SSS:n kulttuuripalkinto Siv Ilolalle – Lasten Laulukaupungin puheenjohtaja mahdollistaa monenlaista kulttuuria eri ikäisille

0
"Aina löytyy ratkaisu" on Siv Ilolan tekemistä ohjaava motto. – Se on ollut tarpeen päivätyötä tehdessä ja nyt korona-aikaa elettäessä. Kun tietää mitä haluaa, siihen pääsee tavalla, toisella tai kolmannella. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Seudun Sanomien tämän vuoden kulttuuripalkinnon saaja Siv Ilola on rikastuttanut ja kehittänyt salolaista kulttuurielämää jo pitkään. Hän on mukana monessa Lasten Laulukaupunki ry:n puheenjohtajana ja mahdollistaa erilaisia kulttuuritapahtumia ideoiden, tuottaen, toteuttaen ja byrokratiaa hoidelleen.

Salon Seudun Sanomien päätoimittaja Ville Pohjonen kiittää loppumattomalla innolla talkootöitä tekevän Siv Ilolan ja hänen taustajoukkojensa aikaansaannoksia.

– He synnyttävät koko ajan Saloon uusia kulttuuritapahtumia ja hoitavat vakiintuneet tapahtumat aina hyvällä otteella.

Siv Ilola on otettu siitä, että tapahtumajärjestäjää arvostetaan suuren luokan kulttuurin- ja taiteentekijöiden rinnalla.

– Se on kaikille tapahtumanjärjestäjille viesti siitä, että yhteiskunta arvostaa myös näkymättömästä taustatyöstä vastaavia ihmisiä. Totta kai mahdollisuuksien ja tilaisuuksien järjestäminen on tärkeää, mutta sitä ei juurikaan ole aiemmin nostettu esille, hän kiittää.

Päiväkodinjohtajana työskentelevä Siv Ilola päätyi kulttuurin pariin lasten hyvinvointia edistääkseen. Hän lähti mukaan Lasten Laulukaupungin ry:n toimintaan 1990-luvun alkuvuosina, päätyi yhdistyksen hallitukseen ja sai pian kontolleen myös puheenjohtajan tehtävät.

– Puheenjohtajan tehtävänkuva laajeni merkittävästi sen jälkeen, kun rahoituskuviot muuttuivat radikaalisti. Lastenkulttuurin tuet ja Salon kaupungin maksamat tuet pienenivät eikä meillä ollut enää mahdollisuuksia pitää palkattua toiminnanjohtajaa. Puheenjohtaja pitää langat käsissään, hallinnoi ja jakaa tehtäviä. Yksin ei ole tarvinnut toimia, sillä innokkaita ja ahkeria ihmisiä on ollut koko ajan mukana.

Ilola kokee vapaaehtoistyönsä tarpeelliseksi ja kehuu toimintaympäristöä.

– Lastenkulttuuria ei ole liikaa tarjolla, mutta kysyntää ja kiinnostusta riittää. Salossa on äärimmäisen hieno toimijoiden verkosto niin kulttuuripuolella kuin yrityselämässä.

Ilola nauttii saadessaan innovoida ja luoda tapahtumia sekä olla tekemisissä eri porukoiden kanssa.

– Tapahtumia järjestäessä pääsee toimimaan niin omassa talkooporukassa kuin laajemmassa verkostossakin. Saa suoran yhteyden yleisöön ja kontaktin esiintyjiin sekä muihin toimijoihin. Se on antoisaa.

– Tekemisessä on niin monta kerrosta, että siitä saa paljon itselleen ja tuntee kuuluvansa moneen joukkoon, eikä voi muuta olla kuin innostunut, Ilola nauraa.

Päiväkodinjohtajana työskentelevä Siv Ilola päätyi kulttuuritapahtumien järjestäjäksi edistääkseen lasten hyvinvointia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Laulukaupunki ry:n kalenterivuoteen mahtuu lukuisia tapahtumia. Vuoden alussa käynnistyy aina uusien lastenlaulujen sävellyskilpailu. Peruskouluissa järjestetään julistepiirustuskilpailu, josta koottavasta näyttelystä vuoden festivaalijuliste valitaan yleisöäänestyksen perusteella.

Laulukaupunkifestivaalimaskotti Salkkunan synttäreitä vietetään perinteisesti huhtikuussa päiväkotilapsille tarjottavilla konserteilla. Kahtena viime vuonna sen on toteutettu koronan takia poikkeusjärjestelyin:

– Viime vuonna striimasimme sen, ja tänä vuonna tarjosimme konsertin Inkereen koulussa pertteliläisille lapsille.

Kesäkuussa ovat vuorossa lastenlaulufestivaalit ja kesän ohjelmalliset torisunnuntait.

Vuonna 2020 festivaali jouduttiin siirtämään kesäkuulta elokuulle, mutta tänä vuonna saatiin pidettyä perinteiseen aikaan heti koulujen päätyttyä.

– Käsidesiä on kulunut, turvavälejä vahdittu ja katsomoja lohkottu, Ilola nauraa.

