Joutsenvalo ei ole palaamassa katukuvaan – Turuntien silta pysyy ilman valokoristeita tänäkin vuonna

11
Joutsen ja pyrstötähdet olivat tuttu näky Salossa joulun aikaan vuosien ajan.

Turuntien siltaa koristaneet joutsenet ja pyrstötähdet jäävät ilman seuraajia tänäkin vuonna. Kaupunkilaisille tutut jouluvalot hapertuivat käyttökelvottomiksi ja jäivät viime vuonna pois käytöstä. Korvaajia ei ole tiedossa.

– Asialle ei ole tehty mitään. Kukaan ei ole pyytänyt mitään, eikä valoista ole tullut palautettakaan. Tähän vuoteen niitä ei ainakaan saada, sanoo yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen.

Vuosi sitten marraskuussa Virtanen mietti, että joutsenvalojen korvaajaa voitaisiin ideoida yleisökilpailun avulla. Kilpailu jäi käytännössä ajatuksen tasolle. (Salon Seudun Sanomat 5.11.2020)

– Ei meidän osastollamme ole resursseja sellaisia järjestää, ne ovat kaupungin markkinointipuolen asioita, Virtanen sanoo nyt.

 

Kaupungin viestintäpäällikkö Teija Järvelä ei myöskään ole saanut palautetta jouluvaloista. Hän pitää ideointikilpailun järjestämistä aivan mahdollisena.

– Ensi vuonna voisi kerätä ideoita ja tehdä kustannusarvion ja vaikka seuraavaksi vuodeksi hankkia valot, hän pohtii.

Järvelä muistuttaa, että uusia jouluvaloja voi ehdottaa myös osallistuvan budjetoinnin kautta. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy osallistuvan budjetoinnin ensi vuoden talousarvioon, voidaan eniten ääniä saaneita kuntalaisten ehdotuksia toteuttaa siihen varatuista rahoista.

Värikkäät lahjapaketit loistavat Asemakadun varrella. Ne on hankkinut yrittäjä Jukka Alanko. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon katukuvaa ovat koristaneet monenlaiset valot. Koko pimeän kauden eli loppusyksystä helmikuulle keskustaa valaisevat pallonmalliset kausivalot, jotka on kiinnitetty Turuntien puihin.

Yhteensä 80 palloa hankittiin vuonna 2019, ja hankkeen arvonlisäveroton kokonaisarvo oli 9 300 euroa. Summa katettiin kaupungin talousarvioon varatuista keskustan kehittämisvaroista.

– Minun mielestäni joulupallot ovat ihan fiksut, enkä tiedä, tarvitaanko valoja enempää. Pallot kestävät viisi vuotta, minkä jälkeen ne on uusittava, Petri Virtanen sanoo.

Varsinaisten jouluvalojen ripustamisesta on jo vuosia vastannut Lasten laulukaupunki -yhdistyksen talkooporukka. Jouluvalot loistavat pääasiassa Helsingintien ja Turuntien alueella.

Tänä vuonna katukuvaan on ilmestynyt myös aivan uusia valoja. Asemakadulla hehkuvat kahden eri kiinteistön edustalla värikkäät lahjapaketit. Pakettien takana on yrittäjä Jukka Alanko.

– Viime vuonna meillä oli valoköynnökset puissa, mutta niiden asettaminen on äärimmäisen työläs homma, Alanko kertoo.

 

Joutsenet ja pyrstötähdet katosivat

Joutsenet ja pyrstötähdet nähtiin Turuntien sillan yllä viimeksi kaksi vuotta sitten. Vuosi sitten niitä ei enää ripustettu, sillä valot hapertuivat käyttökelvottomiksi.

Hehkulamppujen kannat olivat menneet rikki, vanhoja valoja ei ollut enää turvallista ripustaa ja vaijerit olivat venyneet niin, ettei niitä saanut enää kiristettyä kadun ylle, kertoi yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen Salon Seudun Sanomille.

– Parempi olisi ostaa tilalle nykyaikaiset ledeillä toimivat valot, Virtanen totesi vuosi sitten

Joutsenet ja pyrstötähdet ehtivät koristaa Salon kuvaa ainakin kaksikymmentä vuotta, arveli Kuva-Järvisen yrittäjä Pentti Järvinen. Hän muisteli olleensa ripustamassa lamppuja Kari Maaheimon vetämässä joulukatutoimikunnassa. (SSS 5.11.2020)

Jouluvaloista sanottua

  • Nuo nykyiset jouluvalot ovat arkisen näköiset ja muistuttavat tavallisia katuvaloja. Olisi jo aika uusia ne juhlallisemman näköisiksi.
  • Valoja pitäisi uusia, ovat jo kymmeniä vuosia olleet samanlaisina, joten jotain olisi tehtävä.
  • Melko ”vaatimattomat” jouluvalot, Salossa on sentään lediteollisuutta, kai?
  • Salon jouluvalotkin on aivan hyvät, mitä lisäarvoa erilaiset valot meille toisi?
  • Hapertunut joutsen symboloi osuvasti Salon keskustan ilmettä.

Kommentit on koottu Salon Seudun Sanomien jouluvaloja koskeneiden uutisten nettiversioiden kommenteista vuosilta 2020 ja 2021.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments