Pikkuhiljaa ylös kuopasta – Vilpas käytti vahvuuksiaan (lue: Woodia) voitokkaasti ensimmäisellä puoliajalla

0
Jeremiah Wood aiheutti Vilppaan kannattajille paljon hymyä joulukuussa. (kuva: SSS-arkisto)

Salon Vilppaan kannalta sekä ottelujen voittaminen että peliesitykset ovat miesten Korisliigassa juuri nyt erittäin tärkeitä. 76–65-kotivoitto Karhubasketista tuo ylemmän loppusarjan merkittävästi lähemmäs, ja suorituksille voi nostaa peukun hieman varauksellisesti ylöspäin.

Ottelu osoitti konkreettisesti sen, kuinka suuri kahden pelaajan poissaolon merkitys voi koripallossa olla. Karhubasketin hyökkäyspelin vahvuudet sulivat sitä mukaa, kun Henri Kantonen nähtiin vain vaihtopenkillä, Cameron Jonesia ei sielläkään.

Tämä kaksikko oli alkukaudella antanut lähes puolet joukkueensa koriin johtaneista syötöistä, ja samalla kauhajokiset olivat tehneet kaikista joukkueista vähiten pallonmenetyksiä. Lauantaina nämä luvut kääntyivät sikäli päälaelleen, että menetyksiä tuli reilusti enemmän kuin syöttöjä.

Erityisesti Eero Innamaata ikään kuin koulutettiin neljän menetyksen ja nollan syötön muodossa.

– Pallonkäsittely oli huonoa, ja vielä Severikin (Kaukiainen) tippui pelin aikana pois. Totta kai se rupeaa näkymään, totesi Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies.

Toki myös Vilppaalla oli omat poissaolomurheensa. Se pystyi kuitenkin hyödyntämään ensimmäisellä puoliajalla vahvuuksiaan siinä määrin, että yhdentoista pisteen taukojohto riitti pitämään salolaiset edellä loppuun asti.

Näihin vahvuuksiin kuuluivat tässä tapauksessa Jeremiah Woodin syöttötaito sekä Perttu Blomgrenin monipuoliset onnistumiset syöttöineen ja riistoineen.

Perttu Blomgren (oik.) oli ottelun paras takamies. Severi Kaukiainen joutui tulemaan vaihtoon ennen päätösneljänneksen puoliväliä.

Wood jaksoi painaa kentällä lähes 34 minuuttia ja antoi yhteensä seitsemän koriin johtanutta syöttöä vapauttaen parhaimpia kaukoheittäjiä korintekomahdollisuuksiin.

Yksi toisen puoliajan jännittävimmistä hetkistä koettiin pari minuuttia ennen loppua, kun ”Akronin härkä” kaatui kentän pintaan jalkaansa pidellen. Kun sentteri jatkoi peliä pian episodin jälkeen, koettiin yhdet alle tuhatpäisen Salohallin illan suurimmista aplodeista.

Omat suosionosoituksensa sai myös vastustajille seitsemän virhettä hankkinut Bryan Griffin, joka osoittaa vähitellen myös yleisöä kohtaan tunnelmaa luovia ominaisuuksia. Griffin nautiskeli ja näytti symbolisesti sen, kuinka Vilpas onnistui luomaan enemmän niin sanottuja helppoja koreja.

Tässä tapauksessa Griffinin ja Woodin tandem onnistui hyvinkin laadukkaasti. Yli 33 minuutin peliajat eivät toki pidemmässä juoksussa toimisi kovinkaan kauan.

Vilpas elää edelleen vaihetta, jossa sen todellisesta tasosta ei oikein ota selvää. ”Pikkuhiljaa ylös pelillisestä kuopasta” lienee kuvaus siitä neljän ottelun mittaisesta ajasta, joka alkoi Seagulls-pelistä marraskuussa.

– Perjantain harjoitusten ensimmäiset 15 minuuttia olivat huonointa, mitä pitkään aikaan on saatu aikaiseksi. Treenit muuttuivat kuitenkin parempaan suuntaan, ja pelaajien tahto sekä halu tehdä töitä olivat parempia kuin pitkään aikaan, totesi Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen.

Vilppaan päävalmentajalla Sami Toiviaisella oli aihetta hymyyn.

Kapteeni Mikko Koivisto alleviivasi voiton ja asenteen merkitystä.

– Voittoon pitää olla tosi tyytyväinen, se on tässä vaiheessa tosi tärkeä. Pelissä oli paljon hyvää ja paljon parannettavaa. Nyt oli taisteluilmettä, mikä menee tässä vaiheessa taktisten asioiden edelle varsinkin, kun joudutaan pelaamaan tavallisesta poikkeavilla viisikoilla.

Karhubasketin 65 tehtyä pistettä menevät alussa mainittujen loukkaantumisten piikkiin ja osin toki myös Vilppaan puolustuksen ansioksi. Murheenkryyninä alkukauden ollut pakki toimi enimmäkseen hyvin, poikkeuksina lähinnä Griffinin nukahdukset, joista Lee Skinner pääsi ensimmäisellä puoliajalla nakuttamaan vapaita kaukoheittoja ja vapaita vapaaheittoja.

– Puolustus voitti meille pelin tänään, totesi Vilppaan Roope Ahonen.

Siinäpä on lause, jota ei ole kovin montaa kertaa tällä kaudella kuultu. Jos kuullaan jatkossakin, voi sanamuoto parantamisesta vaihtua pikkuhiljaa-versiosta johonkin positiivisempaan.

KORISLIIGA

Vilpas–Karhubasket 76–65 (19–12, 23–19, 16–18, 18–16)

Vilppaan pisteet/levypallot: Bryan Griffin 23/7, Perttu Blomgren 14/3, Brian Fobbs 14/3, Jeremiah Wood 9/12/7 syöttöä, Roope Ahonen 8/1, Mikko Koivisto 6/3, Marcus Lovett Jr. 2/2, Trey Niemi 0/0, Niilo Kärkkäinen 0/0.
Karhubasket: Lee Skinner 20/5, Rene Rougeau 16/6, Simeon Carter 8/9, Miikka Marttinen 6/3, Severi Kaukiainen 5/3, Joona Hakamaa 4/3, Kalle Peltonen 3/2, Eero Innamaa 3/2.

Levypallot: 32–38
Syötöt: 19–10
Menetykset: 11–16
Heittoprosentit:
1 p: 32–38
2 p: 45–47
3 p: 43–35

Erotuomarit: Ari Mikkola, Jaakko Kaunisto, Mikko Tähtinen.
Yleisöä: 947.

OHO!

Karhubasket on jäänyt viimeksi alle 65 tehtyyn pisteeseen huhtikuussa 2017 ja tasan 65:een huhtikuussa 2019.

Vilppaan seuraava ottelu: ti 7.12. Vilpas–Korihait kello 18.30 Salohallissa.

”Yksi pelaaja ei noudattanut joukkueen sääntöjä”