Tämän talven alin pakkaslukema mitattiin aamulla Muoniossa

7

Muonion kirkonkylän sääasemalla Lapissa mitattiin maanantaiaamuna tämän talven alin pakkaslukema, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä. Pakkasta Muoniossa oli aamukymmeneltä -35,2 astetta.
– Keski-Lappiin on virrannut pilvisyyttä, joten se ainakin osaltaan hillitsee lämpötilan laskua. Pilvitilannetta on yön osalta vaikeampi ennustaa. Ehkä uskaltaisin sanoa, että Muonion ennätys ei todennäköisesti mene rikki tämän illan aikana. Kylmin hetki oli ehkä tänä aamuna, päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta kertoo.
Itsenäisyyspäivää on vietetty kylmissä oloissa ympäri Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan myös usealla muulla asemalla on saavutettu maanantaina tämän talven alin lukema.
Ennen maanantaita kuluvan talven kovin pakkaslukema, 34,3 miinusastetta, mitattiin sunnuntaina Utsjoen Kevojärvellä Pohjois-Lapissa.

Loppuviikolla odotettavissa osaan maata lauhtumista

Parviainen kertoo, että alkuviikoksi on odotettavissa maanantain kaltaista säätä. Itä-Suomeen saattaa olla luvassa tiistaina ja keskiviikkona lumisadetta.
– Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä menee Laatokan itäpuolella matalapaine, mutta siitä ei ehkä yllä paljon sateita. Ehkä aivan itäisimpään Suomeen, Itä-Suomeen, Koillismaalle ja Kainuuseen tulee tiistai-iltana sekä keskiviikkona lumisadetta. Se on kuitenkin aika heikkoa, Parviainen kertoo.
Muualla maassa on tiistaina poutaa, sillä korkeapaine vaikuttaa edelleen – varsinkin Länsi-Suomessa, missä pakkanen on kireää. Myös Lapissa on 20-30 astetta pakkasta.
Parviaisen mukaan torstaiksi on odotettavissa ainakin pientä käännettä säähän. Silloin lounaasta alkaa lähestyä matalapaine tai ainakin tuulet kääntyvät enemmän eteläkaakon puolelle.
– Eteläinen virtaus alkaa voimistua ja samalla lauhtuu lännestä alkaen. Perjantaina olisi ehkä odotettavissa lumisadetta Lounais- ja Länsi-Suomeen, Parviainen jatkaa.
Silloin lämpötilat alkavat nousta 10 pakkasasteesta ”ihan pikkupakkasiin”. Perjantaina lounaissaaristossa elohopea saattaa nousta jopa plussan puolelle.
– Itä-Suomessa ja Lapissa on tuolloin vielä 10-20 astetta pakkasta.

Avoimet vesistöt saattavat aiheuttaa lumikuuroja

Suomen lähialueilla on vielä ilman jääpeitettä isoja vesistöjä, kuten Suomenlahti ja Venäjän puolella oleva Euroopan suurin järvi Laatokka.
– Suomenlahdella on ollut maanantaina paikallaan melko voimakas lumisade, jossa näkyvyys meni alle kilometrin. Ajoittain sadetta on ulottunut myös etelärannikolle, Parviainen kertoo.
Tilanne tosin on muuttumassa, sillä tiistain aikana tuulet alkavat kääntyä pohjoisen puolella, joten mahdolliset vesistöjen aiheuttamat lumikuurot vähenevät.
– Perämeri on auki, mutta siitä ei taida alkuviikolla kovinkaan merkittäviä kuuroja aiheutua maa-alueille, Parviainen lisää.
Talvinen sää on joka tapauksessa vaikuttanut siihen, että talven ensimmäinen jäänmurtaja, Otso, lähti perjantaina Helsingistä kohti Perämerta avustamaan Kemin, Oulun ja Tornion alueille.

https://twitter.com/meteorologit/status/1467790142161264641

Miia Sebany, Ville Väänänen

STT

Kuvat:

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Antti
9 kuukautta sitten

Kiitokset ilmastonmuutoksen lämmittävälle vaikutukselle. Ilman CO2 lämmittävää vaikutusta meillä olisi nyt monta astetta kylmempää.

Vepsä
9 kuukautta sitten
Reply to  Antti

Sää ja ilmasto ovat eri asia. Tulevaisuudessakin on pakkasta. Mutta pitempiä sadejaksoja parin asteen lämmössä on luvassa.

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  Antti

Meinaatko, että joka puolella maapalloa on nyt sitten pakkasta, vai vaikuttaako ilmastonmuutos mielestäsi Suomessa jollain muulla tavalla kuin maailmalla yleisesti?

Allan
9 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Marko tarvitsee taas tavuviivat avuksi.

Ilmastovouhottajien mielestä ilmastonmuutos on aiheuttanut vouhottajatahosta riippuen 1,5-3 astetta korkeamman lämpötilan koko maailmassa.

Jos tällaista lämpötilan nousua ei olisi, niin täällä Suomessakin olisi tällä hetkellä jopa kolme astetta kylmempää eli Muoniossa olisi mitattu jopa 38,2 celsius astetta pakkasta.

Marko
9 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Sullahan on ihan omintakeinen mittaustapa. Luepa pari artikkelia siitä miten mitataan lämpötilanmuutos ja miten se vaikuttaa eri puolilla maapalloa. Te vissiin luulette ilmaston muuttuvan joka kerta kun säätila muuttuu. Käytät sanaa ilmastovouhottaja, persujen mielisanonta kun tieto ja ymmärrys loppuu. Sitä sanaa käytetään myös silloin kun perustellaan oma kykenemättömyys muuttaa elintapojaan ekologisemmaksi.

Allan
9 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Meinaatko, ettei alhaisemmalla keskilämpötilalla ole tuon taivaallista merkitystä kylmän alueen talvisiin lämpötiloihin niitä alentamalla? Ilmastovouhottaja on niin hauska ja kuvaava termi, että sen käytön voi surutta pölliä persuilta, muutkin kuin persut. ”Sitä sanaa käytetään myös silloin kun perustellaan oma kykenemättömyys muuttaa elintapojaan ekologisemmaksi.” No miksi et muuta elintapojasi ekologisemmiksi? Pelkkä fillarointi ja elokapinan rötöstelyjen kannatus ei riitä ekologisemmaksi elintavaksi. Sinulta on jo useasti kysytty, että mitä teet ilmaston eteen, mutta et ole vastannut. Oletko ilmastoloinen, joka vaatii muilta enemmän ilmastotekoja, muttei itse tee mitään asian eteen? Mittaustavoista vielä. Ilmastovouhottajat tuijottavat vain lyhyen reilun 80 vuoden mittaushistorian tuloksiin ja jättävät kaikki… Lue lisää »

Kolme kertaa vähemmän vai kolmasosa?
9 kuukautta sitten

Alin pakkaslukema? Alin lämpötila tai korkein, kovin pakkaslukema oli ilmeisesti tarkoitus kertoa. Pakkanen tarkoittaa Celsius-asteikolla, että numero arvon edessä on miinusmerkki. Jos kyseessä on alin pakkanen, niin numero arvo on silloin pieni. Eli -1C on alempi pakkaslukema kuin -34C.