Nukketeatteri Saara kertoi ensimmäisestä joulusta — Ihmeellistä tähteä on esitetty jo 11 vuotta

0
Itämaan tietäjiä esittävät Maritta Järveläinen (vas.), Tarja Linden ja Katja Nurmio. Nuket ovat Lindenin ja Kaisa-Leena Kaarlosen tekemiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Joulun aikaan kirkoissa kuullaan yleensä Luukkaan jouluevankeliumia, ja Matteuksen tarina itämaan tietäjistä on perinteisesti jäänyt tiernapoikien esitettäväksi.

Itämaan tietäjät olivat kuitenkin tällä viikolla pääosassa, kun nukketeatteri Saara esiintyi päiväkoti-ikäisille lapsille Salon kirkossa. Esityksiä oli yhteensä 13.

– Normaalisti kirkko olisi ollut täynnä, mutta nyt koronan takia lapset tulivat ryhmä kerrallaan, Salon seurakunnan seurakuntapastori Annukka Saarinen kertoo.

Kirkko ei ole helppo näyttämö teatteriesityksille, mutta toisaalta luovuus ei tunne rajoja. Kohdevaloilla ja kanttori Pirjo Lahden soittamalla urkumusiikilla tunnelma oli saatu juuri sopivan salaperäiseksi. Myös tilaa oli hyödynnetty taitavasti, ja esimerkiksi kuningas Herodes oli vastassa jo eteisessä.

Matteuksen evankeliumin mukaan kirkas tähti johdatti itämaan tietäjät Beetlehemiin vastasyntyneen Jeesuksen luo. Kuningas Herodes pöyristyi kuullessaan, että juutalaisille oli syntynyt uusi kuningas, ja vaati itämaan tietäjiä ottamaan selvää Jeesuksen olinpaikasta. Se ei kuitenkaan koskaan hänelle selvinnyt.

Nukketeatteri Saaran esitys päättyi siihen, että lapset saivat käydä katsomassa seimessä nukkuvaa Jeesus-vauvaa.

Leena Vesalan esittämä kuningas Herodes oli lapsia vastassa jo kirkon eteisessä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kaisa-Leena Kaarlosen ja seurakunnan yhteistyönä syntynyt nukketeatteri Saara on esittänyt Ihmeellistä tähteä lapsille jo 11 vuotta.

Rutinoitumisesta ei kuitenkaan voi puhua, sillä Kaarlosella on periaate: juoni on tärkeä, mutta valmiita tekstejä teatterissa ei kirjoiteta. Jotta lopputulos olisi luonteva, kukin näyttelijä sovittaa repliikit omaan suuhunsa sopivaksi.

Lapsille esiintyessä keskeytyksetkään eivät ole tavattomia.

– Joskus lapset osallistuvat esitykseen esimerkiksi kysyen, miksi sinulla on tuollainen kruunu. Niihin tilanteisiin eivät valmiit repliikit sovi, Kaarlonen sanoo.

Tällä kertaa yleisö seurasi ensimmäisen joulun tapahtumia hiljaa keskittyen.

72-vuotias Kaarlonen on tehnyt nukketeatteria jo lähes 50 vuotta.

Kipinä syttyi 70-luvulla, kun Kaarlonen työskenteli lastentarhanopettajana. Tuolloin hän perusti kollegansa Kerttu Aaltosen kanssa ensimmäisen nukketeatterinsa Lentävän Hatun. Nukketeatteriohjaajaksi kouluttautumisen jälkeen syntyi nukketeatteri Taikasauva ja sittemmin Saara.

Nukketeatteri Saaran esitykset pohjautuvat pääosin Raamattuun, ja niitä esitetään eri puolilla Salon seurakuntaa.

– Haluamme tarjota lapsille elämyksen, jonka he muistavat vielä aikuisenakin, Kaarlonen sanoo.