Someron kirkko yritettiin polttaa, suntio Jaana Frankberg näki rikotut ikkunat – ”Kylmät väreet meni”

0
Someron kirkko on valmistunut vuonna 1859, mutta sen vanhimmat esineet ovat 1600-luvulta.

Poliisi epäilee, että Someron kirkko on yritetty sytyttää tuleen polttopullolla. Suntio Jaana Frankberg ei ensin halunnut uskoa näkemäänsä, kun hän huomasi kirkon rikotut ikkunat sunnuntaina aamulla. Punatiilisen kirkon lattialla oli isohkoja kiviä lasinsirpaleiden joukossa.

– Kylmät väreet meni, että eihän tämä ole totta. Ei halua uskoa, että joku tekee tällaista, Frankberg sanoo.

Sitten löytyi muutakin. Salon poliisi kertoi tiistaina, että yhden rikotun ikkunan ulkokarmi oli nokeentunut. Hajonneen ulkolasin ja ehjänä säilyneen sisäikkunan välistä oli löytynyt lasipullon palasia.
”Ikkunalaudassa oli havaittavissa jäämiä nesteestä. Kyseessä on ollut todennäköisesti polttopullo”, poliisi kirjoitti tiedotteessa.

Someron seurakunta on ollut tapauksesta tähän asti vaitonainen poliisin pyynnöstä.

Poliisi tutkii tapausta tuhotyön yrityksenä. Rikoslain mukaan teko on silloin ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa hengelle, terveydelle tai erittäin huomattavalle taloudelliselle vahingolle.

– Muitakin ikkunoita on rikottu, mutta polttopullo on todennäköisesti pysähtynyt sisälasiin, eikä ole mennyt sisälle, rikoskomisario Juhani Malmberg kommentoi.

Tarkka tekoaika ei ole tiedossa. Poliisin mukaan rikos on tapahtunut viikonloppuna.

Edellinen tilaisuus Someron kirkossa oli ollut torstaina illalla, jolloin solisti Mariah Hortans ja kitaristi Mathias Sandberg esiintyivät Christmas Jazz -konsertissa. Perjantaina ja lauantaina ei ollut kirkollisia tapahtumia eikä tilaisuuksia.

Suntio Frankberg meni kirkkoon sunnuntaina aamulla kahdeksan jälkeen, mutta valmisteli jumalanpalvelusta ensin sakastissa. Yhdeksän aikoihin hän huomasi sirpaleet kirkon takaosassa. Neljännen adventin messuun kymmeneksi kokoontuneet seurakuntalaiset saivat kuulla, että kirkon ikkunoita oli rikottu.

– Mitähän pahaa oloa tässä on purettu? kirkkoherra Jaakko Knuutila miettii.

Aineelliset vahingot jäivät lopulta varsin pieniksi, mutta Knuutilan mukaan ”huonostikin olisi voinut käydä”.

Suomessa on yritetty sytyttää tuleen useita kirkkoja parin viime vuoden aikana. Nurmijärven puukirkon yritti polttaa 24-vuotias mies, joka kertoi kannattavansa saatananpalvontaan liittyvää ”tuhoamisideologiaa”. Hän oli sytyttänyt muitakin tulipaloja ja asentanut itse tekemänsä räjähteen poliisiauton viereen.

Keski-ikäinen mies rikkoi Oulussa Tuiran kirkon ulko-oven saadakseen kirkon sisään räjähdyksenomaisesti palavaa moottoribensiiniä. Tätä ennen hän oli sytyttänyt tuleen rakennustyömaan toimisto-, sosiaalitila- ja varastokontteja.

Lisäksi ainakin Hyvinkään vanha puukirkko ja Keltinmäen kirkko Jyväskylässä ovat joutuneet polttoyrityksen kohteeksi.

Tahallaan sytytetyissä tulipaloissa on 2000-luvulla tuhoutunut neljä kirkkoa: Porvoon tuomiokirkko ja Vantaan Kaivokselan kirkko vuonna 2006, Ylivieskan kirkko 2016 ja Kiihtelysvaaran kirkko vuonna 2018.

Poliisi pyytää havaintoja Someron kirkon lähistöllä liikkuneista epäilyttävistä ihmisistä ja ajoneuvoista. Havainnot voi ilmoittaa soittamalla numeroon 0295 417 259, sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp -viestillä numeroon 050 411 76 55.