Sähkön hinta pomppasi

0
Sähkön markkinahinnat ovat kivunneet ennätyskorkealle.

Suomessa on totuttu edulliseen sähköön, jos hintaa verrataan esimerkiksi moneen Keski-Euroopan maahan. Pohjoismaiden yhteinen sähkömarkkina on tuottanut edullista sähköä ja tasannut kulutushuippuja.

Tilanne ei ole enää sama. Kuluvan vuoden aikana sähkön pörssihinnat ovat nousseet uudelle tasolle. Maanantaina Suomen kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin seuranta näytti lähes 53 sentin hintaa kilowattitunnilta, ja seitsemän päivän keskihintakin oli 21 senttiä.

Sähkön hinta on noussut ennätyskorkealle, vaikka talven kovimpiin pakkasiin on vielä matkaa. Tästä voi ennakoida, että kylmimpinä päivinä sähkömittareita pyöritetään jäätävillä hintalapuilla.

Sääolosuhteiden lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat pohjoismaiset ja myös yleiseurooppalaiset sähkömarkkinat. Sähköä myydään sinne, mistä saadaan paras hinta. Pohjolan markkinoilta viedään sähköä Keski-Eurooppaan.

Tilannetta vaikeuttavat kiistat Pohjolan sähkömarkkinan sisällä, kun Norjan ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöt nokittelevat toisiaan. Ongelmat heijastuvat koko markkina-alueen toimintaan.

Edullinen sähkö on ollut yksi vetovoimatekijä, jonka avulla Pohjoismaihin on houkuteltu suuria teollisia investointeja. Esimerkiksi akku- ja vetyteollisuus tarvitsevat runsaasti energiaa. Näitä investointeja suunnitteleville yrityksille sähkön hintanousut ja kiistat ovat huonoja viestejä.

Suomessa tilanne helpottuu ensi vuonna, kun Olkiluodon kolmosreaktori vihdoinkin kytketään verkkoon. Se ei automaattisesti takaa halvempaa sähkön hintaa, mutta hillitsee kyllä hintapiikkejä.

Ydinvoiman lisäksi tarvitaan myös uusiutuvaa energiaa, jota saadaan yhä enemmän aurinko- ja tuulivoimaloista. Mitä suurempi omavaraisuus Suomella on sähköntuotannossa, sitä vakaampi on kotimainen sähkömarkkina.

Kotitaloudet ovat sähkön hintamuutoksissa joutuneet uuteen tilanteeseen. Pörssisähkö on ollut monelle kuluttajalle hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos on pystynyt keskittämään kulutusta halvan sähkön tunteihin.

Nyt tilanne on toinen. Halpaa sähköä ei ole ollut tarjolla aina edes öisin, kun hintalaskuri vilkuttaa punaista ympäri vuorokauden. Erityisen huolestuneena tilannetta seurataan sähkölämmitteisissä omakotitaloissa.

Korkealle kivunnut pörssisähkö on vetänyt ylöspäin myös kiinteiden sähkösopimusten hintoja. Moni, joka teki kiinteähintaisen sähkösopimuksen noin vuosi sitten, voi onnitella itseään hyvästä päätöksestä. Tällä hetkellä yhtä edullisia sopimuksia ei ole enää tarjolla.

Kilpailuttaa voi vain sähköenergian hinnan. Kallis siirtolasku tulee alueen siirtoyhtiöltä, ja lisäksi verottaja vie vielä omat osuutensa.