Perniön MLL muutti kaapista Popukkaan –  aktiivinen yhdistys palkittiin MLL:n piirin vuoden yhdistyksenä

0
Ralf Lönnfors, 4, viihtyy Perniön MLL:n tiloissa. Tällä kertaa leluksi valikoitui kalastuspeli. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vajaa vuosi sitten Perniön MLL:ssä oli todellista aihetta iloon. Yhdistys toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja vuokrasi oman tilan aivan Perniön keskustasta.

– Siihen asti olimme olleet sananmukaisesti kaapissa eli yhdistyksellä oli seurakunnan pappilassa käytössä yksi kaappi, yhdistyksen puheenjohtaja Jonna Lehto naurahtaa.

Reilun sadan neliön vuokratila Salontie 1:ssä piti remontoida ennen ovien avaamista perniöläisille. Tila laitettiin kuntoon täysin talkoovoimin.

– Iltaisin täällä häärättiin, kun miehet jäivät kotiin vahtimaan nukkuvia lapsia, Lehto kertoo.

– Vielä on tuoreessa muistissa, kuinka esimerkiksi pesimme ikkunoita vielä puolen yön aikaan, naurahtaa yhdistyksen sihteeri Annika Lönnfors.

Myös kylän yritykset ja yksityiset ihmiset innostuivat auttamaan.

– Remonttitarpeet ja esimerkiksi kalusteet saatiin joko pilkkahintaan tai lahjoituksena. Olemme saaneet myös paljon leluja ja kirjoja, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Päivi Vigg.

Talkootunteja yhdistyksen väelle tuli kiireisimpinä kuukausina jopa 150.

– Tämä porukka on vain niin mahtava, että tätä jaksaa tehdä, Lönnfors sanoo.

Kirsi Valjanen on Perniön MLL:n perhekahvilan vetäjä. Mukana ovat omat lapset, 3-vuotias Stella Valjanen ja 7 kuukauden ikäinen Eliel Valjanen. Kuva on otettu ennen joulua. Viimeisellä tapaamisella ennen joulutaukoa nautittiin joulupuuroa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

MLL:n tila on nimeltään Popukka. Nimen keksi Vigg.

– Näissä tiloissa toimi aikaisemmin kenkäkauppa. Mietin, että miten kenkiin eli popoihin saisi ynnättyä tämän meidän hyvän porukan niin sitten tästä tuli Popukka, Vigg kertoo.

Perniön MLL ei ole ollut toimettomana, vaikka omaa tilaa ei aikaisemmin ole ollutkaan. Perinteinen yhdistys täyttää sata vuotta vuonna 2023 eli se on yksi Suomen vanhimmista Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksistä.

– Totta kai oma tila tuo yhdistykselle lisää näkyvyyttä ja mahdollisuuksia. Yhdistykseen on tullut kivasti lisää väkeä ja hallitukseenkin saatiin mukaan uusia ihmisiä, Lehto iloitsee. Yhdistyksellä on reilut 200 jäsentä.

Perniön MLL järjestää Popukassa säännöllisesti perhekahvila- ja iltaperhekerho-toimintaa. Myös kylän nuoriso on otettu huomioon.

– Olemme avanneet ovet myös nuorille eli meillä on ollut täällä K-12-iltoja, Lehto kertoo. Yhdistys tekee tulevaisuudessa myös yhteistyötä paikallisen Walkersin kanssa.

Kesäisin yhdistys on järjestänyt jo monena vuotena kesäkerho-toimintaa 1–3-luokkalaisille, ja tarjonnut samalla kesätöitä paikallisille nuorille.

– Olemme palkanneet vastuuvetäjän lisäksi neljä nuorta kesäkerhoon, Lehto sanoo.

Yhdistys on myös järjestänyt useana vuotena Perniön neuvolan alueella syntyneiden yhteiset 1-vuotissyntymäpäiväjuhlat.

– Neuvolasta vastasyntyneet saavat myös yhdistykseltä vauvalahjan eli neulotut sukat, tumput tai myssyn, Lönnfors kertoo.

Yhdistyksen aktiivisuus on huomattu myös piiritasolla, ja Perniön MLL palkittiinkin tänä vuonna MLL:n Varsinais-Suomen piirin vuoden yhdistyksenä.

Perniön MLL löysi vihdoin sopivat tilat aivan Perniön keskustasta, Salontie 1:stä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Korona-aika on kurittanut myös Perniön paikallisyhdistystä.

– Tapahtumia on suunniteltu, mutta melkein yhtä monta myös peruttu, Lehto huokaa.

Esimerkiksi keväällä toteutettu narsissitempaus toi iloa korona-aikana kyläläisille. Yhdistyksen väki piilotti kylälle paketoituja narsisseja satunnaisten ihmisten löydettäväksi.

Nyt koronarajoitusten hieman hellittäessä suunnitelmia päästään taas toteuttamaan. Tammikuussa yhdistys tuo seurakuntatalolle IdeaTeatterin Mysteeri maatilalla –teatteriesityksen.

– Lisäksi suunnitelmissa on järjestää ainakin muutaman kerran arkiruokakurssi, Lehto kertoo. Tapahtumistaan yhdistys ilmoittaa omilla Facebook-sivuillaan sekä paikallislehdessä.

Yhdistys sai jokin aika sitten merkittävän rahalahjoituksen nimettömänä pysyttelevältä paikalliselta.

– Lahjoituksen turvin saamme paljon hyvää aikaiseksi. Lahjoittaja toivoi, että varoja käytettäisiin lasten ja perheiden lisäksi yksinäisten ihmisten hyväksi, joten osa rahoista menee kotihoidon asiakkaiden ilahduttamiseen joulun aikaan, Lehto kertoo.