Särkisalo sai oman joulutapahtuman – Villa Tallbackan mäellä julistettiin Saaren rauha

0
Meripirtin Kerhon omistaman Villa Tallbackan vanha pihapiiri tarjosi joulutapahtumalle tunnelmalliset puitteet. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Jos ei olisi korona-aika, pukki pyytäisi polvelle istumaan. Nyt se ei oikein sovi. Mutta pukki ajatteli, että askarrellaan lumihiutaleita.

Näin totesi Joulupukki lauantaina, kun hän tapasi lapsia Särkisalon uudessa joulutapahtumassa Villa Tallbackan mäellä. Meripirtin Kerhon järjestämässä Koko perheen joulun avauksessa pääsi tapaamaan Joulupukkia ja askartelemaan yhdessä pukin ja tonttujen kanssa.

– Särkisalolaisia tonttuja on apuna. Joulupukki tarvitsee paljon apulaisia, yksin ei pärjää, pukki pohdiskeli.

Askartelemaan tulivat muun muassa perniöläiset Torsti Toivonen ja 2,5-vuotias Tilda Toivonen, jotka olivat perheen äidin vinkistä lähteneet käymään uudessa tapahtumassa.

– Lähdimme tänne, että saisi vähän tekemistä näihin päiviin. Kuusi haettiin jo aamulla metsästä – omasta, ei naapurin, Torsti Toivonen naurahtaa.

Perniöläiset Torsti ja Tilda Toivonen kävivät askartelemassa lumihiutaleita yhdessä Joulupukin ja tonttuna avustavan Claudia Mannisen kanssa.

Kotiseutuyhdistys Meripirtin Kerho järjesti nyt ensimmäistä kertaa Särkisalossa joulutapahtuman. Villa Tallbackan vanha pihapiiri tarjosi siihen idylliset puitteet.

– Mietimme, että miksemme kokeilisi joulutapahtuman järjestämistä, kun meillä kerran on kaikki katokset, pelit ja vehkeet. Sitten meillä olisi vuodessa viisi tapahtumaa: juhannussalon pystytys, Särkisalo-päivä, muinaistulien ilta, silakkamarkkinat ja joulun avaus, kuvailee Meripirtin Kerhon puuhamiehiin kuuluva, Villa Tallbackaa isännöivä Hannu Koski.

– Tapahtuman ajankohta sijoitettiin tähän, koska samana päivänä oli seurakuntatalolla joulumyyjäiset. Ajattelimme, että silloin ihmiset ovat liikkeellä ja he voivat jatkaa iltapäivällä tänne. Myyjäisten lisäksi täällä ei ole ollut muuta joulutapahtumaa, Koski jatkaa.

Meripirtin Kerhon talkooväellä on vankka kokemus tapahtumien järjestämisestä, joten joulun avauskin saatiin pystyyn sutjakkaasti. Villa Tallbackan pihalle oli loihdittu jouluista tunnelmaa jouluvaloin ja ulkotulin, jotka pääsivät oikeuksiinsa hämärän laskeutuessa. Kerho myi makkaraa, kahvia ja joulutorttuja sekä riisipuuroa, joita sai nauttia ulkopöydissä. Joulupukilla oli oma pajansa piharakennuksessa.

– Jos koronaa ei olisi, voisi syödä ja juoda myös sisällä päärakennuksessa, jonne mahtuu hyvin 30 ihmistä. Kerho vuokraakin tilaa muun muassa muistotilaisuuksiin, Koski mainitsee.

– Ehkä sitten ensi vuonna. Tavoitteena on, että tästä tapahtumasta tulisi perinne, hän lisää.

Fredrik Koivusalo ja Kristina Norrgård myivät oman puutarhan tuotteista tehtyjä hilloja, mehuja ja hyytelöitä.

Joulun avauksessa oli mukana myös muutamia muita myyjiä, kuten särkisalolaiset Kristina Norrgård ja Fredrik Koivusalo, joiden puutarha Terra Vinealis kasvattaa kirsikoita, luumuja, viinirypäleitä ja mustaherukoita. Joulutapahtumassa he myivät kirsikkahilloa, luumumehua, mustaherukkahyytelöä ja luumu-aroniamarmeladia. Kävijät saivat maistaa luumumehusta tehtyä glögiä.

– Kehitin itse sen reseptin tuossa äsken, Norrgård toteaa.

– Ja meillä on myynnissä myös hunajaa ja mehiläisvahaa, jota voi käyttää käsitöihin, hän näyttää pyöreitä keltaisia vahakakkuja.

– Molempia tulee sivutuotteena, koska meillä on mehiläisiä pölyttämistä varten, Koivusalo toteaa.

Puutarhan tuotteita myydään oman tilan lisäksi salolaisilla kirpputoreilla ja tapahtumissa. Tänä jouluna he eivät ole käyneet myymässä muualla kuin Villa Tallbackan pihalla lauantaina. Syksyllä he olivat mukana Särkisalon silakkamarkkinoilla.

– On kiva, että Särkisaloon on saatu tällainen joulutapahtuma, Norrgård kiittää.

Joulun avaus päättyi yhteislauluun ja Perniön aluekappalaisen Johannes Alarannan iltakuudelta lausumaan Saaren rauha -julistukseen.

 

Saaren rauhan julistus

Muutaman päivän päästä, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla.

Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kaikille saaren asukkaille, kehottamalla kaikkia tätä rauhaa kunnioittamaan sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään.

Sillä se, joka tämän saaren joulurauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.