Salon elokuvateatterit menettävät tärkeimmän sesongin – ”Mitä eroa sillä on istuuko kirkon vai elokuvateatterin penkillä?”

0
Salon elokuvateatterit ovat suljettuina joulukuun loppuun asti Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä. Kuva: SSS Arkisto/Marko Mattila

Yleisötilaisuuksien kielto tuli elokuvateattereiden kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Etenkin välipäivinä elokuvissa käydään erittäin ahkerasti.

– Olihan tämä nyt taas todella ikävä uutinen. Elokuvateatteri on suljettuna vuoden tärkeimmän sesongin ajan, harmittelee elokuvateatteri Lumon yrittäjä Minna Matila.

Matila sanoo rahallisten menetysten olevan suuret.

– Laskin, että vuonna 2019 noin 15 prosenttia koko vuoden lipputuloista tuli joulun sesonkina, hän toteaa.

Myös Bio-Salon yrittäjä Jari Mäkilä sanoo tappioiden olevan mittavat.

– Rajoitukset ovat näillä näkymin voimassa vuoden loppuun. Pahimmassa ja todennäköisessä tapauksessa ne jatkuvat ensi vuonna, Mäkilä sanoo happamana.

Bio-Salossa ovien sulkeminen tarkoittaa yhteensä 50 näytöksen perumista kolmessa salissa. Kahden salin elokuvateatteri Lumossa joudutaan perumaan joulukuussa 40 näytöstä.

Matila muistuttaa, että vuoden viimeiset viikot ovat myös lahja- ja sarjalippujen myynnin huippua.

– Onneksi sentään kassa saa olla auki ja voin palvella asiakkaita, hän sanoo.

Myös Mäkilä aikoo pitää Bio-Salon kassan auki muutamana päivänä ennen vuodenvaihdetta.

– Moni käy vaihtamassa kulttuurietunsa elokuvalippuihin loppuvuodesta. Joululippuja on myynnissä Salon R-kioskeissa, Mäkilä kertoo.

Matila kuvailee Lounais-Suomen aluehallintoviraston kieltomääräystä hätävarjelun liioitteluksi.

– Täysin väärä päätös! Avi ei noudata hallituksen linjauksia. Hallituksen mukaan matalan riskin tapahtumia ja tilaisuuksia, kuten elokuvanäytöksiä, olisi mahdollista järjestää edellyttämällä koronapassia osallistujilta, Matila sanoo.

Bio-Salon Mäkilä on samaa mieltä.

– Täysin epäoikeudenmukaista toimintaa. Miksi joulukirkkoon pääsee, muttei elokuviin? Mitä eroa sillä on istuuko kirkon vai elokuvateatterin penkillä? Mäkilä puuskahtaa.

Varsinais-Suomessa on kielletty henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa.

Elokuvateatterit ovat hankalassa tilanteessa. Hallitus linjasi edelleen keskiviikkona, että koronapassilla voi pitää avoinna matalan tartuntariskin toimintoja, kuten museoita, kirjastoja ja elokuvateattereita. Toimijoiden on kuitenkin noudatettava paikallisten aluehallintovirastojen määräyksiä.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki sanoo viraston tarkastelevan koronatilannetta jatkuvasti ja tekevän päätökset sen mukaan.

– Hallitus on ohjannut ottamaan kaikki mahdolliset epidemiologisen tilanteen mukaiset toimet käyttöön ja tekemään arvion alueilla. Näin on nyt myös tehty, hän toteaa.

Mäen mukaan tilannetta ovat arvioimassa myös sairaanhoitopiirin asiantuntijat.

Suomen Filmikamari ry vaatii toimia Lounais-Suomen avilta

Suomen Filmikamari ry moittii Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöstä kieltää kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomen alueella joulukuun loppuun asti.

Kiellolla heitettiin romukoppaan niin THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukko, koronapassi, kuin alan toimijoille annetut lupaukset, todetaan yhdistyksen kannanotossa.

Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistisen mukaan päätös yleisötapahtumien kieltämisestä pitää ottaa välittömästi uudelleentarkastelun alle.

– Elokuvateatterit ovat tehneet kohta kaksi vuotta töitä, että elokuvakäynti olisi mahdollisimman turvallinen. Elokuvateatterit ovatkin olleet todistetusti erittäin turvallisia, Koistinen sanoo.

Suomalaiset ovat korona-aikana käyneet elokuvissa lähes 5 miljoonaa kertaa ilman todennettuja tartuntaketjuja.

– Tilanne on samanlainen muualla maailmassa. Useat kansainväliset tutkimukset osoittavat elokuvateatterien olevan erittäin vähäriskisiä.

– Myös THL on asettanut elokuvateatterit matalariskisten tapahtumien kategoriaan, Koistinen huomauttaa.

Koistisen mukaan koropassin poistamiselle matalan riskin tapahtumilta ei ollut lainkaan perusteita.