Somerniemen susilauma sai tappotuomion – ”Emme lähde hauskaan metsästystapahtumaan, vaan hoitamaan yhteisöä koskettavaa sosiaalista ja ekologista konfliktia”

0
Metsästäjät voivat lähteä susien jäljille 1. helmikuuta alkaen. Jahtiin on aikaa viisitoista vuorokautta. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viidenkymmenen metsästäjän seurue voi lähteä Somerolla susijahtiin helmikuun alussa. Suomen riistakeskus myönsi keskiviikkona poikkeusluvan Somerniemen kolmen suden perhelauman ampumiseksi.

– Meidän huolemme on kuultu, ja asiaan on selkeät perusteet. Emme lähde hauskaan metsästystapahtumaan, vaan hoitamaan yhteisöä koskettavaa sosiaalista ja ekologista konfliktia, lupahakemuksen allekirjoittanut Antti Hiltunen toteaa.

Hiltunen edustaa susiasiassa reilua pariakymmentä eri metsästysseuraa, joiden alueella lauma liikkuu. Somerniemen susilauman reviiri ulottuu usean kunnan alueelle Torronsuon kansallispuistosta Suomusjärvelle saakka.

– Pyrimme poistamaan annetun luvan mukaisesti koko lauman, jotta saisimme alueen asukkaille ja tuotantoeläintiloille rauhan, Hiltunen perustelee.

Riistakeskus myönsi koko maahan kannanhoidollisen poikkeusluvan kahdeksantoista suden tappamiseksi. Luvat sisältävät kolme kokonaista perhelaumaa ja yhden parin. Hakemuksia tuli yhteensä 168 suden metsästämiseksi.

Somerolla on kohistu susista viime keväästä lähtien. ”Päiväkotien retket lähimetsään keskeytetään Somerolla”, Salon Seudun Sanomat otsikoi huhtikuun alussa. Taustalla oli susihavainto Someron keskustassa.

Sivistyslautakunta päivitti koulukuljetusopasta kesäkuussa. Oppaaseen lisättiin kohta, jonka mukaanpoikkeuksellisesti käyttäytyvä petoeläin kelpaa syyksisaadatilapäinen koulukyyti.

– Susia pyöri Someron keskustan tuntumassa. Ihmiset pelkäsivät, hermostuivat ja kyselivät, mikseivät metsästysseurat tee mitään, Antti Hiltunen kertoi Salon Seudun Sanomissa 11. syyskuuta.

Susien saaliiksi päätyi lampaita sekä Somerolla että Kiikalassa. Metsästysseurat hakivat ja saivat karkotuslupia, joiden voimalla ne yrittivät pelotella susia pois laajalta alueelta.

Sittemmin susia havaittiin lähinnä Palikaisten suunnalla Somerniemellä. Viime aikoina lauma on Hiltusen mukaan jälleen ”pyörinyt ihan pihapiireissä”.
– Olemme seuranneet lauman käyttäytymistä ja kulkureittejä hyvinkin tarkasti toukokuusta asti, asentaneet riistakameroita ja kirjanneet havaintoja, Hiltunen sanoo.
Tuorein riistakameran kuva perhelaumasta on tältä viikolta. Lauma tallentui kuviin Someron ja Torronsuon välimaastossa.

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi pari viikkoa sittenasetuksen susien metsästämisestä poikkeusluvalla. Asetus sallii enintään kahdenkymmenen suden pyynnin poronhoitoalueen ulkopuolella. Metsästys voidaan kohdentaa enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin.

Paimion laumasta metsästäjät olisivat halunneet ampua kaikki viisi sutta ja Salon–Raaseporin laumasta neljä. Varsinais-Suomen hakemukset sisälsivät kaikkiaan 43 sutta eli enemmän kuin millään muulla Suomen susialueella.

Riistakeskus teki valintansa yli kolmenkymmenen hakemuksen joukosta. Somerniemen lauman lisäksi poikkeusluvilla voidaan metsästää kahdeksan sutta Kuhmon Saunajärven laumasta, kaksi sutta Liminka-Lumijoen alueelta Revonlahden parista sekä viisi sutta Kauhajoki-Karvian alueelta Lauhanvuoren laumasta.

”Ratkaisun vaikutus Suomen susikantaan on mahdollisimman vähäinen eikä vaaranna pitemmällä tähtäimellä suotuisan suojelun tason säilyttämisen tai sen saavuttamisen tavoitetta”, riistakeskus arvioi tiedotteessa keskiviikkona.

Susien kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin Suomessa muutama vuosi sitten. Tarkoitus oli metsästää nuoria susia ja välttää alfayksilöiden tappamista, jotta laumojen elinvoimaisuus ei vaarantuisi. Saaliiksi tuli kuitenkin lukuisia johtajasusia. Salon–Raaseporin laumasta ammuttiin silloinen alfanaaras.

”Näin toteutettuna kannanhoidollisen metsästyksen kestävyyttä ei voida varmistaa ”, maa- ja metsätalousministeriö totesi raportissaan.

Riistakeskus perustelee kokonaisten susilaumojen hävittämistä nyt samasta syystä: ”1–2 suden poistaminen laumasta saattaisi vaikuttaa haitallisesti lauman jäljelle jäävien yksilöiden käyttäytymiseen etenkin, jos saaliiksi tulisi lauman alfayksilö”.

Nyt myönnetyt poikkeusluvat ovat voimassa valitusajan jälkeen viisitoista vuorokautta 1. helmikuuta alkaen.

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto ovat tehneet maa- ja metsätalousministeriön päätöksestä yhteisen kantelun Euroopan komissiolle.Järjestöjen mukaan ministeriö uhmaa asetuksellaan EU-lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä.

Sukujuuret Pöytyällä ja Laitilassa

Auto törmäsi marraskuussa suteen Tammelassa. Eläin katosi loukkaantuneena metsään, eikä sitä ole löydetty. Metsästäjät olettavat, että susi oli yksi Somerniemen perhelaumasta. Luonnonvarakeskuksen dna-tutkimusten mukaan laumaan kuului keväällä neljä sutta.

Somerniemen reviiriltä kerättyjen ulostenäytteiden perusteella tiedetään, että kaksi susista oli Luonnonvarakeskukselle entuudestaan tuttuja. Naaras POY_012 oli kotoisin Pöytyän reviiriltä ja uros LS_17044 Laitilan Kaivolan reviiriltä.

Lauman kaksi muuta sutta olivat tutkijoille uusia yksilöitä, mutta sukulaisuusanalyysin perusteella ne olivat vanhojen tuttujen pentuja.