Paikallisille teoksille riittää kysyntää – kirjat ovat suosittuja lahjoja, myönteisillä arvosteluilla vaikutusta menekkiin

0
Björn Wahlroosin Barrikadeilta pankkimaailmaan oli Pirjo Walliuksen viimeinen joululahjahankinta. –Tämä on Salon seudulla haluttu kirja, Wallius totesi saatuaan omansa Suomalaisen Kirjakaupan torstaina tulleesta kuormasta. Kuva: SSS/Marko Mattila

– Paikalliset teokset eivät ole koskaan olleet näin suosittuja. Ylipäätään tuntuu, että kaikki paikallinen puree nyt, Salon Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Kitula iloitsee.

Joulupukin konttiin ovat päässeet etenkin tämän vuoden uutuusteokset, kuten turkulaisen Lilli Jokelan Salo.nyt, salolaisen Mikko Kiviluodon Casa Dementeria ja yhtäältä salolaisen Asko Lehtosen Tartuntaketjureaktio.

Kitulan mukaan asiakkaat lukevat nyt hyvin monipuolisesti kaikenlaisia kirjoja.

– Sen kyllä huomaa, että jos jokin tietty aihe kiinnostaa, niin sitä varten haetaan sitten lukemista. Esimerkiksi dekkarit ovat olleet jo vuosia pinnalla.

Toinen koronajoulu ei juuri eroa edellisestä. Kitula kertoo, että kaikenlainen itse tekeminen on edelleen suosittua ja etenkin taidetarvikkeita ja palapelejä myydään paljon.

– Ihmiset ovat joutuneet olemaan karanteenissa ja hakevat viihdykettä koko perheelle.

Suomalaisessa Kirjakaupassa on jo iloittu tämän vuoden joulumyynnistä.

– Olemme olleet todella tyytyväisiä. On hienoa, kun paikalliset tuotteetkin ovat myyneet niin hyvin. Tämä on ollut korona-ajan piristys, Kitula sanoo.

Kirjat ovat Juha Reposen heikkous. Torstaina Suomalaisesta Kirjakaupasta tarttui mukaan Pirkko Saision Passio. –Tämä on hedelmä, Reponen kehuu. Kuva: SSS/Marko Mattila

Paikalliset teokset ovat tehneet kauppansa Somerollakin. Somerkirjaa yhdessä äitinsä kanssa pyörittävä Anna Hurra kertoo, että joulun alla asiakkaat haluavat jotakin erilaista.

– Asiakas, joka ei muuten ostaisi kirjoja, tulee hakemaan paikallisia teoksia. Niitä viedään etenkin sukulaisille ja vanhoille somerolaisille, Hurra sanoo.

Tänä vuonna ilmestyneistä paikallisteoksista haluttuja ovat olleet Leeni Tiirakarin kuvateos Lahden kartano, Manu Kärjen tietokirja Somero 2000–2020 ja Heikki Paakkasen sarjakuvateos Koiraeloa.

Kirjakauppaliiton Suomi lukee -tutkimuksen mukaan kirjoja ostetaan yhä enemmän lahjaksi. Viime vuonna kaikista ostetuista kirjoista lahjaksi meni 38 prosenttia, kun vuonna 2018 lahjojen osuus oli 30 prosenttia.

Kysyntä ja tarjonta eivät kuitenkaan tänä syksynä ole täysin kohdanneet. Kirjakauppoja on vaivannut saatavuusongelma, sillä painotalot ovat kärsineet paperipulasta. Postissakin on ollut ruuhkaa.

– Tämä on vähän tällainen lumipalloefekti. Välillä meillä on ollut viikonkin katkoksia saatavuudessa, mutta esimerkiksi tänään tuli juuri uusi kuorma, Kitula kertoi torstaina.

Paikallisten teosten painokset ovat toistaiseksi vielä riittäneet, mutta muutoin paperipula on koetellut Somerkirjaakin.

– Finlandia-voittajia vielä on, mutta jotkin uutuuskirjat ovat päässeet loppumaan. Esimerkiksi Meri Valkaman Sinun, Margot -kirjan ensimmäinen painos myytiin todella nopeasti loppuun, Hurra kertoo.

Hurran mukaan myyntipiikkejä tulee etenkin silloin, kun jokin tietty kirja on saanut Helsingin Sanomissa hyvät arvostelut. Kiinnostusta herättää usein myös se, jos kirjailija on näkynyt televisiossa.

Paikallisten ja Finlandia-palkittujen teosten lisäksi Somerkirjan myydyimpiä ovat joulun alla olleet Rosa Liksomin Väylä ja Anneli Kannon Rottien pyhimys. Myös Irja Askolan ja Renny Harlinin elämäkerrat ovat myyneet hyvin.