Korona on saanut salolaiset lahjoittamaan — Anna Tukesi ry on kerännyt tänä vuonna jo 350 joululahjaa

0
Toiminnanjohtaja Sari Pesonen arvioi, että Anna Tukesi ry jakaa tänä jouluna vähävaraisille reilusti yli 400 lahjaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa toimivissa avustusjärjestöissä on huomattu, että ihmiset ovat korona-aikana olleet aiempaa halukkaampia auttamaan.

– Lahjoituksia on tullut nyt sellaisiltakin, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet keräyksiin, Anna Tukesi ry:n toiminnanjohtaja Sari Pesonen kertoo.

Anna Tukesi ry on järjestänyt tänä vuonna erilaisia täsmäkeräyksiä, kuten penaalikeräyksen vähävaraisten koululaisten tukemiseksi. Jokavuotisessa joululahjakeräyksessä puolestaan on tähän mennessä saatu kasaan jo 350 pakettia.

– Uskoisin, että joululahjoja kertyy tänä vuonna reilusti yli 400, mutta vielä kaikki paketit eivät ole meille asti löytäneet, Pesonen sanoo.

Virallisesti lahjoja voi toimittaa maanantaihin 20.12. saakka, mutta aikatauluja tärkeämpää on se, että apu menee perille.

– Viime jouluna kävin itse vielä aattonakin lahjakaupoilla, kun tuli viime hetken toiveita, Pesonen kertoo.

Tänä vuonna Anna Tukesi ry ei ole ottanut vastaan kierrätystavaraa, sillä sitä on vuosien varrella kertynyt jo varaston täydeltä. Pesosen mukaan ennen koronaa ihmiset lahjoittivat paljon huonokuntoista tavaraa, jota yhdistys ei voi jakaa eteenpäin.

– Tuntui, että ihmiset alkoivat ”dumppaamaan” likaisia tavaroitaan meille, ja mehän joudumme maksamaan näiden tavaroiden jätehuoltomaksut, Pesonen harmittelee.

Hyväkuntoisesta kierrätystavarasta Anna Tukesi ry kokoaa edelleen avustuspaketteja. Auttamiskertoja on kertynyt pelkästään tämän vuoden puolella yli 700. Avustuksia on jaettu niin vanhuksille, perheille, nuorille kuin yksinäisillekin.

Koronan aikana lahjoittajina on ollut enemmän yksityishenkilöitä kuin yrityksiä.

Suomen Punaisen Ristin Salon osaston puheenjohtaja Marja-Leena Forssén kertoo, että SPR:n kirpputoreille yksityishenkilöt lahjoittavat etenkin vaatteita.

– Koronan vaikutus näkyy kirpputorillamme selvästi. Ihmiset käyvät kaappejaan läpi ja haluavat vähentää tavaroita kotona, Forssén sanoo.

Pelastusarmeijan joulupatakeräys alkoi keskiviikkona. Kuvassa vapaaehtoinen Marjo Wahlroos. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomalaisten kasvanut lahjoitusinto näkyy myös valtakunnallisesti. Uutissuomalainen kertoi marraskuun lopussa, että lahjoitusten lisääntyminen on kasvattanut erilaisten keräysten tuloksia jopa useita kymmeniä prosentteja.

Valtakunnallisten keräysten tulokset näkyvät paikallisellakin tasolla. Esimerkiksi Salon Pelastakaa Lapset ry:llä ei ole omaa keräystoimintaa, mutta valtakunnallisesti kerätyistä varoista ohjautuu oma osansa myös Saloon.

Salon Pelastakaa Lapset ry on jakanut korona-aikana yhteensä 260 kappaletta 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja. Puhutaan yli 18 000 eurosta.

– Lisäksi olemme jakaneet erillisiä perheavustuksia noin 7000 eurolla, taloudenhoitaja Riitta Castrén sanoo.

Castrén uskoo, että lahjoitusten määrän kasvuun on vaikuttanut julkisuudessa käyty keskustelu tavallisten perheiden ahdingosta.

– Korona on nostanut esiin sen, kuinka tavallinen, työssäkäyvä perhekin voi yhtäkkiä joutua turvautumaan ruoka-apuun tulotason tippumisen takia. Kaikki voi käydä hyvin nopeasti, eikä tilanteeseen välttämättä ole varauduttu.

Viime vuosina Salon Pelastakaa Lapset ry on tukenut syrjäytymisvaarassa olevien lasten koulunkäyntiä ja harrastamista Eväitä Elämälle -ohjelman kautta.

– Toivotaan, että korona pian hellittäisi ja pääsisimme järjestämään lapsille ja nuorille muutakin kuin oppimateriaali- ja harrastustukea, Castrén sanoo.