Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja: Pääministeri on aina tavoitettavissa, vaikka valtioneuvoston puhelin ei olisi mukana

12

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) toisen, maanantaina tehdyn koronatestin tulos on myös negatiivinen, kertoo valtioneuvoston kanslia. Marin palaa lähitöihin tiistaina.
Marin teki edellisen negatiivisen koronatestin sunnuntaina sen jälkeen, kun nousi kohu siitä, että hän oli viettänyt lauantaina ravintolailtaa, vaikka oli altistunut mahdolliselle koronavirustartunnalle.
Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoi aiemmin maanantaina STT:lle, että pääministeri on aina tavoitettavissa, riippumatta siitä onko hänellä mukanaan valtioneuvoston virkakännykkä vai ei.
– Silloin kun pääministeri otti tehtävät vastaan joulukuussa 2019, pidin hänelle turvabriefiä ja hän sanoi olevansa tottunut käyttämään eduskunnan puhelinta, Kurvinen kertoo.
Muutama muukin ministeri käyttää Kurvisen mukaan ensisijaisesti eduskunnan puhelinta.
Ministerin käsikirjassa vuodelta 2019 kuitenkin todetaan, että valtioneuvoston tilannekeskuksella on ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto ja virkamiesjohto. Tilannekeskus ilmoittaa muun muassa merkittävistä turvallisuustapahtumista lähettämällä ilmoituksia, kutsuja ja hälytyksiä ministerien ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen, todetaan käsikirjassa.
– Virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiina, käsikirja ohjeistaa.
Pyrkimys on, että valtioneuvoston puhelinta pidettäisiin mukana, mutta Kurvisen mukaan on selvää, että aina ja kaikkialla ei ole tarkoituksenmukaista pitää mukana kahta tai kolmea kännykkää.
Marinin halu käyttää ensisijaisesti eduskunnan matkapuhelinta ei Kurvisen mukaan ole ongelma, koska valtioneuvoston valmiusyksiköllä on muitakin tapoja ministerien tavoittamiseksi. Lauantai-iltana pääministerille viestittiin valtiosihteeri Henrik Haapajärven kautta.
– Jos se riski on akuutti, puhutan todella lyhyistä vasteajoista, Kurvinen sanoo.
STT:n tietojen mukaan pääministerin turvahenkilöt eivät ilmeisesti olleet mukana tekstiviestijakelussa, kun ministereitä ja muuta valtioneuvoston henkilökuntaa lauantai-iltana ohjeistettiin välttämään kontakteja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnan takia.

Ohjeistus tavoitti vasta sunnuntaina

Marin sanoi maanantaina Aamulehdelle, ettei hän aina vapaa-ajalla pidä valtioneuvoston puhelinta mukanaan.
– Pitäisin tärkeänä, ettei valtioneuvoston puhelimelle eli puhelimelle, jolla olen yhteydessä esimerkiksi kansainvälisiin kollegoihin, tapahdu mitään, kuten ettei se huku tai joudu vääriin käsiin, jos se olisi kaikkialla mukanani, Marin perusteli lehdelle.
Lauantai-iltana, kun tieto Haaviston koronatartunnasta tuli ja altistuneita ministereitä kehotettiin eristäytymään, oli Marin ollut ulkona viettämässä ravintolailtaa.
Valtioneuvoston tilannekeskuksen viestit eivät tule eduskunnan puhelimeen, jotenohjeistus kontaktien välttämisestä tavoitti Marinin vasta sunnuntain puolella.
Haapajärvi soitti iltaseitsemän jälkeen lauantaina Marinin eduskuntapuhelimeen ja kertoi ulkoministerin tartunnasta. Marin kertoi Twitterissä saaneensa arvion, että erityistoimille ole tarvetta.
– Tässä yhteydessä en saanut ohjeistusta välttää kontakteja, Marin kirjoitti sunnuntai-iltana puoli kymmenen jälkeen.
Marinille soittanut Haapajärvi kertoi maanantainaSTT:lle tekstiviestitse, että ravintolaillasta ei ollut keskustelun aikana puhetta.
– Minun olisi pitänyt varmistaa, että varotoimenpiteet tulevat varmasti pääministerin tietoon, Haapajärvi pahoitteli.
Marinin yöelämässä juhlimisesta kertoi alkujaan Seiska-lehti. Lehden tietojen mukaan Marin olisi ollut kahdessa eri ravintolassa yhteensä useiden tuntien ajan ja isomman seurueen kanssa. Iltalehdelle pääministeri kertoi sunnuntaina olleensa illalla ulkona aviomiehensä kanssa ja parin tavanneen ystäviään.
Marin kertasi vielä maanantaina alkuillasta lauantai-illan tapahtumia Facebook-sivuillaan.
– Minun olisi pitänyt lauantai-iltana käyttää parempaa harkintaa ja tarkistaa saamani ohjeistus vielä toiseen kertaan. Siitä, etten ymmärtänyt näin toimia, olen todella pahoillani, Marin lopetti kirjoituksensa.

Tiukempi linja suojaa päätöksentekokykyä

Ministereille on annettu tiukemmat ohjeet eristäytymisestä kuin tavallisille kansalaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL linjaa, että oireettoman ja kaksi rokoteannosta saaneen henkilön ei tarvitse altistumisen jälkeen eristäytyä, ellei lääkäri sitä määrää.
Kurvisen mukaan kun kyse on valtioneuvoston jäsenestä, on tiukempi linja perusteltu, jotta hallituksen päätöksentekokyky turvataan. Koronaviruksen omikronmuunnoksen ilmaantuminen on lisäperuste pitää tiukkaa linjaa.
– Kun riski tulee valtioneuvoston sisälle, me luonnollisesti reagoimme siihen voimakkaasti. Tämä on ollut toimintalinja alusta asti.
Marin sanoi Aamulehdelle, että viikonlopun tapahtumat tullaan käymään läpi valtioneuvoston kanslian kanssa. Tarkoitus on arvioida, voitaisiinko tilannekeskuksen viestit jatkossa lähettää myös hänen toiseen työpuhelimeensa.
Valtioneuvoston kansliassa ollaan päivittämässä viestijärjestelmää ja Kurvisen mukaan siinä yhteydessä tutkitaan mahdollisuuksia soveltaa valtioneuvoston turvajärjestelmää eduskunnan puhelimeen. Koekäytössä oleva uusi järjestelmä saadaan käyttöön aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Ministerien ohjelmaan muutoksia

Valtioneuvosto tiedotti ulkoministeri Haaviston koronatartunnasta lauantai-iltana. Ministerin kerrottiin olevan oireeton ja työskentelevän toistaiseksi etänä kotoaan käsin.
Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja on ohjeistanut ministereitä ja eräitä virkamiehiä välttämään kontakteja toistaiseksi. Lisäksi heidät on ohjeistettu hakeutumaan koronatestiin ennen lähityöhön palaamista. Kontaktien välttämisen vuoksi joidenkin ministerien lähipäivien ohjelmaan tulee muutoksia.
Esimerkiksi työministeri Tuula Haatainen (sd.) ilmoitti sunnuntaina jäävänsä varotoimena pois maanantain EU-ministerineuvoston kokouksesta.
Valtioneuvosto kertoi sunnuntaina alkuillasta Twitterissä, että Marin sekä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) eivät osallistu Haaviston koronatartuntaan liittyvistä varotoimenpiteistä johtuen itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelukseen liittyviin tapahtumiin.
Valtiovarainministeriö on puolestaan kertonut, ettei valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) osallistu Brysselissä euroryhmän kokoukseen ja talousministerien Ecofin-kokoukseen 6.-7. joulukuuta.
Hallitus oli viimeksi koolla perjantaina. Valtioneuvoston linnan tiloissa pidetyissä kokouksissa on voimassa suositus käyttää maskia.

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161646/Ministerin_kasikirja_2019.pdf
https://www.aamulehti.fi/koronavirus/art-2000008455100.html
https://twitter.com/MarinSanna/status/1467579566512353283?s=20
https://www.seiska.fi/kotimaa/bile-sanna-iski-taas-paaministeri-marin-lipitti-kaljaa-napsutteli-sormiaan-baarimikolle-ja
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ad96eec3-5b34-425b-b240-59bac9e4b95d
https://www.facebook.com/MarinSanna/posts/442716623892155
https://twitter.com/valtioneuvosto/status/1467530210664931336?s=20
https://twitter.com/VMuutiset/status/1467515571696816142?s=20

Arttu Mäkelä, Nina Törnudd

STT

Kuvat:

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P.
1 kuukausi sitten

No eipä saatu aina kiinni. Luulisi, että turvamiehillä olisi sentään yhteydet kohdillaan. Mutta niin kuin monta kertaa aiemmin, syypäät löytyvät muualta kuin Marinista.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Olli P.

Onko oikein seiskapäivän sisäpiiritietoa, että ei saatu kiinni. Turvamiesten yhteyksistä tuskin sinulle tiedotetaan. Olisiko sinulla ollut jotain asiaa Marinille, kun noin harmittaa?

Toistuvasti
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Mistä tuo vihapuhe kumpuaa?

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Toistuvasti

Luepa sanakirjasta, mitä tarkoittaa vihapuhe.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Sanakirjasta lainattua: ”Sisäministeriön periaatepäätöksessä 19. joulukuuta 2019 vihapuhetta ei määritellä, mutta päätös katsoo sitä olevan eritasoista. Lievä vihapuhe kylvää epäilystä vastaanottajan mieleen, kun taas täysimittainen halventaa ja mitätöi kohdettaan.”

