Lauri Vuorinen osoitti homman toimivan vapaan sprintissä – leikkauksen jälkeen tuli uran ensimmäinen maailmancupin finaalipaikka

0
Lauri Vuorinen kuvattuna viime viikolla Rukalla. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Perniöläistaustainen Lauri Vuorinen selviytyi urallaan ensimmäistä kertaa finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon maailmancupin sprintissä. 26-vuotias Vuorinen oli Norjan Lillehammerissa lopulta viides.

Nykyisin raisiolaista SkiTeam 105:ttä edustava hiihtäjä oli karsinnassa 17:s. Puolivälierä näytti etukäteen varsin tasokkaalta, kun mukana oli muun muassa Rukalla viime perjantaina koko kilpailun voiton vienyt Venäjän Aleksander Terentjev. Vuorinen hallitsi kuitenkin erän ratkaisuvaiheita ja ylsi voittoon jopa varsin vaivattomasti.

Välierässä Vuorinen oli alussa niin sanotuissa tarkkailuasemissa mutta nousi taktisesti viisaalla hiihdolla nousussa toiseksi. Sen sijoituksen hän piti loppuun asti. Taakse jäivät muiden muassa viime kauden kokonaismaailmancupin voittaja Aleksander Bolshunov ja kovan luokan sprintteri Erik Valnes.

– Yllätyin tosi paljon etenkin välierähiihdosta, Vuorinen kommentoi Hiihtoliiton SoundCloud-tilillä.

Finaalin hiihtäjäkattaus oli kokonaisuutena varsin yllättävä Johannes Hösflot Kläboa lukuun ottamatta. Loppukilpailuun pääsivät myös norjalaiset Håvard Taugböl ja Thomas Helland Larsen, Ruotsin Marcus Grate sekä Ranskan Richard Jouve.

Vuorisen rahkeet riittivät siis lopulta viidenteen sijaan Graten jäätyä taakse. Kläbo palasi voittokantaan ennen Larsenia, joka venyi toiseksi, vaikka oli viimeisenä eli 30:ntenä karsinnasta jatkoon hiihtänyt urheilija.

– Hyvä päivä oli, tai oikeastaan aika täydellinen. Kalusto, mies ja oma taktiikka toimivat hyvin, Vuorinen luonnehti.

Vuorinen oli ainoa välieriin asti yltänyt suomalainen mieshiihtäjä. Hän antoi samalla vahvan näytön kohti Pekingin olympialaisia, jossa henkilökohtainen sprintti hiihdetään niin ikään vapaalla.

Tätä ennen Vuorisen paras cup-sijoitus vapaan sprintissä oli 14:s, eli edes välieräpaikkaa ei ollut koskaan aiemmin auennut. Perinteisellä oli tullut parhaimmillaan seitsemäs sija Rukalla yli neljä vuotta sitten eli marraskuussa 2017.

Vuorinen kävi maaliskuussa leikkauksessa, jossa jalkoihin tehtiin faskiatomia eli lihasaition avaus. Tuolloin hän kertoi, että sääret ovat vuosi vuoden jälkeen puutuneet vapaalla tyylillä hiihdettäessä. Lillehammerissa hiihdettiin ensimmäinen vapaan cup-sprintti sen jälkeen, kun Vuorinen kävi leikkauksessa.

Juttuun päivitetty 3.12. kello 16.18 Vuorisen kommentit.