Perniöön tulee ensi kesäksi liikkuva hammashoitoyksikkö – työntekijöitä yksikköön tulisi mahdollisesti Moision hammashoitolasta, joka on menossa remonttiin

0

Salo aikoo vuokrata liikkuvan hammashoidon yksikön, joka sijoitetaan ainakin ensi kesäksi Perniöön.

Salon sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta käsitellessään kuntalaisaloitetta, jossa on toivottu hammaslääkäripalvelujen palauttamista Perniöön.

Johtavan hammaslääkärin Ari Nyystin mukaan liikkuva yksikkö on mahdollista vuokrata 3–5 vuodeksi. Se olisi todennäköisesti hinattava kontti, jossa olisi kaksi hoitohuonetta.

Nyystin ajatuksena on, että Perniön liikkuvaan yksikköön olisi mahdollista saada työntekijöitä Moision hammashoitolasta, joka on menossa remonttiin ensi kesäkuussa. Korjaustyö kestää arviolta viisi kuukautta.

Missä ja miten yksikkö liikkuisi Moision hammashoitolan remontin jälkeen, siitä pitää Nyystin mukaan keskustella ensi syksynä. Hammashoidon tarvetta on hänen mukaansa muuallakin kuin eteläisessä Salossa.

– Meidän pitää keskustella myös henkilöstömme kanssa, että kenellä on mahdollisuus siirtyä kesällä Perniöön, hän muistuttaa.

Perniössä on toivottu hammashoitolan palauttamista jo vuosien ajan. Nyt tilanne on ratkeamassa ainakin väliaikaisesti.

– On hyvä, että lautakunta teki päätöksen nyt. Liikkuva hammashoitola on nopeampi ratkaisu kuin esimerkiksi kiinteän toimitilan järjestäminen, Ari Nyysti sanoo.

Ajatuksena on, että liikkuva yksikkö tarjoaisi hammashoitoa alle 18-vuotiaille ja erikseen valittaville asiakasryhmille kuten palvelutalojen asukkaille.

Perniöön on tulossa myös yksityinen hammaslääkäri. Somerolla toimiva Kimalan Kylähammaslääkäri Oy on kertonut laajentavansa toimintaansa kirkonkylälle.

Yksityinen yritys antaa kaupungille mahdollisuuden myös ostopalveluihin. Ari Nyystin mielestä ostopalveluiden käyttöä voidaan arvioida ensi syksynä esimerkiksi siinä tapauksessa, jos kaupunki ei löydä työntekijöitä omaan yksikköönsä. Kaupungin hankinta vaatisi todennäköisesti kilpailutuksen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa päätös liikkuvasta hammashoitolasta syntyi äänestyksen jälkeen.

Taro Turtiainen (vas.) toivoi asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Hän olisi halunnut, että lautakunnalle olisi valmisteltu esitys kiinteästä hammashoidon yksiköstä Perniöön. Sen lisäksi olisi valmisteltu erikseen koko Saloa palvelevan liikkuvan yksikön hankintaa. Turtiaisen esitys hävisi äänin 9–4.

Jenni Salakari (vihr.) esitti puolestaan, että Perniössä olisi selvitetty hammashuoltoa yhdessä yksityisen hammaslääkärin kanssa. Hänen mielestään kaupunki olisi voinut vuokrata yhden huoneen yrittäjältä ja aloittaa toiminnan jo huhtikuussa. Lisäksi olisi selvitetty liikkuvan yksikön käyttöä ala-asteilla ja vanhustenhuollon laitoksissa.

Salakarin esitys raukesi kannatuksen puuttuessa.