Someron kaupungin talousohjelma viivästyy – koulupuolen linjaukset tarvitaan ensin

0
Someron sivistyslautakunta palautti viime viikolla alakouluja koskevat linjaukset uuteen valmisteluun. Koulujen kohtaloon on määrä palata helmi-maaliskuussa. Somerolla on parhaillaan neljä alakoulua eli Joensuu, Kirkonmäki, Oinasjärvi ja Pitkäjärvi. Kuva: SSS-arkisto/MARKO MATTILA

Someron kaupungin talousohjelman viimeistely ja hyväksyminen siirtyvät ensi vuoteen. Someron kaupunginhallitus totesi, että talousohjelman viimeistely voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun kouluista on tehty linjaukset.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se antaa talousohjelmalle jatkoaikaa. Alun perin kaupungin talouden tasapainottamiseen erilaisia työkaluja ja vaihtoehtoja antava talousohjelma piti saada valtuuston hyväksyttäväksi tänä vuonna.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen korostaa, että sote-uudistuksen jälkeen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen merkitys kaupungin talouden hoidossa korostuu.

– Someron kaupungin menot ovat arvioiden mukaan noin 26 miljoonaa euroa vuodessa sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueiden vastuulle. Tästä summasta perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen osuus on noin 60 prosenttia, Suikkanen huomauttaa.

Suikkanen toteaa, että talousohjelman pohjaselvityksessä esitettyjen mahdollisten toimenpiteiden kustannusvaikutuksista noin 70 prosenttia kohdistuu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluihin.

– Koulujen ja varhaiskasvatuksen ratkaisut ovat kaupungin tulevan talouden kannalta keskeisiä. Näin ollen talousohjelma viimeistellään vasta sitten, kun näitä palveluita koskevat toimintalinjaukset on päätetty.

Kouluja ja varhaiskasvatusta koskeva oppimisympäristöselvitys valmistui tänä syksynä. Sivistyslautakunta palautti koululinjaukset viime viikolla uuteen valmisteluun. Lautakunta haluaa selvityksiä vaihtoehdosta, jossa ei ole mukana Kiiruun koulun eli yläkoulun muutos 1.–9. luokkien yhtenäiskouluksi.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm on esittänyt mallia, jossa Pitkäjärven ja Oinasjärven kouluihin jätettäisiin vain ykkös- ja kakkosluokat. Samalla kyläkouluihin siirrettäisiin kylien päivähoito ja esiopetus.

Pitkäjärven 3.–6.-luokkalaiset sijoitettaisiin Joensuun kouluun ja Oinasjärven isommat lapset Kirkonmäen kouluun. Kirkonmäen koulu lopetettaisiin puolestaan myöhemmin. Sen oppilaat siirtyisivät Kiiruun kouluun, jossa on tällä hetkellä vain perusopetuksen 7.–9. luokat.