Salossa mitattiin marraskuun korkein lämpötila

2
Syksy eli syys-marraskuu oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Marraskuun korkein lämpötila, 13,1 astetta, mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun 1. päivänä Salon Kärkässä. Kuukauden alin lämpötila, – 34,0 astetta, havaittiin Utsjoen Kevojärvellä kuun 28. päivä.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan marraskuu oli suuressa osassa maata keskilämpötiloiltaan lähellä tavanomaista. Suurin poikkeama keskilämpötilasta oli Lapissa, missä oli asteen pari tavanomaista kylmempää, kun taas maan kaakkoisosassa oli noin asteen tavanomaista lauhempaa. Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 5 asteesta pohjoisimman Lapin noin – 10 asteeseen.

Marraskuu oli lähes koko maassa tavanomaista vähäsateisempi. Ainoastaan idässä oli paikoin tavanomaista sateisempaa.

Kuukauden päättyessä lunta oli lähes koko maassa, vain etelässä ja lännessä oli paikoin lumetonta. Lunta oli maan itä- ja pohjoisosassa yleisesti 15‒40 senttimetriä. Suurimmat lumensyvyydet olivat Luoteis-Lapissa, missä kertymä oli paikoin yli 50 senttimetriä. Idässä lunta oli ajankohtaan nähden paikoin harvinaisen paljon.

Auringonpaistetuntien määrä oli useimmilla mittausasemilla tavanomaista suurempi. Vain aivan pohjoisimmassa Lapissa aurinko paistoi harvinaisen vähän.

Koko syksy eli syys-marraskuu oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen, mutta Pohjois-Lapissa noin asteen tavanomaista kylmempi.

Syksy oli maan eteläosassa laajalti tavanomaista kuivempi, kun taas maan keski- ja pohjoisosassa oli monin paikoin tavanomaista sateisempaa. Lapissa oli useilla asemilla harvinaisen sateista, eli syksy on näin sateinen harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments