Markkinamiehen painajainen – vain 703 katsojaa näki, kun Korihait roikkui 23 minuuttia Vilppaan lahkeessa

0
Niilo Kärkkäinen heitti lyhyen liigauransa ennätyspisteet. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salohallin tiistai-illassa tuli väistämättä vuoden takainen tilanne mieleen, kun Varsinais-Suomen paikallisottelussa Vilpas–Korihait oli paikalla vaivaiset 703 katsojaa.

Tiistai-ilta, heikentynyt koronatilanne, koronapassi ja vierasjoukkueena sarjajumbo kuulostaa toki markkinamiehen painajaiselta, mutta normaalitilanteessa (jos sellaista termiä edes voi enää käyttää) Vilpas on houkutellut nelinumeroisen yleisömäärän näihinkin otteluihin.

Jos harvalukuista, mutta sitäkin uskollisempaa kotiyleisöä huimasi kesken ottelun, niin se ei todennäköisesti johtunut pelin temposta. Korihait roikkui Vilppaan mukana 23 minuuttia (54–48), kunnes vierasjoukkueen bensasäiliön varoitusvalo alkoi vilkkua ja Vilpas kaasutti tiehensä.

Vilpas aloitti ottelun 13–4-nykäyksellä.

– Se ei loppujen lopuksi ollut hyvä asia. Osa pelaajista ajatteli, että se (voitto) tulee itsestään, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen myönsi.

Korihait kuitenkin peluutti ronskisti ydinkolmikkoaan Bojan SarcevicMitchell SmithJalen Jackson, joka pitikin Korihait näennäisesti pelissä mukana. Sarjasijoitukseen nähden paikoin yllättävänkin kypsää korista pelannut vierasjoukkue ja toisaalta lepsuillut kotijoukkue saivat Toiviaisenkin korottamaan ääntään.

– Ensin toisen neljänneksen aikalisällä ja sitten tauolla vielä vähän kovempaa, Toiviainen paljasti.

Toinen puolisko olikin Vilppaalta huomattavasti ensimmäistä tyylikkäämpi ja ero kasvoi lopulta 28 pisteeseen, kun Korihaiden pelaaminen meni pelkäksi perässähiihtämiseksi.

– Emme pelanneet huonosti, mutta emme myöskään täydellä intensiteetillä, Toiviainen tiivisti illan osuvasti kahdeksaan sanaan.

Korihaiden tilanne on synkkä. Joukkue on voittanut tällä kaudella vasta yhden ottelun. Kyntämiseen on Ugissa jo totuttu: viimeisten 5,5 kauden aikana Korihait on voittanut 189 ottelustaan 31 eli vähemmän kuin joka kuudennen ottelun.

Vilppaan kannalta positiivisia asioita olivat Brian Fobbsin, Bryan Griffinin ja triplatuplaa hätyytelleen Jeremiah Woodin esitykset. Tosin on muistettava, että ilman varsinaista sentteriä pelannut Korihait ei ole mikään mittari.

Toiviainen löysi kaksi muutakin positiivista asiaa.

Roope Ahosen puolustaminen sekä Niilo Kärkkäisen energia ja muutama apupuolustus.

Koronavirukseen sairastuneen Juho Nenosen ja polvivaivaisen Riku Laineen poissaollessa Kärkkäinen on joutunut (tai päässyt) pelaamaan nelospaikalla, mikä on 190-senttiselle Kärkkäiselle kova rasti.

– Siellä pelataan, missä joukkue minua tarvitsee. Olen vähän lyhyt neloseksi, mutta mennään sitten vaikka voimalla, ”Muuramen Mufloni” myhäili.

Kärkkäinen heitti seitsemän pistettä, joista kolme ensimmäistä tulivat harvinaisella levyn kautta uponneella kulmakolmosella.

– Ei sillä väliä miten menee (koriin), kunhan menee. On ollut heiton kanssa vähän vaikeuksia, Kärkkäinen myönsi.

Myös hyppy divarista liigaan on ollut iso.

– Liigassa pelaajat ovat vaan niin paljon parempia, isompia ja vahvempia. Vieläkin on totuttelemista, mutta ihan odotetusti on mennyt. Saloonkin on kotiuduttu hyvin, ujohko 22-vuotias laituri kommentoi.

Kärkkäisen lisäksi keskiviikkona olisi ollut tarjolla vastuuta myös Vilppaan omille pojille Tuukka Juntuselle ja Onni Mäkyselle, mutta kaksikko jouduttiin ottamaan muutamaa tuntia ennen ottelun alkua pois kokoonpanosta ”varotoimenpiteenä”. Näinä aikoina ei tarvitse olla einstein arvatakseen, mihin ”varotoimenpide” liittyy.

Kumpikin joukkue on edelleen aktiivinen pelaajamarkkinoilla. Mutta siinä missä Korihait metsästää markkinoilta isoa pelaajaa, Vilpas metsästää mahdollisimman hyvää pelaajaa.

Vilppaan pelintekijä Marcus LoVett ei ollut keskiviikkonakaan avausviisikossa, ja pelasi lopulta vain 16 minuuttia. Uusi pelintekijä lieneekin todennäköisin Vilppaan kohde.

– Markkinoilla on edelleen erilaisia vaihtoehtoja, mutta vieläkään kukaan ei ole sytyttänyt. Emme hätiköi, Toiviainen toisti lähes samoin sanoin kuin hänellä on viime viikkojen aikana tapana ollut.

Toiviainen kuitenkin myönsi, että muutama Korisliigaan siirtynyt pelaaja olisi voinut vahvistaa Vilpastakin.

– Markkinat ovat kuitenkin samat kaikille. Toisaalta muutaman pelaajan kohdalla olen ollut yllättynyt, että heidät on laitettu pois.

Vilppaan kausi jatkuu lauantaina Kotkassa, jossa pelataan Suomen cupin puolivälierä. Cupin arvostuksesta ja asemasta kertoo käytännössä kaiken se, ettei ottelu ole näillä näkymin katsottavissa minkään sortin suoratoiston kautta.

Paljon parjattu Brian Fobbs on pikkuhiljaa nostanut tasoaan.

Korisliiga: Vilpas–Korihait 98–70 (24–15, 24–25, 22–11, 28–19)

Vilppaan pisteet/levypallot: Trey Niemi 3/0, Perttu Blomgren 6/3/7 syöttöä, Mikko Koivisto 5/3, Roope Ahonen 8/2, Brian Fobbs 23/3/4 riistoa, Niilo Kärkkäinen 7/1, Marcus LoVett 13/1, Jeremiah Wood 16/9/9 syöttöä/5 riistoa, Bryan Griffin 17/8.
Korihait: Aamos Nikula 3/1, Atte Perttu 10/1, Jaakko Lahti 4/0, Bojan Sarcevic 13/9/6 syöttöä, Manuel Barnes 2/4, Jake Newman 2/1, Tommi Lehtonen 2/0, Mitchell Smith 21/3/3 riistoa, Samuel Valtonen 0/1, Jalen Jackson 13/6.

Levypallot: 32–28
Syötöt: 28–16
Menetykset: 13–24
Heittoprosentit:
1p: 91–75
2p: 63–56
3p: 38–32

OHO!

Tämä oli Vilppaan 22. peräkkäinen voitto Korihaista. Edellisen kerran Korihait on voittanut Vilppaan kauden 2013–2014 avausottelussa.

Yleisöä: 703

Vilppaan seuraava ottelu: la 11.12. Suomen cupin puolivälierä KTP–Vilpas Steveco Areenalla kello 17.

 

Kisahallista kuului kummia!

Töölön Kisahallista kuului tiistaina kummia: vierasjoukkue BC Nokia jätti tulivoimaisena pidetyn Seagullsin 54 pisteeseen ja nappasi 59–54-yllätysvoiton.

BC Nokian tähdet olivat 20 pistettä heittänyt Steven Haney ja 18 levypalloa repinyt Korisliigan paras sentteri Arnaldo Toro. Ilman Lassi Nikkarista pelanneesta sarjakärki Seagullsista vain Kenneth Manigault (12) heitti yli 10 pistettä.

Kyseessä oli miesten Korisliigan vähäkorisin ottelu lähes kymmeneen vuoteen. Tammikuussa 2012 Namika Lahti voitti Kouvot 58–42.