouluvalot ovat arkisen näköiset ja muistuttavat tavallisia katuvaloja. Olisi jo aika uusia ne juhlallisemman näköisiksi.
  • Valoja pitäisi uusia, ovat jo kymmeniä vuosia olleet samanlaisina, joten jotain olisi tehtävä.
  • Melko ”vaatimattomat” jouluvalot, Salossa on sentään lediteollisuutta, kai?
  • Salon jouluvalotkin on aivan hyvät, mitä lisäarvoa erilaiset valot meille toisi?
  • Hapertunut joutsen symboloi osuvasti Salon keskustan ilmettä.

Kommentit on koottu Salon Seudun Sanomien jouluvaloja koskeneiden uutisten nettiversioiden kommenteista vuosilta 2020 ja 2021.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keksitään uutta tilalle
7 kuukautta sitten

Ei kaivata joutsenia, joutsenet kuopattiin siinä samalla kuin vanha Salokin. Joutsen ei symboloi mitään raja-alueen asukkaille, vain Salon keskustassa asuville.

Kumminkin me kaikki ollaan nykyään suurta Saloa, ei vain keskusta-aluetta. Tämä tuppaa unohtumaan monelta.

Z.Z.Zalolainen
7 kuukautta sitten

Kyllä me nyt vain kaivataan joutsenta jouluvaloksi. Se on komea lintu ja Suomen kansallislintu (laulujoutsen). Ei sitä pidä hylkiä jonkun mielihalusta.

Tavis torilta
7 kuukautta sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Minä en joutsenvaloa kaipaa, mutta tähdet takaisin paikalleen ja keskelle vielä isompi tähti. Ennen hyvään aikaan katuvarsien lukuisat liikkeet somistivat näyteikkunat hienosti ja kaupunkilaiset kävelivät iltaisin niitä ihailemassa. Nykyään digimaailmassa ei ole näyteikkunoita, nyt odotan vuosi vuodelta niitä kaupungin jouluvaloja – turhaan taas.

Ei ole enää vanhaa Saloa
7 kuukautta sitten
Reply to  Z.Z.Zalolainen

Salossa ei kauheasti laulujoutsenia näy paitsi muuttoaikaan. Muut kunnat joutuivat luopumaan nimistään, ja salolaiset joutsenvaakunasta, yhyy, yhyy.

Koettakaa nyt kestää, mekin kestimme sen, kun Salo vei muut kunnat mukanaan porkkanarahojen loputtua, nyt ollaan kaikki velkaisia.

Oisitte tehneet vaikka sinne kalliin kaupungintalon pihalle joutsenpatsaan, mitä vanhoja aikoja kaihoavat voisivat käydä palvomassa.

Aito salolainen
6 kuukautta sitten

Miksi kaikki vanha pitää hylätä?
Ei aina tarvitse yrittää keksiä pyörää uudestaan.
Kyllä se joutsen vaan niin kaunis oli siinä sillalla.
Salon joutsenvaakuna oli kaikkein kaunein vaakunoista. Sitä on ikävä.
Sitä paitsi kyllä Salo on tärkein keskus, käpykylät tulevat siinä sivussa.

Käpykylissä mukavampaa, eikä liikennevaloja
6 kuukautta sitten

Tämä kuvastaa hyvin vastakkainasettelua, keskustassa olevat salolaiset luulevat olevansa parempia kuin muut ”käpykylässä” asuvat. Olisitte saaneet pitää pirun joutsenvaakunan, jos nimi ois vaihdettu kokonaan, mutta kun haluttiin pitää Salo-nimestä kiinni. Siksi osa ei edes ymmärrä että vanha Salo lakkasi olemasta siinä missä muutkin käpykylät. Persreikä ois ollut hyvä nimi paikalle, jossa ollaan koko ajan riitasilla ja päättäjät tekevät virheitä ja on ties mitä uimahalli- ja hiirigatea. Mulle on yks hailee mitä valoeläimiä pidätte keskustan sillalla, vältän Salon keskustaa kuin ruttoa, pitäis olla ekologisia, mut sitten seistään minuuttitolkulla joka helkkarin liikennevaloissa! Turussakin on mukavampi ajaa. Onneks ei oo pakko käydä keskusta-alueella,… Lue lisää »

Pelottaa
6 kuukautta sitten

Onpa tosi vaikea liikenneympäristö tämä Salo. Uuh, kiertoliittymä, nyt ollaan melkein kuin Los Angelesissa.

Maija
7 kuukautta sitten

Nykyisen vaakunan tammi kuvaa hyvin suurta aluetta. Juuret maassa ja latvus tavoittelee pilviä. Sopisi joutsenen tilalle. Tähdet ok.

Simo Laine
7 kuukautta sitten

Kommentit jutussa kuvastavat karulla tavalla tekemisen tasoa Salon kaupungissa.

Yksi mamma 75
7 kuukautta sitten

Kuntakeskukset ja pienetkin kaupungit satsaavat kauniisiin jouluajan valoihin asukkaidensa viihtyisyyden lisäämiseksi. Miksi ei Salossa ajatella asiaa näin, vaan joku voi vaan sanoa, en pidä tarpeellisena.

Plazakin voisi jättää joulunavausilotulituksen pois ja satsata kauppakeskuksen koristamiseen jouluisesti. Kauniit koristeet ja valot keskitalven hämäryyteen tuovat ihmisille hyvää mieltä.

Lasse Reunanen / Salo
6 kuukautta sitten

Ne vanhat valot tietysti menee aikansa oltuaan pois käyttökunnostakin ja uuttakin keksitään. Joutsenet taasen Salon ympäristössä jatkossakin säilyy vaikka vaakunakuvasta se pois vaihtuikin. Aikoinaan Vuohensaaren tien vieressä olevaan sähkölinjaan piti joutsenten suojaksi 1980-luvulta lisätä kierukkoja 20 kv sähköjohtojen näkyvyydeksi kun joutsenia niihin oli törmäten lentänyt. Nyt em. sähkölinja purettu ja maahan kaivettuna, mutta alemmat sähkökaapelit sähkötolppiin käyttöön jääneet. Työstä jätetty tekemättä loppusilaus, joko sähkölinjaa tolppalatvaan nostaen tai tolppalatvat siistityksi pois alemmaksi – niitä tyhjiä sähkötolppien latvoja jätetty muuallekin Salon katukuvaan. Onko vastuu loppusilauksen puutteesta kaupungin tai sähköyhtiön?