Pikkujoulut työllistävät joulupukkia – tilauskirjat ovat viime vuotta täydempiä, mutta korona vaikuttaa yhä

0
Aikuisetkin ilahtuvat joulupukin vierailusta. Anu-Miisa Forellia (vas.) naurattaa, kun Alice Säippä saa pukilta paketin. Kuva: SSS/Minna Filppu

Koronapandemia vähensi viime vuonna joulupukkien keikkoja radikaalisti, mutta tänä vuonna heitä tilataan jo innokkaammin. Parikymmentä vuotta joulupukkina kiertänyttä salolaista Juha Suontaata ovat jo marraskuun puolivälistä asti työllistäneet pikkujoulujuhlat.

– Viime vuosi takkuili pahasti. Kävin aattona kuudessa perheessä ja sitä ennen vain yksissä pikkujouluissa, hän kertoo.

– Tänä vuonna on jo ihan toinen tahti. Tilauksia alkoi tulla jo varhain, mutta sitten niitä rupesi tippumaan poiskin.

Suontaa sanoo tekevänsä keikkaa fiilispohjalta, joten hän ottaa aatoksi vain muutaman vierailun, jotta voi rauhassa jutella lasten kanssa niin pitkään kuin nämä haluavat. Aikoinaan Turussa asuessaan hän saattoi tehdä kymmenkunta keikkaa ja poiketa laivallakin, mutta nykyään tahti on leppoisampi.

– Käyn etupäässä Salossa, Somerolla ja Koskella. Yleensä samat perheet tilaavat vuodesta toiseen, Suontaa huomauttaa.

Tänä vuonna joulupukki tapaa muutaman perheen pihalla.

– Koronapandemian takia teen kotona tikkutestin ennen millekään keikalle lähtöä, Suontaa sanoo.

Juha Suontaa vierailee pikkujouluissa. Kuva: Somero-lehden arkisto/Sauli Kaipainen

Aikuisten viihdyttäminen sujuu Juha Suontaalta siinä kuin lapsiperheidenkin.

– Tänä vuonna pidetään paljon aiempaa enemmän pienempien porukoiden intiimejä pikkujouluja, hän kertoo.

– Jos haluaa tehdä hyvän keikan, tarvitsee hiukan pohjatietoa, jotta voi paneutua asiaan ja keksiä sopivia juttuja. Tietysti niitä syntyy myös paikan päällä porukkaa ja sen vastaanottavuutta lukiessa.

Suontaa on vuosien varrella nähnyt monenlaista ja oppinut klaaraamaan hankalissakin tilanteissa:

– Joskus huomaa osan suvusta olevan ”pakkojoulun” vietossa ja riitaa olevan joidenkin välillä. Siinä pukin täytyy sitten osata luovia. Pahimpia ovat kuitenkin paikat, joissa on koiria, jotka eivät ole tottuneet harvoin vierailevaan joulupukkiin.

Somerolainen Erja Teräväinen osallistui lauantaina harrastusporukan pikkujouluihin, jonne joulupukkikin tulla tupsahti.

– Olin yllättynyt siitä, että joulupukki löysi meidät! Ihmettelin, kuka hänet on tilannut, mutta ohjelmanumero oli tosi hauska. Olin ihan täpinöissäni, hän tunnustaa.

– Naismuistiin en ole pukin polvella istunut, mutta taisin olla porukan kiltein, kun siihen pääsin, Teräväinen nauraa.

Hän sanoo Juha Suontaan suoriutuneen roolissaan mainiosti.

– Mietin, että mahtaako hän olla joku näyttelijä. Juttua tuli sujuvasti ja puheet olivat mukavan iloiset.

– Olen ollut kiltti tyttö, Erja Teräväinen päättelee saatuaan joulupukilta lahjapussukan. Anu-Miisa Forell oli tilannut harrastusporukkansa pikkujouluihin yllätysvieraan. Kuva: SSS/Minna Filppu

Teräväinen tovereineen sai nostalgiset joulupaketit, joissa oli omena, pipari ja suklaakonvehti sekä rusinoita ja pähkinöitä.

– Olihan se kivaa saada lahja. Lapsenlapseni oli Salossa saanut samansisältöisen paketin omissa joulujuhlissaan, hän kertoo.

Yli kymmenen vuotta joulupukkikeikkaa tehnyt salolainen Pertti Heinonen kertoi vuosi sitten, ettäkorona hiljensijoulupukin tilauspuhelimentäysin (SSS 18.11.2020).

– Lopulta aattoiltaan tuli kolme tilausta, hän sanoo.

– Tämä vuosi on huomattavasti vilkkaampi, mutta ei yllä koronaa edeltäneelle tasolle. Ensimmäiset varaukset tulivat lokakuun puolivälissä. Kukaan ei ole vielä perunut, mutta saa nähdä, ehtiikö koronaviruksen omikronvariantti vielä vaikuttaa.

Kolme koronarokotusta saanut Heinonen kertoo rokotustilanteensa tilaajille ilman, että näiden täytyy sitä kysyä.

Pertti Heinonen suuntaa kotikeikoille. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Pertti Heinonen tekee pelkästään joulupukin kotikäyntejä. Huolellinen tälläytyminen asianmukaisiin varusteisiin liimattavine partoineen vie mieheltä toista tuntia.

Tänä vuonna Heinonen on tilattu eri puolille Saloa, joten pukin päivästä tulee ajomatkoineen pitkä.

– Perniön perukoilta Vaskion perukoille ja Vartsalaan ja Karjaskylään. Lapset ovat yhtä arvokkaita kaikkialla, hän painottaa.

Ennen koronaa Heinonen saattoi aattoillan aikana tehdä pitkälti toistakymmentä pukkikeikkaa. Silloin hän taloon päästyään kätteli kaikki joulun viettäjät, mutta nyt joulupukin tervehtimistavasta sovitaan joka perheen kanssa erikseen.