Tätä mieltä: Kaupungin tuki on vain osa kulttuuritoimijoiden budjettia

0

Salon Seudun Sanomat kirjoitti (SSS 29.12.) tutuksi käynyttä tarinaa: Salon kaupungin kulttuuriin käyttämät rahat ovat vuodesta toiseen kuntavertailun pohjanoteeraus.

On ikävää, että Salon päättäjien enemmistö ei edelleenkään näe kulttuuria kehittämisen arvoiseksi asiaksi. Tästä tuorein esimerkki on budjettivaltuustossa nurinäänestetty esitys kulttuurin toiminta-avustusten korottamisesta.

”Monet kulttuuritapahtumat, kuten Lasten Laulukaupunki ja SaloJazz, tuotetaan näillä (kulttuuripalvelujen avustusmäärärahat) avustuksilla sekä ostopalvelusopimuksin”, jutussa kirjoitettiin. Tästä saa käsityksen, että kyseiset tapahtumat tuotetaan kokonaisuudessaan kaupungin avustuksilla, mikä ei pidä paikkaansa.

Esimerkiksi SaloJazz Ry:n tapahtumatuotanto koostuu kahdesta osasta, syyskuun viimeisen viikonlopun SaloJazz Festivaalista sekä ympärivuotisesta SaloJazz Live -konserttisarjasta.

Salon kaupungin kanssa solmittu yhteistyösopimus antaa kyllä hyvän selkänojan festivaalin suunnitteluun ja ympärivuotisen toiminnan pyörittämiseen, mutta on vain murto-osa vuosibudjetista.

Salon Seudun Sanomien vuoden 2021 kulttuuripalkinnon ansaitusti pokannut Lasten Laulukaupungin Siv Ilola totesi haastattelussaan (SSS 22.12.): ”Salon kaupungin vuosittain myöntämä tuki on äärimmäisen tärkeä, mutta yksin sillä ei kustanneta edes Lastenlaulufestivaaleja.”

Samalla tavalla myös SaloJazzin toiminnassa muu varainhankinta, yritysyhteistyö ja muut avustukset näyttelevät elintärkeää osaa. Toiminnan pyörittämiseen vaaditun rahoituksen hankkiminen on ympärivuotinen työ.

Salon kaupungin ulkopuolelta saatavalla rahoituksella on merkittävä osuus Salon kulttuuritarjonnan ylläpitämisessä. Tämän työn tekevät yhdistysaktiivit.

Talkootyönä kulttuurin hyväksi tehtyjä tunteja ei tohdi edes lähteä laskemaan. Monenkaan muun alan ammattilaiset eivät suostuisi moisiin talkoisiin ja palkan polkemiseen. Talkootyöllä on paikkansa, mutta ammattilaisen työstä tulee saada ammattilaisen palkka.

Salossa kovasti aktiiviseksi ja kustannustehokkaaksi kehuttu kolmas sektori kaipaa arvostusta päättäjiltä myös konkreettisina tekoina rahoituksen ja kulttuuripalvelujen työntekijöiden määrän lisäämisenä.

Salon kaupungin kahden uuden kulttuurituottajan sulavasti tekemä kehitystyö sekä sujuva yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on konkreettinen osoitus siitä, mitä kaupungin kulttuuriin suunnatulla satsauksella saadaan aikaan.

Toinen kulttuurituottajan pesti perustettiin ja täytettiin vuonna 2019. Tämän päätöksen ja satsauksen merkitys näkyy nyt selvästi.

SaloJazz Ry sekä lukuisat muut kulttuuriyhdistykset ja -toimijat tekevät hartiavoimin työtä Salon kehittämiseen. Aikuisille, lapsille ja perheille eli kaikenikäisille kaupungin asukkaille tarjottava laadukas ja monipuolinen kulttuuri houkuttelee vierailulle Saloon ja toimii myös positiivisena houkuttimena seudulle asettumiseen.

Marko Heikura
puheenjohtaja, SaloJazz Ry