Pakkanen ei nujerra työtä tekevää – Ihana sää, vakuutti thaimaalaista katuruokaa Salon torilla tiistaina myynyt Wirat Dolprasit

0
Wirat Dolprasit oli myymässä torilla tiistaina thaimaalaista katuruokaa vajaan 20 asteen pakkassäässä. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Kalaliike Asp palveli asiakkaita pakkassäästä huolimatta Salon torilla tiistaina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pakkanen on pitänyt Saloa viime ajat otteessaan ja ajanut ihmiset enenevissä määrin sisätiloihin. Tietyt ammattiryhmät työskentelevät kuitenkin vuoden ympäri ulkona säässä kuin säässä.

– Jos tälle alalle on lähtenyt, niin on varmasti tiedostanut sen, että joutuu joka säässä tekemään töitä. Kovat pakkaset on huono juttu, mutta kurjimpana työskentelyolosuhteena pidän räntä- ja loskasäätä, rakenteilla olevan Perniön Kirkonkylän koulun työmaan vastaava mestari Mats Sivén kertoo.

Perniössä työmiesten ei tarvitse parhaillaan palella.

– Ulkona on julkisivumuuraukset tehty pääsääntöisesti. Sisällä työn aikana on lämmitys päällä, ja siellä on noin +20 astetta. Melkein t-paitakeli, Sivén sanoo.
Pakkasta oli Salossa tiistaina aamulla 21 astetta. Puoleen päivään mennessä lukemat olivat lauhtuneet –17 asteeseen.

– Ulkotöissä totta kai tällaiset pakkaset vaikuttavat. Kirkonkylän koululla työmaa ei ole kärsinyt pakkasista, vaan olemme päässeet hyvin etenemään, Sivén vahvistaa.
Sivénin mukaan rakennustyömailla pidetään pakkasrajana –18:aa astetta.

– Riippuu tosi paljon työstä, mitä tehdään. Joskus on myös mahdollista tarjota vaihtoehtoinen työkohde, missä päästään työskentelemään lämpimämmässä tai saadaan järjestettyä lämmitys.

Huonojen säiden aikana ei ole järkevää tehdä tietynlaisia töitä työmailla.

– Jos turvallisuus tai laatu kärsii, silloin ei tehdä. Nämä asiat ovat arkipäiväistä työnsuunnittelua rakennustyömailla, Sivén muistuttaa.

– Esimerkiksi julkisivumuurauksessa –5 astetta menee vielä, mutta –10 ei enää mene. Maanrakennustöissä koneita ei saisi mielellään enää käyttää yli 20 asteen pakkasissa. Hydrauliikat pettävät ja koneet menevät helposti rikki.

Kouluissa välituntien pakkasrajat vaihtelevat.

– Kovalla pakkasella oppilaat voivat olla myös sisällä. Katsomme tilanteen mukaan, eikä tarkkaa pakkasrajaa ole asetettu, Uskelan koulun Kavilankadun yksikön vararehtori Mika Virta toteaa.

Kavilankadun oppilaat olivat tiistaina pääsääntöisesti ulkona välitunnit.

– Aamulla ymmärtääkseni jokin luokka oli pysynyt välitunnin sisällä. Opettaja voi päättää asiasta, ja hän valvoo sisällä välituntia. Jonain päivänä meillä on vain muutama luokka kello 8–9 paikalla, ja tuolloin oppilaat ovat olleet joskus sisällä välitunnit kylmimpinä ajanjaksoina, Virta kertoo.

Virran mukaan alakoululaiset ovat pääsääntöisesti reippaita menemään ulos välitunneilla, oli sää mikä tahansa.

– Nihkeämpää voi olla silloin, jos on kova vesisade.

Koululiikunta tapahtuu tällä hetkellä sisätiloissa, mutta pakkanenkaan ei periaatteessa estäisi esimerkiksi luistelua ulkona.

– Joulukuussa on aika harvoin päästy ulkojäille. Nyt se voisi olla jopa mahdollista ennen joulua, jos kentät tulevat valmiiksi. Aamut voivat olla turhan kylmiä luisteluun ulkona, mutta joustamme tilanteen mukaan ja vaihdamme tarvittaessa suunnitelmia lennosta. Jos ulkona ei ole hyvä ja turvallinen liikkua, silloin jätämme sen väliin, Virta sanoo.

Torimyyjätkään eivät saa säätä valita, mutta tiistaina Salon torilla olleet kaksi myyjää eivät pakkasta säikkyneet.

– Niin kovaa pakkasta ei ole, ettemmekö olisi paikalla. Täällä on hyvät lämmittimet. Juuri katsoin, että +13 astetta. Hyvin tarkenee, Santtu Lindström Kalaliike Aspilta huikkaa.

Lindströmin mukaan työpäivä ei tunnu sen pidemmältä kovilla pakkasilla.

– Olen jo niin tottunut. Kovimmillaan olen ollut töissä yli 30 asteen pakkasilla. Pakkaset vaikuttavat toki asiakasmääriin. Ihmiset eivät ole liikkeellä.

Thaimaalaista katuruokaa myyvä Wirat Dolprasit hymyilee leveästi myyntikojunsa sisällä.

– Täällä sisällä on oikein lämmin. Ihana sää, ei hätää, hän iloitsee.

– Tykkään pakkassäästä. Ilma on niin raikas.

Dolprasitin mukaan asiakkaitakin on käynyt viileästä kelistä huolimatta.

– Jos 100–200 euroa tulee, olen tyytyväinen tältä päivältä.