Philomela tulee Pertteliin – kuorolaulun huippuosaamista kirkossa keskiviikkona

0
Philomelassa laulaa nelisenkymmentä naista.

Helsinkiläinen huippukuoro Philomela saapuu keskiviikkona 8. joulukuuta konsertoimaan Pertteliin. Noin 40 naisen Philomela on kiertänyt maailmaa ja voittanut monia kansainvälisiä kuorokilpailuja.

Kuoro on keskittynyt suomalaiseen ja pohjoismaiseen musiikkiin, ja se tunnetaan kyvystään tulkita tunteita ja tarinoita. Philomela haluaa luoda konserteistaan yleisön ja kuoron yhteisen musiikkielämyksen.

Perttelin konsertissa Philomelaa johtaa sen laulava varajohtaja Hanna Renvall. Noin 50 minuutin ohjelmisto koostuu valtaosin joululauluista.

– Olen valinnut mukaan myös muita lauluja, jotka sopivat talvisiin tunnelmiin. Suomalaisen musiikin päivän kunniaksi konserttiohjelmasta neljännes on suomalaisten säveltäjien luontoaiheisia ja muita Philomelalle tärkeitä kappaleita, Renvall toteaa.

Klassista kappalevalikoimaa edustavat Arkihuolesi kaikki heitä, En etsi valtaa loistoa ja Varpunen jouluaamuna. Myös Maa on niin kaunis on Philomelalle tehty sovitus.

– Ratiritirallana tunnettu Talvihalla on niin ikään meille sovitettu. Melkein kaikki kuorosovitukset ovat suoraan meille tilattuja, Hanna Renvall huomauttaa.

Uudesta sävellystuotannosta kuullaan Anna-Mari Kähärän tänä vuonna valmistunut Vaellus, jota Philomela ei ole vielä aiemmin esittänyt konserteissaan. Perttelissä soi myös Philomelalle sovitettu Hanni Autereen Puhun puille.

– Siitä teimme viime vuonna korona-ajan videon Helsingin kaupungin tilauksesta. Jokainen lauloi yksin kotonaan ja kuvasi omaa elämäänsä eristysaikana. Miksaaja kokosi materiaalista videon, joka löytyy Youtubesta, Renvall kertoo.

Hän toteaa treenatun ja hyvin soivan ihmisäänen olevan ylivertainen instrumentti.

– Kuoro ei ole vain ryhmä ihmisiä, vaan paras instrumentti, mitä ajatella saattaa, korostaa 25 vuotta kuorossa laulanut Renvall.

– Porukkaa on sinä aikana vaihtunut, mutta silti kuulostamme samalta kuin ennen. Se kertoo siitä, että vaikka soittimen yksi kieli vaihtuu, ei kokonaissoundi muutu.

Philomela konsertoi Perttelissä keskiviikkona, jolloin vietetään suomalaisen musiikin päivää.

Renvall sanoo kuoron olevan myös ihana yhteisö, jossa jaetaan elämän ilot ja surut.

– Paljon on koettu yhdessä. Mekin olemme monet toistemme lasten kummeja.

Kaikkien kuorojen äidiksi tituleerattu musiikkineuvos Marjukka Riihimäki perusti Philomelan vuonna 1984. Riihimäki on jäämässä eläkkeelle ensi vuonna, ja kuorolle palkataan uusi johtaja. Yliopiston professorina työskentelevä Hanna Renvall nauraa itse olevansa wanna be -muusikko, joka on saanut toimia Marjukan oikeana kätenä, koota ohjelmistoja ja johtaa Philomelan pienempiä konsertteja.

Perttelissä on mukana parikymmentä kuorolaista, sillä toiset parikymmentä laulavat samaan aikaan Maunulan kirjastossa Riihimäen johdolla.

– Olemme ahnehtineet kaikki mahdolliset keikat, joita vastaan on tullut. 12 keikkaa piti olla ennen joulua, mutta kolme on koronan takia peruuntunut.

Philomela johtajanaan Hanna Renvall Perttelin kirkossa keskiviikkona 8.12. klo 19. Koronatodistukset tarkistetaan.