Talomestarista sotilasmestari – Hannu Mäkinen ylennettiin hetkeä ennen reserviin siirtymistä

0
Hannu Mäkinen tekee töitä talomestarina Salon kaupungilla. Työpöydällä oli haastattelupäivänä muun muassa Märynummen uuden koulun ja päiväkodin piirustukset.

Salon kaupungille pian 32 vuotta töitä tehneestä Hannu Mäkisestä tulee maanantaina kolminkertainen mestari.

Rakennusmestariksi opiskellut ja Salon talomestarina työskentelevä Mäkinen ylennetään itsenäisyyspäivänä sotilasmestariksi.

Ylennys tuli yllätyksenä kuusikymppiselle miehelle, joka poistuu reservistä vuodenvaihteessa.

– Arvostan kovasti tätä. Positiivinen yllätys, joka saa ajattelemaan, että onkohan tässä tullut tehdyksi jotain oikein, Mäkinen myhäilee.

Pienestä Toholammin kunnasta Pohjanmaalta kotoisin oleva Hannu Mäkinen suoritti varusmiespalveluksensa Kainuun prikaatissa.

Hän astui palvelukseen helmikuussa 1981, jolloin presidentti Urho Kekkonen oli vielä puolustusvoimain ylipäällikkönä. Toholammin poika kotiutui jääkäriryhmänjohtajana ja alikersanttina.

Ensimmäisestä kertausharjoituskutsusta vuonna 1985 hän joutui kieltäytymään, koska opiskeli tuolloin Vaasassa.

Vuonna 1988 mies pääsi jo mukaan. Kolme vuotta myöhemmin kutsu kävi jälleen.

Mäkinen aloitti työuransa tekemällä neljä vuotta suunnittelutöitä yksityisen arkkitehdin palveluksessa. Sitten aukesi kiinnostava paikka Salossa.

– Tulin tänne työn perässä tammikuussa 1990. Ajattelin, että mulle on sama, mihin päin Suomea lähden, kunhan sopiva työ löytyy. Ilmeisesti olen viihtynyt, koska en ole poiskaan lähtenyt.

Mäkinen työskentelee Salossa viiden ihmisen suunnitteluryhmässä ja tekee muun muassa rakennusselityksiä, kustannusarvioita ja urakkasopimuksia.

Maanpuolustuksesta kiinnostunut Hannu Mäkinen lähti vuonna 2002 mukaan Maanpuolustuskoulutus MPK ry:n toimintaan nähdäkseen, mitä se on.

– Selvisi, että siellä tehdään hyvin monenlaista, arjen turvallisuuskoulutuksesta käytännön sotilaskoulutukseen.

Mäkinen osallistui toimintaan ensin kurssilaisena. Sitten hän opiskeli kouluttajaksi ja siirtyi kouluttamaan muita. Myöhemmin mies oli mukana kursseihin liittyvissä tukitehtävissä.

Vuonna 2007 Mäkinen haki ja pääsi mukaan maakuntajoukkoihin 46-vuotiaana. Hän oli mukana enimmäkseen paikallisista reserviläisistä kootussa joukossa viisikymppiseksi asti.

Ikä ja tekemiset siviilissä eivät merkinneet siinä kohtaa, kun päälle puettiin sotilasasu. Kaikki tekivät vapaaehtoisesti tehtäviä, joita joukoille annettiin.

– Tykkään jämptiydestä, kun tehdään asioita. Siellä sitä näki.

Kuntoiluharrastuksen ansiosta mies selvitti myös kaksi kertaa vuodessa juostut Cooperin testit ongelmitta, ellei sattunut olemaan hyväksytysti estynyt testiin osallistumasta.

Isänmaallisuus nousee usein esiin juhlapuheissa ja juhlapäivinä. Hannu Mäkinen sanoo, ettei julista arjessa mielipiteitään, mutta myöntää, että jonkinlainen ”kadunmiehen isänmaallisuus on taustalla”.

– En oikein usko, että pelkkä rauhantyö, jota toki tarvitaan ja sitä mitenkään väheksymättä, riittää rauhan ylläpitämiseksi. Eiköhän se säily, kun rauhaa säilytetään, mies pohtii.

Maanpuolustustyötä hän vertaa talkoisiin: mukaan lähtevä kysyy, mitä minä voin osaltani tehdä. Organisaatio ottaa omakseen, osoittaa paikan ja antaa tehtävät.

– Hauskaa on toimintaan kuuluva liikunnallinen reipastelu ja se vapauden tunne, kun reissu päättyy ja pääsee kotiin. Siinä on vähän jotain samaa kuin aikanaan siviiliin pääsyssä, tosin ei yhtä vahvana.

Mäkisen harrastuksiin kuuluu kuntoliikunnan lisäksi musiikki ja avantouinti.

– Laulan ja soitan, olen ollut useissa sekakuoroissa. Nyt olen mukana kaupungin henkilökunnasta kootussa bändissä, joka esittää kevyttä viihdemusiikkia. Avantouinti-innostus on ollut jonkin aikaa koronatilanteen vuoksi jäissä.

 

Ylennyksiä Salon seudulla

Tasavallan presidentti on ylentänyt itsenäisyyspäivänä Salon seudulla reservin upseereita.

Yliluutnantiksi: Eklund Joonas Allan Paimiosta, Louramo Harri Ilmari Paimiosta.

Merivoimien luutnantiksi (ME): Rantala Aleksi Hemmo Kalevi Paimiosta.

Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkö on ylentänyt itsenäisyyspäivänä aliupseeriston ja miehistön jäseniä reservissä.

Sotilasmestariksi: Mäkinen Hannu Kaleva Salosta.

Ylivääpeliksi: Aittomäki Juha Tapani Salosta, Holmevaara Paavo Juhani Paimiosta, Juntunen Marko Juhani Somerolta, Laaksonen Jani Matti Tapio Salosta, Saarinen Pekka Mikael Salosta.

Vääpeliksi: Kaskia Janne Tapani Salosta, Nivalinna Kim Kasimir Salosta.

Pursimieheksi: Hällfors Vesa Juhani Paimiosta.

Ylikersantiksi: Enestam Pontus Michael Kemiönsaaresta, Haajanen Ismo Kalervo Paimiosta, Keski-Mattinen Seppo Tapani Salosta, Koivisto Markku Vihtori Somerolta, Lundén Tommi Juhani Salosta, Siviranta Petri Johan Somerolta, Vainio Anssi Lauri Aleksi Salosta.

Kersantiksi: Jalli Osmo Antero Koskelta, Lehmus Lauri Kustaa Valtteri Paimiosta, Uuttu Lasse Antti Petter Koskelta, Vetoniemi Antti Aleksi Paimiosta.

Korpraaliksi: Akkanen Tuomas Antero Salosta, Kalliola Artturi Iivari Somerolta, Kyynäräinen Juha Kalevi Sauvosta, Myllyoja Jani Mikael Marttilasta, Ponkkonen Teppo Johannes Salosta, Salmi Janne Kari Mikael Somerolta, Suominen Atte Tapani Salosta.