Koronapandemia toi toritapahtumillekin lukuisia rajoituksia, jotka Laulukaupunki ry ratkaisi yhdessä kahvilanpitäjien ja paikallisten poliisi-, terveys- ja tartuntatautiviranomaisten kanssa.

– Sunnuntaitapahtumat torilla aloitettiin kahdeksan vuotta sitten. Sitä virittelivät torikahviloiden pitäjät, jotka pyysivät meitä mukaan ja mehän lähdimme. Oli olemassa tarve, paikka ja yleisökin löysi tapahtumat, Ilola sanoo.

– Minä ja Falkstedtin Pertti keräämme esiintyjät, hoidamme vaadittavat luvat ja juontamisen. Kahvilanpitäjät järjestävät puitteet ja kaupunki on yhteistyökumppanina.

Ilola painottaa, että Salon kaupungin vuosittain myöntämä tuki on äärimmäisen tärkeä, mutta sillä ei kustanneta edes lastenlaulufestivaaleja. Siksi muu varainhankinta, sponsorituki ja avustukset ovat elintärkeitä. Joka lokakuu yhdistys järjestää käsityöläismarkkinat yhteistyössä Myllyojankadun yrittäjien kanssa.

Marraskuussa on vuorossa Hyvänmielentorin järjestäminen Salon joulukadun avajaisohjelmineen. Laulukaupunki ry myös huoltaa, pesee ja ripustaa keskustan jouluvalot kaupungin osallistuessa kustannuksiin.

Yhdistys järjestää pitkin vuotta lapsille erilaisia konsertteja mahdollisuuksien mukaan.

– Anomme avustuksia ja toimimme niiden mukaan. Konserttien lisäksi on järjestetty taidekasvatusta, laulu- ja musiikkiopetusta ja laulunäytelmän tekoa. Päiväkotiväelle on tarjottu koulutusta ja hankittu esiintyjiä kouluille ja päiväkodeille. Yhtenä vuonna saimme rahoitusta Salon torilla pidettyihin puistomuskareihin.

Avustusten ansiosta pääosa Laulukaupunki ry:n järjestämistä tapahtumista on maksuttomia.

Ensi kesän lastenlaulufestivaalien valmistelut ovat jo täydessä käynnissä.

– Vaikka korona edelleen kurittaisi, jotain pystytään tekemään aina. Jos ei isoa, niin pientä ja jollei yhdellä niin toisella tai kolmannella tavalla, Siv Ilola korostaa.

– Koko ajan kasvaa lisää lapsia, joiden pitää päästä nauttimaan kulttuurista ja kasvaa sen käyttäjiksi.

Salon Seudun Sanomien kulttuuripalkintoraadin puheenjohtaja, Suur-Seudun Osuuskaupan ryhmäpäällikön tehtävistä eläkkeelle jäänyt Pirjo Nurminen kiitti juhlapuheessaan Siv Ilolan väsymätöntä, pyyteetöntä, ammattitaitoista ja aina innostunutta työtä Lasten laulukaupungin eteen. Hän muistutti Ilolan tarjonneen kaiken ikäisille salonseutulaisille kulttuuria.

– Soitto on soinut saleissa ja toreilla. Raati painotti myös työtä Salon sunnuntaitorien menestyksen ja samalla koko Salon kulttuurielämän virkeyden eteen.

Siv Ilola

  • Syntyi 18.4.1958 Pohjan pitäjässä, joka kuuluu nykyään Raaseporin kaupunkiin.
  • Lasten Laulukaupunki ry:n puheenjohtaja asuu Salossa.
  • Lastentarhanopettaja on työskennellyt Salossa päiväkodinjohtajana yli 40 vuotta.
  • Soittaa ukuleleorkesterissa, nikkaroi, harrastaa käsitöitä ja hoitaa puutarhaa.
  • Motto: Aina löytyy ratkaisu.

Aiemmin palkitut:

  • 2020 Kaisa Suutela-Kuisma, kanttori
  • 2019 Kaari Utrio, kirjailija
  • 2018 Marko Heikura, musiikinopettaja
  • 2017 Pauliina Salonius, teatteriohjaaja
  • 2016 Saara Rauvala, laulaja
  • 2015 Laura Luostarinen, museonjohtaja
  • 2014 Erkka ”Edu” Kettunen, lauluntekijä-laulaja
  • 2013 Erkka Auermaa, keraamikko
  • 2012 Helinä Rinne, musiikkileikkikoulutoiminnan uranuurtaja
  • 2011 Jaana Saario, kuvataiteilija
  • 2010 Seppo Suominen, teatterinjohtaja
  • 2009 Markku Hoikkala, näytelmäkirjailija

Palkinto on 2 000 euroa ja keramiikkataiteilija Johanna Sarparannan tekemä uniikki reliefi.

Palkintoraati vuonna 2021: puheenjohtaja Pirjo Nurminen ja jäsenet Ville Pohjonen ja Taina Kirves-Järvinen Salon Seudun Sanomista sekä viime vuonna palkittu Kaisa Suutela-Kuisma.