Omikron jo valtavirtaa Salossa ja Varsinais-Suomessa – Salon koronajäljitys ruuhkautunut pahasti

16

Koronaviruksen omikronvariantti on saapunut myös Saloon. Kyse ei ole enää vain epäilystä vaan pikemminkin valtavirtaistumisesta.

– Tarkkoja lukuja en osaa sanoa, mutta omikrontapaukset ovat yleistyneet valtavasti. Eivätkä vain Salossa vaan myös koko sairaanhoitopiirin alueella, Salossa tartuntataudeista vastaava lääkäri Kaisa Ellä toteaa.

Hän sanoo, että omikronia taltutetaan samoilla aseilla kuin muitakin virusvariantteja.

– Omikronin lyhyt itämisaika ja helppo tarttuvuus tekevät tilanteen vaikeaksi. Jäljitystyö on monimutkaisempaa, jopa jokseenkin mahdotonta, koska virus leviää äärimmäisen rivakasti ihmiseltä ihmiselle.

Ellä tietää, että useissa salolaisperheissä joulua vietettiin karanteenin merkeissä.

– Onnekseni totean, että testeihin on hakeuduttu todella aktiivisesti. Toisaalta positiivisten testitulosten määrä on myös valtava.

”Omikronin lyhyt itämisaika ja helppo tarttuvuus tekevät tilanteen vaikeaksi. Jäljitystyö on monimutkaisempaa, jopa jokseenkin mahdotonta, koska virus leviää äärimmäisen rivakasti ihmiseltä ihmiselle.”

Ellä on lukuisissa haastatteluissa vannonut kasvomaskien käytön nimeen ja kehottanut ihmisiä välttämään suuria väkijoukkoja, jos suinkin mahdollista. Mikäli tuntee itsensä vähänkään kipeäksi, on jäätävä pois töistä ja kartettava ihmiskontakteja.

Koronakurimusta on jatkunut jo kauan, pian kaksi vuotta. Miten tilanne saataisiin vihdoinkin käännettyä lopullisesti päälaelleen?

– Näen, että rokotekattavuuden kehittyminen on avain parempaan tulevaisuuteen. Tilastot kertovat, että tartuntariski on rokottamattomilla selvästi suurempi, minkä lisäksi nimenomaan he sairastuvat taudin vakavampaan muotoon, Ellä muistuttaa.

Salon koronajäljityksessä on juuri nyt kova kiire. Jouluruuhkan purku on käynnissä, ja lisähenkilöstöä perehdytetään.

– Jäljitys on pahasti ruuhkautunut. Soitoissa on viivästyksiä, mutta positiivisen testituloksen saaneisiin ollaan yhteydessä tekstiviestillä, Ellä toteaa.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sanottiin, ettei jouluna aikoja
6 kuukautta sitten

Nyt ihmiset, pysykää omissa oloissanne, ettekä tapaa ihmisiä. Terveet, työikäiset varastivat joulunajan koronarokotusajat, ja nyt riskiryhmäläiset ja vanhukset saavat peloissaan odottaa ensi vuoden puolelle, että saavat rokotteen.

Uudet rokoteajat olisi voinut jakaa vanhuksille ja niille, joilla toisesta rokotteesta on puoli vuotta aikaa. Tämä ei mennyt ihan oikein.

Jerppu
6 kuukautta sitten

Kirjoitatpa rumasti, kun varkaaksi nimität. Ihan ohjeiden ja sääntöjen mukaan on asiassa menty.

Riskiryhmille oli rokotusajat tarjolla viikkokausia, muttei kauppa käynyt. Joulun lisäajatkin olivat tarjolla kaikille, sinullekin. Vielä tapanina oli aikoja vapaana samalle päivälle, olisit ottanut. Hyvähän se on, että vapaat ajat ja rokotteet saatiin käyttöön.

Sanottiin, ettei jouluna aikoja
6 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Ennen joulua kun soitin ajanvaraukseen, sanottiin että aikoja ei enää ole joulukuulle. Miten vanhus, joka ei käytä nettiä, tietää, että joulun ajalle olikin tullut uusia aikoja? Lisäksi tuo nettisovellus sisältää jonkin bugin, kun välillä näyttää ja välillä ei näytä aikoja, vaikka valitsee kohdan kaikki rokottajat. Eihän tämä ole asiakkaiden vika, vaan päättäjien. On väärin väittää, että viikkokausia ollut aikoja, nimittäin on olemassa raja, eli silloin kun minä varasin ajan, niin 5-6 kuukautta, ei olisi voinut varata aikaa marraskuussa tai edes joulukuun alussa. Mutta eihän nuoremmat täällä ymmärrä, vaan taas asia käännetään ihan päälaelleen kuten tavallisesti. Itse Jerppu sanot pahasti, että… Lue lisää »

Jerppu
6 kuukautta sitten

En usko, että se on bugi. Aikoja vain näytti vapautuvan ja toisaalta vapaita aikoja varattiin nopeaan tahtiin. Viimeksi kun katsoin, oli vielä ensi viikolle aikoja vaikka kuinka paljon.