Kylvit epäilystä vastaanottajan mieleen ja mitätöit kohdettasi, joten sisäministeriön periaatepäätöksen tunnusmerkistöt täyttyvät.

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Toistuvasti

Kyllähän se ajattelevia kansalaisia ärsyttää kun tietyt, aiemmin asiallisina pidetyt mediat ovat alentuneet seiskan tasolle. Mitä tahansa Marin tekee, niin aina se on ko. medioiden mielestä väärin. Milloin koronatukea jaettiin liian vähän, milloin liikaa tai muuten vain väärin…

MDI
1 kuukausi sitten

Tammisiltalaisen mielestäkö ei tarvitse noudattaa oman valtioneuvoston marraskuussa antamia ohjeita eli altistumisen jälkeen vältetään kontakteja. Myöskään päivän tai parin päästä tehtävät testit eivät anna oikeaa tulosta, ohjeen mukaan odotetaan viikosta kymmeneen päivään kontakteja vältellen ja sitten testiin. Lauantaina Marin ei halunnut vältellä kontakteja vaikka tiesi altistumisestaan, pikemminkin päinvastoin ja sitten maanantaina olikin tärkeää jäädä pois juhlajumalanpalveluksesta. Ja valtioneuvoston puhelinta ei voi pitää mukana vaikka pitäisi, mutta eduskunnan puhelimen voikin. Sen hukkaaminen on ilmeisesti hänestä ok. Ministerien ja muun ylimmän valtiojohdon tulisi noudattaa toimintakykynsä säilyttääkseen tiukempia rajoituksia kuin tavisten, ja tiedonkulku on tärkeää vaikkapa suuronnettomuuksien tai siirtolaisten tulviessa yli rajan. Hän… Lue lisää »

Tammisiltalainen
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Jos seuraat muita medioita kuin Seiskaa, niin tietänet, että valtioneuvoston turvallisuuspäällikön mukaan Marin oli tavoitettavissa. Marin ei koskaan liiku ilman turvahenkilöitä. Olof Palme liikkui, ja hänkin oli demari.

Nykyään vaikuttaa siltä, että tietyn laidan poliitikkojen ei ole turvallista liikkua ilman turvahenkilöitä. Lieneekö kyseessä puolue, ikä tai sukupuoli, ehkä kaikki yhdessä.

Kokonaan toinen puoli on, että miksi pitää olla erikseen valtioneuvoston ja eduskunnan kännykät? Onko valtiohallinnon it-osaaminen vielä sulkakynä- ja paperikaudella?

MDI
1 kuukausi sitten

Mitä luulet alaisen vastaavan kun kysytään esihenkilön mokista? HVK:n Lounema on hyvä esimerkki mitä tapahtuu jos vastaa väärin. Turvallisuuspäällikön kiemurtelu herättää vain myötähäpeää, selvät ohjeet kun ovat olemassa niin puhelimesta kuin altistumisista.

Ministerit ovat tärkeämmässä tehtävässä kuin kansanedustajat, siksi oma puhelin, vai haluatko kaikki tiedot myös veltoille ja anoille teuvoista puhumattakaan.

Kaikkeen seliseliin se jäsenkirja pakottaakin, myös SDP:n eduskuntaryhmän myötäily aiheuttaa sekin myötähäpeää.

Keijo K
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Turvallisuuspäällikkö heitti jo leikiksi kun vitsaili ”rikkinäisillä puhelimilla”. Onko maamme johtamisestakin jo tulossa vitsi?

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K

Vastaan Keijolle, että on tullut jo. Puoleen vuoteen ei saatu kentillä ja satamissa mitään kontrollia, näyttää edelleenkin vuotavan. Huippuasiantuntija-marjanpoimijoita on saatu roudattua testaamatta ympäri maailmaa ja ympäri maan, raksa-apumiehistä puhumattakaan. Ensimmäinen koronavuosi kuunneltiin kvintetin kuorolausuntaa viiteen kertaan toistaen, tulokset vain uupuvat.

Missä koronapassin pakollisuus tai missä vaikkapa valmiuslain muutokset pikakäännytyksiin. Ei mitään, puuhataan laittomasti maassa oleville oleskelulupia ja pössyttelyn laillistamista.

PS. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat muuten allekirjoittaneet samat ihmisoikeussopimukset kuin Suomikin ja ovat ns. turvallisia maita, eikä minkään valtion tarvitse ottaa vastaan siirtolaisia.

Olli P.
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Olisi ollut, mutta ei saatu kiinni. Kyllä harmitti.