Opposition kannatus kasvoi

1
Vihreiden puheenjohtajaa sijaistavalla Iiris Suomelalla on vaikea tehtävä. Puolueen pitäisi valmistautua tammikuun aluevaaleihin, mutta heikot kannatuslukemat eivät lupaa hyvää.

Ylen tuore puoluekannatusmittaus kertoo, että opposition suosio on nousussa. Kokoomus vahvisti asemiaan kärkipuolueena, ja kakkoseksi nousi perussuomalaiset ohi kolmanneksi pudonneen SDP:n.

Voimakkain lasku Yle-gallupissa mitattiin vihreille. Vihreiden kannatus on nyt 10,1 prosenttia, jossa on pudotusta 1,3 prosenttiyksikköä. Näin alhaalla puolueen kannatus oli edellisen kerran vuonna 2015.

Uusin gallup osoittaa, että politiikassa on palattu normaaliin arkeen pahimman korona-ajan jälkeen. Perinteisesti hallitusvastuu syö hallituspuolueiden suosiota, kun taas olo oppositiossa piristää oppositiopuolueita. Tämä vanha nyrkkisääntö tuntuu taas toimivan.

Kun korona iski eikä rokotteista ollut vielä tietoakaan, hallituksen ja erityisesti päähallituspuolue SDP:n suosio pysyi ennätyskorkealla. Tiukatkin rajoitustoimet otettiin tyytyväisenä vastaan, kun vastassa oli uhkaava virus.

Nyt kiistellään taas politiikan tavanomaisista kysymyksistä.

Kokoomus haastaa hallitusta etenkin talousaiheissa. Kokoomus vaatii menokuria ja varoittaa velanotosta.

Linja näyttää ainakin gallupien mukaan toimivan. Kokoomus pitää tiukasti kiinni kärkipaikasta 21,8 prosentin kannatuksella. Nousua kuukauden takaisesta on 0,9 prosenttiyksikköä.

Toinen iso oppositiopuolue perussuomalaiset menestyi myös uudessa gallupissa. Puolue nousi 18,7 prosentilla gallupkakkoseksi, kasvua 0,8 prosenttiyksikköä.

Nostetta tuli rajakriisistä, kun Valko-Venäjä työnsi tuhansia siirtolaisia Puolan ja muiden EU-maiden rajoille. Perussuomalaisten suosio yleensä nousee, kun keskustelu rajaturvallisuudesta ja turvapaikanhakijoista vilkastuu.

SDP kärkkyy heti PS:n takana 18,3 prosentin kannatuksella, nousua 0,2 prosenttiyksikköä.

Synkintä luettavaa uusi gallup on vihreille. Puolue on menettänyt kannatustaan etenkin suurissa kaupungeissa kokoomukselle.

Hallitustyöskentely ei ole ollut vihreillekään helppoa. Puolue on ollut eri mieltä muun muassa hallituksen metsälinjan kanssa.

Keskustan kannatus on nyt 12,5 prosenttia, nousua 0,6 prosenttiyksikköä. Pienestä noususta huolimatta kannatus on entiselle päähallituspuolueelle edelleen heikko.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
8 kuukautta sitten

Opposition kannatus kasvoi ja tulee edelleen tekemään niin, koska vihreän liikkeen edustajat ja kannattajatkaan eivät olisi tyytyväisiä, jos liikkeen johdon ajama, oleskelulupien myöntäminen tulisi edes minkään asteen käsittelyyn. Veron korottaminen on vääjäämätön seuraus tuollaisen asian ajamisesta.

Palaute heille asiasta tuskin olisi mitenkään korvia hivelevää kuultavaa. Vihreät varmasti ovat valmiita, jopa kaksinumeroisiin korotuksiin, omalta osaltaan, hyvän asian puolesta!