Joulun ajat eivät pari viikkoa ennen joulua vielä olleet olemassa, ne lisättiin ja niistä uutisoitiin laajasti juuri ennen joulua. Samoihin aikoihin Salossa poistettiin ikäraja kolmosrokotuksilta seuraten hieman perässä muita alueita ja maan hallinnon ohjeita.

Tärkeintä on, että rokotukset etenevät nopeasti, niillä suojataan niin riskiryhmiä kuin meitä muitakin ja koko yhteiskunnan toimintakykyä. Kiitos siis rokottajille ja koko toimitusketjulle hyvästä työstä.

Toivottavasti nyt pääset rokotukseen pian, ja anteeksi jos pilasin joulusi. Parempaa uutta vuotta!

Tuurilla huomasin
6 kuukautta sitten

Menepä nopeasti varaamaan uusi rokotusaika. Nyt on tullut uusia aikoja varattavaksi. Ensimmäiset heti uudenvuodenpäivänä.
Minäkin muutin rokotusaikani aikaisemmaksi, vaikka olenkin työssäkäyvä normi-ihminen. Kyllä se minunkin aikaisempi rokottamiseni suojaa paremmin sekä minua että kanssaihmisiä.

Anne
6 kuukautta sitten

Jokaisella oli mahdollisuus ottaa rokotusaika joulunpyhinä. Turha siinä kitistä, jos juuri sinulle eivät sopineet ne päivät.

Amaryllis
6 kuukautta sitten
Reply to  Anne

Ei kai kyse ollut siitä, sopivatko joulupäivät rokotuspäiviksi. Ymmärsin, että kyseessä on henkilö, joka ei käytä nettiä eli hän ei saanut mistään tietoa vapaista ajoista, vaan uskoi puhelimessa saamaansa ”tietoon”, että aikoja ei ole.

Verorahat kelpaavat
6 kuukautta sitten

Eli parempi vaihtoehto olisi ollut antaa rokotteiden pilaantua varastoissa, kun riskiryhmäläiset ja vanhukset eivät saaneet kaikkia aikoja käytettyä? Ensi vuosi on ensi viikolla, ja vapaita aikoja on tammikuulle varmasti vielä.

Terveen työikäisen kaupungin kassaan tuomat verorahat kelpaavat myös ikäihmisille, mutta heidän mielestään työikäiset eivät saisi kaupungin palveluja käyttää siinä missä muutkin.

Japi
6 kuukautta sitten

Minun äitini on ikäihminen 95-vuotias. Veroprosentti on 20. Loput tuloista menee kaupungin hoivapalveluille, eli kaupungin kassaan. Olet varmaan hänelle kateellinen.

Marko
6 kuukautta sitten
Reply to  Japi

Toinen vaihtoehto on, että hoidat itse äitisi. Loppuu marina, kun ei ole aikaa marista. Säästyy rahat eikä siitäkään ole enää murhetta. Vai meinaatko hoitamisen 24/7 olevan kovinkin edullista?

Mä vaan
6 kuukautta sitten

Jäljityksen sakatessa olisi ehkä aiheellista ilmoittaa mahdollisista altistumispaikoista.

Toisaalta linjaksi on valittu että vaietaan, niin mitäpä sitä yhden ihmisen mielipide siihen vaikuttaisi, kun en ole päättäjä.

Tavis torilta
6 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Mahdollisia altistumispaikkoja ilmoitellaan tietääkseni muualla, mutta Salo on salailujen tyyssija. Altistumispaikossa olleet voivat tarkkailla vointiaan ja hakeutua testaukseen, jos aihetta ilmaantuu. Näin jäljityksen luulisi hoituvan helposti, mutta ei täällä.

Itsetarkkailua
6 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Etkö pysty tarkkailemaan vointiasi ilman erillistä käskyä? Yleensä ihmisten pitäisi pystyä tarkkailemaan käskemättäkin omia oireitaan, ja tarvittaessa hakeutumaan asianmukaisiin jatkotoimenpiteisiin. Oli sitten kyse koronasta tai vaikka käsikivusta.

Täti, kolme kertaa rokotettu
6 kuukautta sitten
Reply to  Itsetarkkailua

Ikääntyneenä tiedän tarkkailut enkä ilman maskia liiku, mutta Salossa turhan huolimattomasti lennellään paikoista toisiin. Huomaat sen itsekin, kun muistelet ensimmäistä kevättä ja kesää koronan aikana. Kaupunki oli todella hiljainen, mutta nyt?

Anne
6 kuukautta sitten

Eihän jäljityksestä ole enää mitään hyötyä, kun itämisaika on niin lyhyt. Myöskään karanteenista ei ole mitään hyötyä. Kymmenen päivää ihmiset ovat terveinä kotona vankina, vaikka ovat rokotettuja. Ja silti tauti leviää kulovalkean tavoin.

Täti Salosta
6 kuukautta sitten
Reply to  Anne

Salossa raportoitu keskiviikkona 42 tartuntaa, että omikroni kulkee kaupungilla nopeaa vauhtia totta tosiaan. Miten paljon ja monta nämäkin tartunnan saaneet ovat ehtineet uusia tartuntoja ja altistumisia levittämään.

Olisiko jo aihetta tehdä jotakin tässäkin kaupungissa?