Niinistö Putinin Nato-puheista STT:lle: Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia

0

Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia, sanoo presidentti Sauli Niinistö STT:lle sähköpostitse.
STT kysyi Niinistön näkemystä Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilen esittämiin kommentteihin. Putin vaati sotilasliitto Natolta ”konkreettisia sopimuksia” siitä, ettei se aio laajentua kohti itää.
– Päätökset uusien jäsenien liittymisestä tehdään hakijamaan ja Naton 30 jäsenen välillä ja jäsenyyksistä päättäminen on hakijan ja Naton jäsenmaiden asia, Niinistö sanoo.
Niinistön mukaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustana on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia. Tämä pitää Niinistön mukaan sisällään myös mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.
– Tärkeä osa tätä kokonaisuutta on Naton niin sanottu avoimien ovien politiikka eli jäsenyysmahdollisuuksien säilyminen avoimena Naton edellytykset täyttäville maille. Tämä periaate toistettiin viimeksi Suomen osalta Pohjois-Atlantin neuvoston vierailulla Helsingissä lokakuun lopulla, Niinistö kirjoittaa.
Niinistön mukaan Venäjän kriittisyys Naton laajentumista ja sotilaallista toimintaa kohtaan ei ole uusi asia.
– Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa, Niinistö toteaa.

Haavisto: Ukrainasta tullut suurvaltasuhteiden pelinappula

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että viime päivien kovat puheet Venäjän suunnalta kertovat siitä, että Ukrainasta on tullut pelinappula suurvaltojen välisessä pelissä.
Haavisto arveli sen olevan Venäjän alkupuheenvuoroa vuoropuhelulle Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Putinin välillä.
Haavisto kommentoi Venäjän lausuntoja Naton itälaajentumisen pysäyttämisestä Etyjin ulkoministerikokouksen yhteydessä Tukholmassa.
Venäjän kielteinen kanta Naton laajentumiseen ei ole sinänsä uusi asia, mutta Etyjin periaatteisiin on kirjattu jokaisen maan oikeus tehdä omat turvallisuuspoliittiset valintansa, Haavisto muistutti.
– Se on tullut täällä esille useissa puheenvuoroissa, hän sanoi.
Suomi on tulevana Etyjin puheenjohtajamaana ollut kiinnostuksen kohteena Tukholman kokouksessa, Haavisto kertoi. Kokouksen puheenvuoroja ja työskentelyilmapiiriä on kuitenkin leimannut Etyjin alueella heikentynyt turvallisuustilanne.
– Ukrainan ulkoministeri hyvin huolestunein sanankääntein kuvannut tilannetta heidän ja Venäjän välisellä rajalla, Haavisto kertoi.
Myös Valko-Venäjän tilanne oli esillä useissa puheenvuoroissa. Haavistolla oli kahdenvälinen tapaaminen maan ulkoministeri Uladzimir Makein kanssa.
– Toin vahvan viestin Suomen ja koko EU:n puolesta, että rajalla tapahtuva ihmisten työntäminen on täysin tuomittavaa ja että maan yli 800 poliittista vankia pitäisi vapauttaa. Se oli aika tiukkasävyinen keskustelu, Haavisto sanoi.

STT

Kuvat: