Montako urheilijan koronavirustartuntaa on pimitetty?

0
Juho Nenonen ei ole ensimmäinen Susijengin joukkueen jäsen, joka on saanut maajoukkuekomennuksella koronavirustartunnan. (Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

Vilppaan Juho Nenonen kertoi koronavirustartunnastaan keskiviikkona Helsingin Sanomille antamassaan laajassa haastattelussa. Koripalloliitto ei kertonut tapauksesta sanallakaan. Nenosen työnantaja Vilpas kertoi tartunnasta somessa linkkaamalla Helsingin Sanomien haastattelun.

Salon Seudun Sanomat kuuli ensimmäisen kerran Susijengin koronavirustartunnasta myöhään maanantai-iltana. Hankalaan rakoon joutunut Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi kertoi tiistaina, ettei voi vastata, onko Vilppaan pelaaja tai pelaajia asetettu karanteeniin.

– En tiedä asiasta enempää, Vihiniemi väitti.

Koripalloliiton viestintä- ja kehitysjohtaja Mika Mäkelä lupasi vastata tiistaina SSS:n soittopyyntöön, mutta ilmoitti puolentoista tunnin odotuksen jälkeen, ettei hänellä ole aikaa soittaa takaisin. Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara ei myöskään vastannut soittoihin.

Todennäköisesti Koripalloliitossa tiedettiin, mitä asiani olisi koskenut. Vaikenemalla langat pysyivät omissa käsissä ja uutinen sovitusti Helsingin Sanomilla.

Hesari uutisoi myös kaksi viikkoa sitten lehden kolumnistin ja Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin lopettamispäätöksen. Koripalloliitto onkin viime aikoina ulkoistanut tiedotuksensa Helsingin Sanomille.

Tietosuojalainsäädännön mukaan työnantajalla on vaitiolovelvollisuus työntekijän terveystiedoista, eikä työnantaja saa nimetä karanteeniin asetettua työntekijää. Koripalloliitto tai Vilpas olisi kuitenkin voinut kuitenkin ”ilmaista yleisellä tasolla”, jos pelaajia olisi joutunut karanteeniin – ilman, että nimeäisi heitä.

Nenonen sai siis itse päättää, kertooko hän tartunnasta vai ei. Ja jos Nenonen ei olisi kertonut rohkeasti ja avoimesti tartunnastaan, tapaus olisi saattanut jäädä ikuisesti pienen piirin tietoon.

Nenosen tartunta ei kuitenkaan ollut ainutlaatuinen tapaus Susijengissä. SSS:n tietojen mukaan Susijengin viime kesäkuun Tshekin turnausmatkalla ja elokuun maajoukkueleirillä joukkueessa todettiin positiivisia testituloksia.

Herääkin kysymys: montako tartuntaa ja altistumisia on jäänyt eri lajeissa kertomatta, jos pelkästään Koripalloliitto on pystynyt pimittämään näin monta tapausta?