Salolaismiehen vilvoittelu sai yllättävän käänteen, kun susi pyyhälsi peurojen perässä pihaan – katso video!

9
Kuvakaappaukset on otettu Jere Laakson kuvaamasta videosta.

Perniön Tuohitussa asuva Petri Nurmi seisoi maanantai-iltana kotipihassaan saunomisen päätteeksi.

Nurmi katseli pakkasillassa maisemaa tupakkaa poltellen, kun auto pysähtyi läheisellä Raja-ahteentiellä epätyypillisesti keskelle tietä. Auton valokeilassa näkyi peuroja, jotka pyyhälsivät Nurmen pihalle.

– Peurat menivät valtavaa vauhtia. Näin emon ja vasan, mutta se olikin yllätys, kun niiden perässä tuli susi.

Kun susi äkkäsi Nurmen, eläin kääntyi ja lähti pois.

– Se oli tosi upean näköinen ja menee todella lujaa. En ole koskaan ennen nähnyt sutta, vaikka käyn kuuttakymppiä ja olen kulkenut paljon metsissä.

Nurmi kertoo eläimen olleen täysin äänetön: se ei haukkunut eikä ulvonut.

Tiellä kulkeneessa autossa oli hanttimiehen paikalla niin ikään Perniössä asuva Jere Laakso.

– Tulimme kaverin kanssa Muurlan suunnasta, kun näimme peuran ja vasan menevän tien yli, kertoo Laakso.

Äkkijarrutuksen hötäkässä kaksikko huomasi, että peurojen perässä kulki susi.

– Aika liki se oli. Auton ja suden välissä oli ehkä parikymmentä metriä. Onneksi oli puhelin kädessä, niin sain videon. Se yllätti, kuinka iso eläin oli.

Laakso ja Nurmi tuntevat toisensa, joten episodin jälkeen tilannetta puitiin vielä yhteistuumin Nurmen pihassa.

Perniöläinen luontoharrastaja ja susien liikkeitä seudulla seuraava Jarmo Markkanen on nähnyt videon.

– Videolla on todennäköisesti susi, mutta koiraa ei ihan varmuudelta voi poistaa mahdollisuudesta, sanoo Markkanen.

Markkanen sanoo, että videon perusteella on mahdotonta määrittää varmaksi eläimen sukupuolta tai ikää. Hän veikkaa, että kyseessä on uros.

– Hidastuksessa oli pelivehkeiden kohdalla varjostumaa.

Markkanen arvioi, että eläin saattaisi olla Raasepori-Salo-susilaumasta, johon syntyi tänä vuonna pentue. Lauman reviirin ydinalueelta on kuvauspaikalle matkaa alle kaksikymmentä kilometriä.

 

Artikkelia muokattu 21.12. klo 16.11. Jutussa todettiin episodin tapahtuneen tiistai-iltana. Kyseessä oli maanantai-ilta.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi täti
1 vuosi sitten

Näin se susi lähellämme tulee, pois syvistä metsistä. Peurat hakevat turvaa ihmisasutuksen läheltä. Siinä sivussa susi voi sitten napatakin kissan tai koiran. Samalla saa hajun navetastakin ja siellä olevasta ruuasta.

Susikohtaaminen länsireunalla
1 vuosi sitten
Reply to  Yksi täti

Täällä Salon länsireunalla kohtasin illansuun hämärässä myös suden, joka jopa seurasi takaviistossa noin 50 metriä, kunnes huomasin sen ja pysähdyin. Kytkin otsavalon, kunnes se myös pysähtyi noin 30 metriä minusta pellolla. Aloin huutaa pätkittäin, mutta ei vielä liikahtanut.

Soitin tilallemme, että tällainen tapahtuma. Jatkoin huutamista, ja aloin lyödä kävelykeppejä yhteen. Sitten se lähti äänettömän rauhallisesti hieman vasemmalle viistoon metsäalueen suuntaan. Kävimme sunnuntaina katsomassa pellon härmeisiä jälkiä, jotka löysimme ja saimme pari kuvaa.

Yllättävää oli se, että susi oli käynyt jäljistä päätellen myös mahallaan siinä pysähdyspaikassa. Kyseinen susi nähtiin edellispäivänä Kuninkaantiellä, kun se oli juossut paikallisen auton edestä.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Yksi täti

Juu ja haistaa pesemättömät mummot ja syö ne suihinsa. Huh hah hei, kyllä pelottelu on mukavaa. Grimmin veljekset aikoinaan kirjoittelivat samantapaista satua, hyvin menee kaupaksi vieläkin.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Vähän rajaa.

Yksi salolainen
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Saattaa se susi ihmisenkin kintusta kiinni ottaa, jos huono hetki on. Peto se kuitenkin perimältään on. Murheissaan ovat ne monet ihmiset, joiden kotieläimiä sudet ovat raadelleet viime vuosina Salonkin laajoilla alueilla.

Marko
1 vuosi sitten

Olet oikeassa, ja ihmisten pelko pitää ottaa aina tosissaan. Pitäisi kuitenkin säilyttää jonkunlainen suhteellisuudentaju. Koirahyökkäyksissä on tullut jopa kuolemantapauksia, ja muutenkin koirien tekemät vahingot ovat moninkertaiset verrattuna suteen, vaan tapetaanko kaikki koirat sen takia?

Jos susi hyökkäisi ihmisen kimppuun, niin sen jälkeen ei Suomessa olisi ainuttakaan elävää sutta, iskisi sellainen paniiki ja verenhimo. On vaikea käsittää, miksi susi on niin demonisoitu. Se elää siinä ekolokerossa kuin luonto on sen luonut, ei se elä aiheuttaakseen ihmisille haittaa. Ihminen vaan on vienyt eläimiltä kaiken elintilan ja pitää luontoa ja eläimiä omaisuutenaan.

Seppo Koivula
1 vuosi sitten
Reply to  Yksi täti

En usko, että peurat olivat hakeneet turvaa ihmisasutuksen läheltä, sillä ne vain olivat karkuteillä metsistä, kun sudet halusivat itselleen ruokaa.

Sudet eivät nappaa koiria, jos ne eivät juokse vapaana. Ei kai ne navettaan tule, jos ovi on kiinni.

Lomittaja
1 vuosi sitten
Reply to  Seppo Koivula

Kyllä ne voivat tappaa kytketyn tai tarhassa olevan koiran. Sudet myös kiipeävät ketterästi parin metrin sähköttömän verkkoaidan yli niin halutessaan.

Kylmäpihatoissa saatetaan pitää ovia osittain auki pidempäänkin suojasäällä ja pikku pakkasilla, jolloin sudet voivat sinne päästä. Iglukasvatuksessa vasikoihin on myös helppo päästä käsiksi, niillä tiloilla jossa iglut ovat ulkona tai joissa ne ovat tiloissa, joissa on vain kolme seinää tai verkkoverhoseinät.

Myös emolehmätarhoihin sudet pääsevät halutessaan helpommin.

Josef
1 vuosi sitten

Seudulla asuvana näkee susia pari kertaa viikossa välillä Tuohittu-Muurla. Niitä on käynyt monen talon pihalla ja tulee käymään edelleen.