Soile Kotilainen on sisustanut kahdessa vuodessa 17 nukketaloa – nyt näytillä on orpokoti, jonka jokaisella lapsella on nimi ja sukulaissuhteet

0
Nukkekotiharrastaja Soile Kotilainen laittoi yhden nukketalon olohuoneensa ikkunaan, jossa sitä saa käydä vapaasti katsomassa. Kuvat: SSS/Jukka Vaso

Somerolaisen Soile Kotilaisen olohuoneen ikkunassa elää omaa elämäänsä miniatyyrikokoinen Lastenkoti Aurinkoinen. Lastenkodissa asuu kaksitoista orpolasta ja heistä huolta pitävät hoitajat Hilkka-Liisa ja Asko sekä keittäjä-siivooja Minna.

– Minun nukkekodeissani nukeilla on aina nimet ja sukulaisuussuhteet, Kotilainen hymyilee.

Koska joulukuu on jo hyvässä vauhdissa, lastenkodin väki tekee jouluvalmisteluja.

– Isommat kaksostytöt askartelevat joulukortteja ja pienemmät lapset leipovat pipareita. Pikku-Siiri on päiväunilla, Kotilainen näyttää.

Lastenkoti Aurinkoisen touhuja saa mennä katselemaan kuka tahansa, sillä Soile Kotilainen asuu kerrostalon alimmassa kerroksessa Someron keskustassa ja hän on laittanut rakentamansa nukketalon ikkunaan siten, että se on kaikkien nähtävillä.

– Sain idean nukketalojeni esille laittamiseen viime keväänä, kun kävin Salon minimaailmannäyttelyssä, joka oli aivan ihana. Keksin, että en laitakaan enää parvekkeelleni kukkia, vaan nukketaloja. Siellä on ollut jo muun muassa ostoskeskus ja opettajan kesämökki. Nyt olen laittanut ensimmäistä kertaa nukketalon olohuoneen ikkunaan, Kotilainen kertoo.

Soile Kotilaisen ensimmäinen nukkekoti on rakennettu suureen vitriinikaappiin. Joulu on saapunut jo sinnekin.

Soile Kotilainen pystytti ”ikkunanäyttelynsä” kaksi viikkoa sitten. Ikkuna löytyy Joensuunkatu 30B:stä, Jussin Baaria vastapäätä olevan parkkipaikan laidalta. Ikkunan eteen saa vapaasti kävellä.

– En tiedä, onko katselijoita käynyt, koska olen itse päivisin töissä. Olen ajatellut, että voisin laittaa ikkunan eteen vaikka vihon, johon voisi kirjata terveisensä, Kotilainen miettii.

Kotilainen työskentelee hoitajana Salossa, hoivakoti Kotisatamassa, jonne hän on tällä viikolla vienyt yhden nukketaloistaan asukkaiden iloksi.

– Sinne lähti vanhusten perhekoti Vanamo, hän mainitsee.

Soile Kotilainen aloitti nukkekotiharrastuksensa vasta kaksi vuotta sitten, mutta hän on saanut siinä ajassa valtavasti aikaan. Hänellä on sisustettuna tällä hetkellä jo 17 nukketaloa.

– Minulla lähtee aina kaikki asiat lapasesta, hän nauraa.

– Aikaisemmin harrastin ATC-kortteja, ja niitäkin minulla on sadoittain.

Kotilainen aloitti askarteluharrastuksensa jäätyään seitsemän vuotta sitten leskeksi ja muutettuaan Pitkäjärveltä Someron keskustaan. Nukkekotiharrastus sai alkunsa vuonna 2019, kun Kotilainen täytti 60 vuotta.

– Nukkekotien tekeminen oli ollut haaveeni jo pitkään. Mutta kun oli lapsia, kissoja ja kaikenlaista arjen kiirettä, siihen ei ollut aikaa. Kerran yritin laittaa yhtä Lundby-nukketaloa, mutta ei siitä mitään tullut.

– Kun sitten sairastuin diabetekseen, ajattelin, että nyt ei kannata odottaa eläkeikään asti, sillä näkö voi mennä.

Kotilainen valmistaa suuren osan nukketalojen esineistä itse. Pikkuruisia esineitä tehdessä on nähtävä tarkasti.

Aivan ensimmäiseksi Kotilainen alkoi rakentaa nukketaloa suureen vitriinikaappiin, jonka hän sai ystävältään. Vauhtia harrastukseen antoi se, että myös Kotilaisen miesystävä innostui ajatuksesta.

– Hän rakensi vitriinin sisälle nukketalon seinät ja tapetoi ne. Ja jos minä en välillä jaksanut jatkaa, hän tuuppi minua eteenpäin, Kotilainen kertoo.

Nyt nukkekotien tekeminen on osa Soile Kotilaisen arkea. Lähes joka päivä hän näpertää valmiiksi jonkun osasen, ja uusia suunnitelmia siintää mielessä jatkuvasti.

– Minulla on varastossa seitsemän Lundby-taloa, joita ei ole sisustettu vielä ollenkaan, hän paljastaa.

Osan nukkekotien esineistä ja kalusteista Kotilainen valmistaa itse, ja osan hän ostaa kirpputoreilta tai muilta nukkekotiharrastajilta. Harva se päivä postista tulee pieniä paketteja.

Ideoita Kotilainen saa Nukkekotiyhdistyksen Nukkekoti-lehdestä ja Maria Malmströmin nukkekotikirjoista. Uutta nähtävää on tulossa myös Lastenkoti Aurinkoiseen.

– 13. päivänä joulukuuta minun täytyy tehdä lastenkotiin Lucia-juhla. Olen kotoisin Paraisilta, ja olen ihan Lucia-hullu, Kotilainen naurahtaa.

– Ja jouluaaton lähestyessä tulee tietysti joulukuusi. Aion lisätä taloon myös pihan lumiukkoineen. Ehkä jätän lastenkodin ikkunaani vielä joulun jälkeenkin ja päivitän sitä aina vuodenaikojen mukaan, hän kaavailee.