Metsästäjät saivat luvan susijahtiin Somerniemellä – koko kolmen suden lauman saa ampua

3
Somerniemellä on tehty aiemminkin susihavaihtoja, mutta tiettävästi susi ei ole ennen surmannut alueella koiraa. Kuvituskuva: TS-arkisto/Riitta Salmi

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan Somerniemen kolmen suden lauman ampumiseksi. Kannanhoidollinen metsästys on mahdollista aloittaa 1. helmikuuta, ja poikkeusluvat ovat voimassa viisitoista vuorokautta.

Riistakeskuksen mukaan metsästys on johdettua ja siihen saa osallistua kerrallaan enintään 50 metsästäjää.

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi pari viikkoa sitten asetuksen susien metsästämisestä poikkeusluvalla. Asetus sallii enintään kahdenkymmenen suden pyynnin poronhoitoalueen ulkopuolella. Metsästys voidaan kohdentaa enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin.

Koko maassa haettiin lupaa yhteensä 168 suden metsästämiseksi. Riistakeskus valitsi hakemuksista neljä. Luvat on myönnetty kolmen lauman ja yhden parin metsästämiseksi. Susia niissä on yhteensä kahdeksantoista.

”Kysymys ei ole missään nimessä mistään ’metsästäjien susivihasta’, vaan ennen kaikkea yleisestä turvallisuudesta, etenkin kouluun kulkevien lasten ja tuotantoeläinten puolesta”, Somerniemen lupahakemusta perusteltiin.

Somerniemen lauman lisäksi poikkeusluvilla voidaan metsästää kahdeksan sutta Kuhmon Saunajärven laumasta, kaksi sutta Liminka-Lumijoen alueelta Revonlahden parista sekä viisi sutta Kauhajoki-Karvian alueelta Lauhanvuoren laumasta.

Suomen riistakeskuksen mukaan 1–2 suden poistaminen laumasta saattaisi vaikuttaa haitallisesti lauman jäljelle jäävien yksilöiden käyttäytymiseen etenkin, jos saaliiksi tulisi lauman alfayksilö.

Metsästäjät hakivat poikkeuslupia susien ampumiseksi myös Paimion ja Salon–Raaseporin laumoista.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tappamisvimma
1 vuosi sitten

Turhaa lietsontaa koko susi homma Somerniemellä.
Susi menee karkuun ihmistä, sen verran on tullut asuttua alueella, jossa sudet ovat arkipäivää.

Mutta kuka metsästäisi peuroja?
1 vuosi sitten

Kukas ne peurat, kauriit ja hirvet sitten hoitelee pois ihmisiä tappamasta? Älkää nyt sitten ainakaan ruokkiko niitä sarvipäitä enää.

Z.Z.Zalolainen
1 vuosi sitten

Kyllä taas liioitellaan ideologisista syistä. Kolme sutta ei ole lauma, on korkeintaan pieni ryhmä.