Koronarokotteita annetaan Salossa nyt myös iltaisin ja viikonloppuisin – 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat sunnuntaina

0
Koronavirustartuntaa vastaan voi suojautua ottamalla rokotuksen, joka ehkäisee vakavia tautimuotoja. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Salon koronarokotuspisteen aukioloaikoja laajennetaan, jotta rokotuksia saataisiin jaettua mahdollisimman tehokkaasti.

– Joulun pyhinä aloitettiin viikonloppurokotukset. Koko tammikuun ajan rokotetaan arkipäivien lisäksi myös lauantaisin ja sunnuntaisin, kertoo Salon rokotuksista vastaava osastonhoitaja Riitta Ahlqvist.

– Laajensimme myös arkipäivien aukioloja siten, että aloitamme rokottamisen jo aamukahdeksalta, ja maanantaisin ja keskiviikkoisin jatkamme rokottamista iltaseitsemään asti.

Kolmansien rokotteiden ajanvaraus vapautui ikärajoituksesta Salossa joulun aatonaattona. Silloin rokotusaikoja sai ruveta varaamaan kaikille, joilla on kulunut vaadittu aika toisesta rokotteesta. Salolaiset tarttuivat heti innolla joulupäivän ja tapaninpäivän rokotusaikoihin.

– Joulupäivänä meillä annettiin 600 rokotetta ja tapaninpäivänä 800 rokotetta, joka on päiväkohtainen ennätys, Ahlqvist iloitsee.

– Kun Saktan rokotuspisteen koko kapasiteetti on käytössä, paikalla on 20 hoitajaa ja rokotteita annetaan kuudessa pisteessä, jatkossa seitsemässä. Täytyy olla todella tyytyväinen, että olemme saaneet riittävän määrän työntekijöitä kasaan, hän toteaa.

 

THL:n mukaan 12 vuotta täyttäneistä salolaisista kolmannen rokotteen on saanut nyt 22,7 prosenttia. Kahdesti rokotettuja on 86,4 prosenttia ja ensimmäisen rokoteannoksen saaneita 89,4 prosenttia.

Ahlqvist toteaa, että paljon on kuitenkin yhä kokonaan rokottamattomia.

– Ennen joulua laskin, että Salossa oli yli 6000 täysin rokottamatonta 12 vuotta täyttänyttä.

– Toivomme, että nekin, jotka eivät vielä ole hakeneet yhtäkään rokotetta tai eivät ole vielä hakeneet toista rokotetta, hakisivat sen. Se on ainoa konsti, jolla pääsemme palaamaan normielämään. Se ei ole pelkästään oma asia. Laumasuojaa on vaikea saavuttaa, mutta saavuttaisimme kuitenkin suuremman suojan, ettei virus leviäisi täällä niin paljoa, hän vetoaa.

Ensimmäisen ja toisen rokotteen voi Salossa saada ilman ajanvarausta Saktan rokotuspisteestä. Kolmanteen rokotukseen tarvitaan aina ajanvaraus. Aika varataan joko sähköisesti osoitteessa salo.terveytesi.fi tai puhelimitse arkisin klo 8–14 numerosta 02 772 3605.

 

Kolmas rokotusaika kehotetaan varaamaan sähköisessä ajanvarauspalvelussa, jos se vain suinkin on mahdollista, sillä ajanvarauspuhelimen takaisinsoitossa on viivettä.

– Koetamme purkaa sumaa. Meillä on neljä työntekijää tekemässä pelkästään sitä. Kaikille soitetaan kyllä takaisin, Ahlqvist sanoo.

Ahlqvist muistuttaa, että uusia aikoja lisätään varauspalveluun koko ajan, jos vain on resursseja. Ensi viikonlopuksikin on tulossa lisää aikoja.

Kun tekee ajanvarauksen sähköisessä ajanvarauksessa, vastaanoton tyypiksi valitaan ”Koronarokotukset” ja vastaanottajaksi ”Kuka tahansa”. Lisäksi ajanvarauksen lisätietokenttään kirjataan, milloin on saanut 2. annoksen ja rokotteen nimi.

Toisen ja kolmannen rokotteen rokotusväleiksi suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisilla 12 vuotta täyttäneillä 2 kuukautta, 60 vuotta täyttäneillä ja riskiryhmiin kuuluvilla 3–4 kuukautta ja alle 60-vuotiailla, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, 4–6 kuukautta.

Vakavasti immuunipuutteiset voivat varata ajan jo neljänteen rokotukseen, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Myös koronatestausta lisätään Salossa. Testaukseen on päässyt arkisin varaamalla ajan omalta terveysasemalta. Tammikuussa koronatestiajan voi varata myös sunnuntaisin klo 8–16 numerosta 02 7723023.

Saktan rokotuspisteen uudet aukioloajat

Ma ja ke klo 8–19
Ti ja to klo 8–15
Pe klo 8–14
La ja su klo 9–16

 

5–11-VUOTIAIDEN LASTEN ROKOTUKSET ALKAVAT SUNNUNTAINA

5–11-vuotiaiden rokottaminen aloitetaan Salossa 2. tammikuuta. Nyt rokotusmahdollisuus koskee jo kaikkia tämän ikäryhmän lapsia, eikä vain riskiryhmään kuuluvia.

5–11-vuotiaat lapset voivat saada rokotuksen ajanvarauksella Saktan rokotuspisteessä. Huoltaja voi varata lapselle ajan sähköisesti tai soittamalla.

– Lapsille rokotuksen antavat terveydenhoitajat, jotka ovat rokottaneet lapsia ennenkin. Lisäksi lapsen rokotukseen on varattu enemmän aikaa, Salon rokotuksista vastaava osastonhoitaja Riitta Ahlqvist kertoo.

Kouluikäisiä lapsia rokotetaan myös kouluissa. Kouluissa rokottaminen alkaa heti joululoman päätyttyä.

– Kouluikäisten vanhemmat saavat rokotuksista Wilma-viestin. Koulussa vanhemmat eivät kuitenkaan pääse mukaan rokotukseen. Jos lapsi vaikka jännittää rokotusta, voi huoltaja varata rokotusajan myös Saktaan, Ahlqvist selittää.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”.

Lomake pitää tulostaa, allekirjoittaa ja ottaa mukaan rokotukseen. Saktassa suostumuksen voi antaa myös suullisesti paikan päällä, jos molemmat huoltajat ovat mukana. Vain yksinhuoltaja voi antaa suostumuksensa yksin. Koululaiselle annetaan suostumuslomake kouluun mukaan.

Tehosteannos annetaan lapselle kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Jos lapsi on sairastanut koronan, ensimmäinen rokote voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta tarvita.