Taiwaanlahja – Taye Taiwon tie Marseillen, Milanon, MM-kisojen ja Mestarien liigan kautta SalPaan

0
Taye Taiwo ampui keväällä 2011 Ranskan liigacupin finaalin voittomaalin Montpellierin verkkoon.

Yksi sanomalehden tärkeimmistä tehtävistä liittyy yleissivistykseen. Sen piiriin ei kuulu tieto siitä, kuka on nigerialainen jalkapalloilija Taye Taiwo.

Sen sijaan, jotta lukija – eli sinä silmiäsi juuri nyt siristävä – ymmärtäisi mitä ihmettä Salon Palloilijoissa tällä hetkellä tapahtuu, on pakko kertoa kuka Taye Taiwo on ja miksi ihmeessä hän pelaa ensi kaudella Salossa.

Aloitetaan luettelemalla viiden tunnetun jalkapalloilijan nimet: Zlatan Ibrahimovic, Clarence Seedorf, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso ja Thiago Silva. Monille tuttuja nimiä kirkkaimmista valoista ja suurimmista stadioneista. He olivat myös Taiwon joukkuekavereita kymmenen vuoden takaa AC Milanista.

Ennen AC Milania Taiwo pelasi kuusi vuotta Marseillessa, voittaen muun muassa Ranskan mestaruuden ja liigacupin kahdesti. Kevään 2011 liigacupin finaalissa Taiwo laukoi voittomaalin Montpellierin verkkoon.

Kesällä 2010 Taiwo pelasi Nigerian paidassa Etelä-Afrikan MM-kisoissa ja oli avauskokoonpanossa Argentiinaa ja Kreikkaa vastaan.

31 ottelua Mestarien liigassa pelanneen Taiwon vastuu AC Milanissa jäi lopulta pieneksi, kun vasemman laitapuolustajan paikalla oli muuan maailmanmestari Gianluca Zambrotta . Niinpä Taiwo lähti lainalle ensin Englannin Valioliigan lontoolaisseura Queens Park Rangersiin ja sitten Mestarien liigan vakiojoukkue Kiovan Dynamoon. Sen jälkeen hän siirtyi kahdeksi kaudeksi Turkin liigan Bursasporiin.

Joko huimaa?

Bursasporista Taiwo siirtyi yllättäen Helsingin Jalkapalloklubiin. Jo tuolloin kysyttiin, että miksi ihmeessä 30-vuotias Taiwo valitsi Suomen ja HJK:n?

Taiwo pelasi HJK:ssa kaudet 2015–2016 ja oli Veikkausliigan parhaita pelaajia. Helsingistä matka jatkui Sveitsin liigan Lausanneen ja Ruotsin liigan Eskilstunaan. 33-vuotiaana hän päätti palata Suomeen ja kaikista mahdollisista liigaseuroista pohjoisimpaan eli Rovaniemen Palloseuraan.

Ja taas esitettiin sama kysymys kuin kolme vuotta aiemmin: miksi ihmeessä Taiwo valitsi RoPSin?

Taiwon johdolla RoPS pelasi seurahistoriansa parhaan liigakauden (2018) ja voitti hopeaa. Taiwo jatkoi RoPSissa vielä toisen kauden, joka ei ollut niin loistelias kuin ensimmäinen.

Napapiirin jälkeen Taiwon jäljet haalenevat. Hän on tehnyt sopimuksia Kyproksen liigaan, miamilaiseen amatööriseuraan sekä Italian alasarjoihin, mutta korona-aikana hän ei ole pelannut tiettävästi missään.

Tänä syksynä SalPan uuden taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti ja uusi päävalmentaja Tero Suonperä miettivät, kenet he hankkisivat vasemmaksi laitapuolustajaksi.

– Kaikki lähti siitä, että tarvitsimme vasemman puolustajan, joka pystyy tukemaan hyökkäyksiä. Halusimme paikalle lisäksi kokeneen pelaajan, koska joukkueemme on aika nuori.

– Omien kontaktien kautta sain yhteyden Taiwoon. Kerron hänelle SalPan taustoista ja uudesta projektistamme. Hän innostui heti. Taiwo kertoi, että hän haluaa edelleen voittaa ja auttaa kokemuksellaan nuoria pelaajia, Karinti kertasi.

Mutta miten ihmeessä SalPalla oli varaa Taiwoon?

– Satsaus on Kakkoseen kova, mutta ei merkittävän kova. Hän tuli palkassa vastaan aivan kuten RoPSissa.

– Totta kai tähän palaa sijoittajien rahaa, mutta hän ei missään nimessä ole kallis pelaaja, Rovaniemeltä lähtöisin oleva Karinti vakuutti.

Päävalmentaja Suonperän ensireaktio Taiwon siirrosta oli jotain ”huikean” ja ”mahdottoman” välillä.

– Pelaaja, joka on pelannut tuollaisella tasolla tuo valtavasti uskottavuutta. Siirto on iso juttu koko SalPan yhteisölle, myös junioreille.

– Eikä SalPaa ole kovin usein näkynyt Helsingin Sanomien otsikossa, Suonperä naurahti.

Alun perin Taiwon siirrosta piti uutisoida vasta lauantaina, mutta Helsingin Sanomat rikkoi epähuomiossa uutiselle asetetun embargon.

Suonperä on jutellut Taiwon kanssa muutamaan otteeseen. Hänelle on välittynyt Taiwosta sama kuva kuin monella RoPSissa ja HJK:ssa.

– Äärimmäisen positiivinen ja maanläheinen persoona. Ei todellakaan mikään diiva! Hän on tehnyt rahansa jo aiemmin, SalPassa hän pelaa rakkaudesta jalkapalloon.

– Olimme samoilla linjoilla, miten aiomme harjoitella ja pelata. Hän oli vakuuttunut suunnitelmistani, mikä taas lämmitti suuresti mieltäni, Suonperä paljasti.

Mitä Taiwo sitten tuo kentälle? Suonperän listaus on pitkä.

– Pallokontrollia ahtaissa paikoissa, nousuja, aikaisia keskityksiä ja ristipalloja. Valtavasti erikoistilanneuhkaa. Mutta ennen kaikkea johtajuutta ja tietoa siitä, mitä voittaminen ja menestyminen vaatii.

Marseille, Milano, Lontoo, Kiova, Helsinki, Rovaniemi ja nyt Salo. Yhtälö ei aukea vieläkään.

Karinti lievittää hämmennystä muistuttamalla, ettei Taiwo olisi palannut kolmatta kertaa Suomeen, ellei hän olisi aiemmin viihtynyt täällä niin hyvin. Karinti paljasti myös, että SalPassa viime kaudella pelannut nigerialainen Samuel Olabisi oli suositellut SalPaa maanmiehelleen.

– Suomi on toinen kotimaani. Olen erittäin kiitollinen tästä mahdollisuudesta. Haluan edelleen voittaa yhtä paljon kuin aiemminkin urallani, ja tavoitteellinen projekti Salossa kuulosti todella hienolta, Taiwo itse kommentoi SalPan tiedotteessa.

36-vuotias Taiwo asuu perheineen Milanossa. Saloon hän saapuu maaliskuun alussa ja on suunnitelman mukaan joukkueen mukana useassa harjoitusottelussa ennen kauden alkua.

Elmo Heinosen, Oskari Jakosen ja viimeistään Taiwon hankinnan jälkeen hitaimmatkin omaksujat ymmärtävät, että SalPa aikoo tosissaan nousta Ykköseen.

– Näiden hankintojen jälkeen olemme taatusti haluttu päänahka. Yhtään sarjapistettä ei ole vielä jaettu ja edessä on paljon kovaa työtä, Suonperä muistuttaa.

– Toisaalta en ole koskaan ollut näin positiivisen rauhallinen tässä vaiheessa kautta. Olemme halunneet rakentaa joukkueen, josta ihmiset innostuvat.

Taye Taiwo Urheilupuiston ylänurmella SalPan joutsenpaita yllä luulisi kiinnostavan ja innostavan.

SalPan uudella päävalmentajalla Tero Suonperällä on jo nyt käytössään pelaajamateriaali, jolla voi uskottavasti tavoitella nousua Ykköseen. (Kuva: SSS/Minna Määttänen)

Taye Taiwo

Syntynyt: 16.4. 1985 Lagosissa
Pituus: 182 cm
Pelipaikka: vasen laitapuolustaja.
Seurat ammattilaisuralla: Marseille 2005–2011, AC Milan 2011–2013 (lainalla Queens Park Rangersissa ja Kiovan Dynamossa), Bursaspor 2013–2015, HJK 2015–2016, Lausanne 2017, AFC Eskilstuna 2017, RoPS 2018–2019, SalPa 2022
Nigerian maajoukkueessa (2006–2012): 54 ottelua ja 8 maalia. MM-kisat 2010. Nuorten MM-kisojen 2005 paras pelaaja yhdessä Lionel Messin ja Obi John Mikelin kanssa.
Ranskan liigassa: 191 ottelua/17 maalia. UEFA Intertoto-cupin voitto 2005, Ranskan mestaruus 2010, liigacupin voitot 2010 ja 2011.
Valioliigassa: 15 ottelua/1 maali
Italian Serie A:ssa: 4 ottelua
Turkin liigassa: 27 ottelua/2 maalia
Mestarien liigassa: 31 ottelua/1 maali
Veikkausliigassa: 91 ottelua/6 maalia.